Premiär

Dags för årets premiär av surströmming och det passade ju väldigt bra när min bror är hemma från Tyskland, det var länge sedan han åt det. Hans sambo som aldrig ätit surströmming eller känt lukten förut fick en spännande upplevelse, men kommer man till Norrland för första gången så måste man uppleva det.
 
Hela familjen samlad för att äta men för att vara lite snäll så gjorde jag min goda LCHF laxpaj med romsås, och en härlig grönsallad till för de som inte ätit surströmming förut.
 
 
Själv så älskar jag surströmming och att välja bort det i mitt liv finns inte, jag har under hela min viktresa som började 2012 valt att äta surströmming 2 ggr per år med potatis och tunnbröd, ett medvetet val. Den dagen som jag fuskar med kolhydrater är jag försiktig med fett de övriga måltiderna och dagen efter återgår jag till mitt val av kost som fungerar för mig och som jag mår bra av. Nackdelen med surströmmingsfusket är att jag får ont i magen av vetemjölet i tunnbrödet och magen blir väldigt svullen i några dagar, men det är det värt tycker jag.
 
 
Jag som älskar att duka och göra fint blev så klart oerhört glad när min vän Theres Renåker  började tillverka fina servetter med motiv från hennes tavlor som hon målar. Servetterna jag använt här till min dukning heter "Himmel & Jord" och man kan köpa dem på hennes webshop:  AllMy Tesign . Jag köpte mina på Ecocafeet i Östersund  och jag tror vi är den första butiken som fått äran att sälja dessa unika fina miljömärkta servetter.
 
Eftersom vi åt surströmming använder vi pappertallrikar då det är smidigt att slänga sedan pga lukten, så Theres vackra servetter vägde upp papperstallrikarna. Nu ser jag fram emot fler färger på servetterna, gärna till Jul.
  
  
Vill du också beställa Theres Renåkers servetter kika gärna in här så kan du även ta del av hennes vackra tavlor också.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vägen är målet

Min största fiende är jag själv, den insikten är inte kul att inse men en väldigt viktig insikt. Det är ju bara jag själv som kan påverka mina val livet.
 
Jag har äntligen fått semester, min första semestervecka och jag har medvetet hållit mig undan bloggandet, i bland kan allt bara bli för mycket och om man inte tror på sig själv, hur ska då andra kunna tro på en?
 
För mig påverkar inte semester och att man umgås mer tillsammans under sommaren mina val av mat, jag känner mig trygg och tycker att grilla med alla goda tillbehör är enkelt för oss som äter LCHF. När jag skriver enkelt menar jag utbudet av maten, men sedan kommer ju det som ändå finns där i bakgrunden; SUGET som i bland inte är så enkelt. Jag menar att i bland hjälper det inte hur mycket mat jag än får i mig eller fett, i bland skriker suget till mig ändå, och det är ett jobbigt helvete. Och det enda som hjälper är att göra något annat, försöka intala sig själv att du inte är hungrig och låta bli att ta mer. Att man lurar sig själv att en liten bit strips skadar väl inte, men den lilla stripsen kan göra att då brakar suget loss.
 
Det jobbiga med detta är att det bara är jag/du själv som kan göra det rätta valet och den insikten kan ju få en att bara vilja gråta. Att KLARA säga NEJ till sig själv är inte det lättaste, tro mig jag vet, men det är där och då det avgörs om du väljer den rätta vägen.  
 
 
Detta fina vykort ovan med budskapet att "sök inte vägen till lyckan utan vägen är lyckan", är precis som jag brukar skriva och tänka; att det är inte målet som är viktigt utan att vi måste må bra under vägen till målet för att vi ska kunna lyckas. Att man sedan hamnar på fel spår i bland händer alla, men det viktiga är att komma tillbaka igen, det är vägen dit som formar oss och lär oss hantera berg- och dalbanan till målet som sedan gör att vi kommer kunna hantera/bibehålla vikten.
 
Livet är upp och ner och det kommer alltid hända saker som påverkar oss positivt och negativt och jag har skrivit det förut, att det är så livet är, vi kan inte göra några Quick-fix för det håller inte i längden. Tyvärr måste vi gå igenom alla faser/frestelser för att kunna hantera vår vikt.
 
Sedan gäller det att kunna se glädjen även i de små framgångarna mitt i allt som påverkar en positivt. Jag ska ut och resa i sommar och letade efter mitt pass som jag dessvärre såg att jag måste förnya, men när jag såg fotot på mig på passet från 2011 så blev jag glad. Vilken skillnad det är på mig nu mot då och då kände jag att jag ska vara stolt över min viktnedgång, det jag presterat och inte haka upp mig på de kilon jag gått upp det är en bagatell i sammanhanget och det viktiga för mig nu är att finna ett lugn, stå stilla i vikt och gå ner i lugn och ro.
Hur mår ni och hur känner/går det för er?
 
 
 

Sommartider

En vecka har jag kvar att jobba innan jag får semester, men redan nu har jag börjat trappa ned mentalt. Min bror har kommit hem från Tyskland nu i helgen, så då hade vi middag hemma hos mig. Hela familjen samlad, ja nästan i varje fall, det blir ju lite nytt nu efter allt som hänt. Det gäller att umgås och våga låta sig ha trevligt fast saknaden är stor.
 
Jag älskar mitt uterum på sommaren där vi får plats med alla i vår matmöbel som min man har byggt, alla får plats.
 
 
Har alltid älskat att duka och göra fint och jag passade på att bryta kvistar från vår jasminbuske som vi har på tomten, de blir fina att använda till bordsdekorationen.  
 
 
Sedan kom min dotter Julia på att vi kunde skära citronskivor och lägga i vasen för lite häftig effekt.
Cocos tror alltid när man är ute och pysslar i trädgården att man leker med henne och hon försöker ta blomkvistarna i från en.
 
 
Till förrätt fick det bli svensk sommar för min brors skull; matjessill, löksill, gräddfil, finhackad gräslök och givetvis goda ägghalvor med räkor. Svensk färskpotatis till de som ville. Även här dekorerade jag bordet med blommor från trädgården. 
 
  
 
Till varmrätt blev det Kreolska grytan, vi är rätt många så i stället gör att grilla så var detta smidigt. Dessutom har man ju hunnit grilla en hel del redan, så alla tyckte det var gott med att bryta av all sommargrillning.
 
Som gryta är ju denna perfekt för oss som äter LCHF då den innehåller fläskfilé, heta korvar med hög kötthalt, oliver, vitlök, grädde, paprika och syltlök (men dem petar jag bort). Till grytan blev det en stor grönsallad. 
 
 
 
När jag hade stekt all fläskfilé och korvar så ska ju grytan gärna puttra i hop sig ett tag och då passade jag på att låta grytan få göra det i min Wonderbag. Koka upp grytan och låt den sedan få puttra i den klimatsmarta Wonderbagen. Vill du läsa mer om Wonderbagen och hur den fungerar så klicka gärna här så kommer ni till min vän Birgitta Höglunds blogg där hon beskriver och visar många recept. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg