Norrländska höjdpunkter

Fjälluft och norrländsk tjälaknul, kan det bli bättre? Måste ju säga att jag saknar verkligen inte vår husvagn, även om det då var en fantastisk tid som jag absolut inte vill vara utan. Men att vakna upp i sin alldeles egna fjällstuga och bara kunna ta på sig skidorna utanför dörren och bara glida ner några meter så har du längdskidspåret inpå dig som kan ta dig ut till fantastiska fjällvyer, helt underbart. 

(null)

 
(null)
 

Men nu tänkte jag dela med mig av en riktigt god norrländsk knul, tjälaknul med ädelostsås en fantastisk kombination och gärna med lite lingon.

(null)

 

Recept; 

1-1,5 kg  nötkött

Lägg det frysta köttet i en ugnsform i nedre ugnen.

Gradantalet på ugnen ska vara 100 grader. Ställ in köttet i ugnen över natten.

Sätt i en termometer i köttet på morgonen, köttet ska ha en temp på allt mellan 70-80 grader beroende på hur välstekt du vill ha köttet. Jag tog ut min vid ca 73 grader annars blir köttet för torrt tycker jag.

Lägg sedan köttet i en lag som du har kokat ihop på spisen.

Recept lagen;

1 liter vatten

1 dl salt

8 krossade enbär

1 tsk socker

( i det stora hela så blir sockermöngden inget som påverkar mig i min vikt eller hälsa, man äter ju inte lagen)

1 lagerblad smulat

Koka ihop allt i ca 3-4 minuter.

Lägg i köttet och låt stå svalt i fem timmar. Jag brukar låta köttet ligga i lagen upp till 8 timmar då köttet får en väldigt god smak och sälta.

(null)

 

En god grönsallad eller kokt broccoli till med min goda ädelostsås är verkligen en hit.

Recept ädelostsås;

Kvibille ädelost 45%

3 dl creme fraiche

1/2 dl grädde

Soya

1/2 köttbuljong tärning

Salt/vitpeppar

Några droppar lime


Koka i hop cremefraichen med grödden och buljongen. Sänk sedan värmen och låt ädelosten smälta ner, det får inte koka med ädelosten för då skär sig såsen.

Några droppar soya för färgen och smaka av med salt och peppar då du har mycket smak av osten och buljongen redan och avsluta med några droppar lime, rör ihop allt.

 
#1 - - ajlimuller.se:

Tjälknöl är gött! Jag har aldrig lagat det själv dock :)

#2 - - Lilli:

Hur mycket ost ska det vara i såsen?

Svar: 140g eller mindre beroende på hur stark smak du vill ha
halvalindha

#3 - - Anonym:

Du skriver Ottsjön Jämtlands län på ditt instagram, men visst är det i Ottsjö ni håller till?
För mig är Ottsjön = Föllingetrakten

Svar: Det stämmer, det är i Ottdjö vi håller till😊
halvalindha