Sportlovsmat med LCHF

Nu är det sportlov på gång men vi som bor i Norrland får vänta en vecka till, riktigt kallt har vi nu också med minus 28 grader ute. Jag hoppas tempen går ner till nästa vecka så man verkligen kan passa på att vara ute och åka skidor bland fjällen. Jag tänkte dela med mig av lite god sportlovsmat man kan ha med sig i skidbacken, för det blir ju lite enformigt att grilla korv och hamburgare varje dag även om det också givetvis är gott. Ett bra tillbehör till korvgrillningen är att även grilla skivad haloumi.
 
Bildresultat för fjällen halvalindha
 
Att ha med sig en god soppa i termosen är så smidigt och gott, dessutom är det enkelt att bara hälla upp en varm god soppa i koppen. Receptet på den här soppan har jag fått av min vän Marie och den är otroligt populär och god, men jag har ändrat lite i receptet.
 
Tomatsoppa 4 portioner;
Ca 900 g krossad tomat   
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
10 g färsk chili
4 msk olivolja
2-3 dl kara kokosgrädde
Några droppar tabasco eller 1-2 krm sambal oelek
2-3 msk grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
Finhackad persilja
Smaka av med salt/vitpeppar
För mer hetta; tillsätt malen chili
 
Sjud löken och chilin några minuter i olivoljan.
Tillsätt de krossade tomaterna och vattnet.
Låt det puttra lite lätt på spisen upp till en timme.
Tillsätt övriga ingredienser som buljongen, kokosgrädden börja med den mindre mängden och smaka av.
Mixa soppan slät och lägg sist i persiljan.
 
Tips på tillbehör är en klick vitlöksaioli eller crème fraiche.
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienser måste ha samma temperatur, så ställ fram allt ca. en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
Kolbulle 4 portioner;
Detta är en klar favorit i min familj och receptet är Birgitta Höglunds.
 
Kolbulle
Ingredienser:
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
 
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt annars, speciellt när det är kallt ute.
   
Bildresultat för kolbulle halvalindha
 
Mina goda pizzabullar är perfekt utflyktsmat och lika god kalla som varma, enkelt att grilla dem över elden på en pinne eller på galler.
 
Recept pizzabullar; 
Receptet på botten tog jag från 56 kilos blogg
 
200 g riven ost
8 ägg
1,5 dl grädde
4 msk fiberhusk
Lite salt
 
Vispa ägg, grädde och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5- 10 minuter.
Fördela degen/smeten på två plåtar. Grädda i ugnen ca 15 minuter i 175 g.  
 
Lägg på tomatsås och valfri fyllning, jag finhackade skinka och knaperstekte bacon som jag hade på tillsammans med färska finhackade tomater. Rulla sedan i hop "pizzan" som en rulltårta och skär den i bitar som du lägger i bullformar på en plåt. Strö över och toppa varje bulle med riven ost och in i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, höj gradantalet på ugnen till 225 grader.  
 Pizzabullarna blir så goda och barnen gillar dem skarpt. Här kommer recept på min hemmagjorda tomatsås.
 
400 g krossade tomater
En finhackad gul lök
Två finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1/2 tärning grönsaksbuljong
Salt/peppar
olivolja/smör
 
Stek löken mjukt i smöret och olivoljan, jag tycker det blir godare smak om man blandar olivolja och smör.
Häll över de krossade tomaterna och övriga ingredienser, låt koka i hop 15 minuter.
Jag brukar ta stavmixer så blir tomatsåsen lite mer slät, smaka av med salt/peppar.  
 

Föreläsning i Uppsala

Känner mig fulladdad med ny härlig energi efter en fantastisk helg på LCHF-kryssningen som jag föreläste på, så nu känns det så bra att fortsätta med mina föreläsningar framöver där jag vill inspirera och motivera er till att det går att göra en hållbar livsstilsförändring.
 
 
Livet händer runt oss hela tiden och jag vill berätta för er om min resa, om hur allt började och vad som hände sedan efter att jag nått min målvikt. Hur hanterar man motgångar, frestelser och plötsliga sug? Att bara ändra om kosten räcker inte utan vi måste bryta gamla mönster och beteenden! Det och mycket mera kommer jag att tala om, hoppas vi ses!  
 
 
Jag kommer att föreläsa på Restaurang Primaten i Uppsala den 11/4-18 kl. 18:00-19:00. 
 
Primaten i Uppsala är en Paleorestaurang och har 100 % glutenfritt kök, ekologiska råvaror och närproducerat där det är möjligt.
 
Ni som vill komma på min föreläsning har möjlighet att äta där innan min föreläsning, en fantastisk lösviktsbuffé och man betalar endast för det man självt lagt på tallriken, och det serveras mellan kl. 17-17:45. Boka gärna bord innan på 018-364007!
 
För anmälan till föreläsningen mejla mig på lindha.vikstrom@jamtland.st, glöm ej att skriva i ämnesraden: Uppsala
 
Pris per person 295 kronor.
Varmt välkomna med anmälan!
 
Lite information;
Primaten Uppsala föreläsning den 11/4 kl. 18:00- 19:00
Lösvikts buffé serveras kl. 17:00-17:45
Adress; Dag Hammarskjölds väg 58, 75183 Uppsala
Anmälan; lindha.vikstrom@jamtland.st pris per person 295 kr.
 
 

LCHF Kryssningen 2018

Ja, då har LCHF Kryssningen blivit av. Det har varit två intensiva dagar med mycket inspiration. Vi flög till Stockholm i lördags morse och klev på båten på lördagskvällen då vi träffade alla i det härliga gänget som har hand om Kryssningen och LCHF eventet i Säffle. Här på bild med mig fina Karin Eldh som är en av arrangörerna av LCHF Kryssningen.

(null)

Jag träffade även givetvis på Kostdoktorn som hade en fantastiskt inspirerande föreläsning som vanligt. 

(null)

Har ni inte varit på LCHF Kryssningen så rekommenderar jag det varmt, allt är så välordnat med bra program.  LCHF-middag och lunch och alltid spännande föreläsare med ny aktuell information och så mycket mera som händer under kryssningen. Det är boksigneringar med kända författare som finns tillgängliga för pratstunder bla.
Här på bild Birgitta Höglund och Patrick "blindstyre" som skrivit boken om bönor tillsammans. Ber om ursäkt för dålig bildkvalitet.

(null)

Sedan hade jag själv föreläsning  om min livsstilsförändring med LCHF, och det kändes så bra att få berätta om min resa hur allt började och framförallt hur jag i dag hanterar min vikt, för min resa slutade inte när jag nådde min målvikt utan det är något jag måste jag jobba med varje dag.

(null)

(null)

Nöjda och glada över helgens kryssning så är både jag och min Magnus fyllda med ny inspiration och energi.
(null)

Visa fler inlägg