Middagstips

Just nu har jag väldigt mycket runt i kring mig och jag tror många känner igen sig i det den här tiden inför examen och skolavslutningar. Självklart är det roliga händelser men maj och juni månad har varit och är fyllt med jobb och planering inför min dotters student och andra roliga festliga händelser. Just nu måste jag verkligen planera min tid för att hinna allt.
 
Men jag älskar matlagning och att äta vällagad mat är en prioritet för mig. Jag lyckades få till så goda köttfärsbiffar till middag med en ny och god kryddning i går och gjorde blomkålsmos till som blev en höjdare, och som även räckte till dagens laxmiddag.  
 
 
Recept köttfärsbiffar;
800 g nötfärs
2 ägg
1/2 dl crème fraiche
1,5 msk kalvfond
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk chilisås (kan uteslutas)
1 - 1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
80 g fetaost
 
Smula och rör i fetaosten, blanda alltsammans till en smet.
 
Mina barn ville inte ha fetaost i biffarna så jag delade på färsen och gjorde köttbullar utan fetaost i till dem.
 
 
Fetaostfyllda köttfärsbiffar som jag stekte i smör och sedan lade på uppläggningsfat. Av skyn från stekpannan gjorde jag en grädd- och crème fraichesås:
 
stekskyn som blivit över
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 msk kalvfond
en skvätt soja för utseendet
salt och peppar 
 
 
Överblivet blomkålsmos från i går räddade dagens enkla middag med varmrökt lax och min goda romsås. 
 
 
 
Recept romsås 4 pers.
 
1 brk. creme fraiche
1 brk. finkornig röd stenbitsrom (Abba)
salt/v.peppar
några droppar citron
2-3 msk. majonnäs
1/2 finhackad rödlök
Rör i hop allt
 
 
 

 
 
 
 

Student bal

I dag är det äntligen dags för min dotters studentbal, helt otroligt att jag börjar få så stora barn och jag är så oerhört stolt över min fina tjej <3 Mitt mammahjärta svämmar över <3
 
Nedräkningen till studenten har börjat och jag älskar verkligen att förbereda inför studenten och mottagningen hemma hos oss.
 
Julias moster Camilla som har Lilla Salongen i Östersund kom och fixade balfrisyren med fantastiskt resultat massor av härliga lockar. Makeupen stod barndomsvännen Alma Mannernäs för som är otroligt duktig på smink. 
 
  
 
 
 
 
Klänning från Ida Sjöstedt. 
 
 
 
Julia här med sin bal dejt!
 
 
 För bokning till Camilla på Lilla salongen ring 063 - 108220!!!
 
 
 
 
 

Vår beroendehjärna

Jag har alltid hävdat att jag inte är sockerberoende(kolhydrater), jag har aldrig varit någon som gillar efterätter och därför har jag i min enfald alltid sagt att "tur jag inte har den lasten också". Men ju mer jag lär mig och sedan jag börjat mina utbildningar så har jag insett att jag är även kolhydratberoende. Men jag går loss på bröd, pasta, mjöl, ris och potatis och det är ju riktiga kolhydratbomber!!!!!
 
Vi har ju vårat belöningscenter i hjärnan, det är det som får oss att må bra. Men belöningscentret kan också stimuleras av droger och precis som med droger så ger socker/kolhydrater en kortvarig lycka. Därefter måste vi fylla på med mer för att uppleva kicken igen. Jag tror vi alla känner igen oss i att man tänker "jag ska bara ta EN smörgås/godisbit" och genast kickar suget i gång. Och sedan får man dåligt samvete som gör att man tar en bit till för att döva känslan, och så är allt i gång och tankar som "nu har jag förstört allt lika bra jag äter mera".
 
Och så hetsäter man kanske hela kvällen och tänker "jag börjar i morgon igen". Men tänk om du kan stoppa dig själv, stoppa impulsen att fortsätta äta och låta det vara ok att du tog en smörgås. Det var gott men jag stannar vid det, inte lätt jag vet, men det går att  lära sig att hantera dessa känslor.
 
Vårat belöningscenter använder sig av flera signalsubstanser, exempel på det är kroppens endorfiner. Endorfiner kan man säga är kroppens eget morfin. Det är smärtstillande både när det gäller fysisk värk eller själslig smärta. Att man använder kolhydrater som t.ex. smörgåsen, godiset, socker och pasta är typiska smärtstillande och ångestdämpande medel som tyvärr fungerar kortsiktigt.
 
Vi måste lära oss hur vår kropp fungerar för att det ska bli en hållbar viktminskning, all min kunskap i dag hade jag inte när jag började för fem år sedan år 2012. För mig var LCHF ännu en ny diet som skulle göra mig smal och sedan skulle jag återgå till mitt gamla när jag hade blivit smal. Ack så fel jag hade! Detta är en livsstil som jag för varje dag lär mig mer om, och som gör att jag i dag känner en sådan trygghet med att jag vågar säga att jag kommer aldrig väga 140 kg mer igen!! 
 
Vissa kan ta fem godisbitar ur skålen och vara nöjda och sen sluta, andra tömmer hela skålen ångrar sig och dagen är förstörd. Vi får inte blunda för beroendet, det är precis som att en alkoholist inte kan ta ett glas vin.
 
En liten parantes: om du ger en alkoholist en alkoholfri drink men den smakar precis som om det vore alkohol i, kommer han trilla dit? Jag äter inte bröd fast det är bakat på bästa LCHF-sätt, för jag vet att då trillar jag dit och överäter, så jag gör valet att avstå substitut.
 
Jag håller på och utbildar mig till viktminskningsterapeut nu och kommer i samband med det behöva "test klienter", där vi tillsammans kommer att arbeta i grupp under 9 veckor max fem deltagare. Mer info om detta kommer på bloggen så håll utkik!
 
 
 
 
Visa fler inlägg