Vår beroendehjärna

Jag har alltid hävdat att jag inte är sockerberoende(kolhydrater), jag har aldrig varit någon som gillar efterätter och därför har jag i min enfald alltid sagt att "tur jag inte har den lasten också". Men ju mer jag lär mig och sedan jag börjat mina utbildningar så har jag insett att jag är även kolhydratberoende. Men jag går loss på bröd, pasta, mjöl, ris och potatis och det är ju riktiga kolhydratbomber!!!!!
 
Vi har ju vårat belöningscenter i hjärnan, det är det som får oss att må bra. Men belöningscentret kan också stimuleras av droger och precis som med droger så ger socker/kolhydrater en kortvarig lycka. Därefter måste vi fylla på med mer för att uppleva kicken igen. Jag tror vi alla känner igen oss i att man tänker "jag ska bara ta EN smörgås/godisbit" och genast kickar suget i gång. Och sedan får man dåligt samvete som gör att man tar en bit till för att döva känslan, och så är allt i gång och tankar som "nu har jag förstört allt lika bra jag äter mera".
 
Och så hetsäter man kanske hela kvällen och tänker "jag börjar i morgon igen". Men tänk om du kan stoppa dig själv, stoppa impulsen att fortsätta äta och låta det vara ok att du tog en smörgås. Det var gott men jag stannar vid det, inte lätt jag vet, men det går att  lära sig att hantera dessa känslor.
 
Vårat belöningscenter använder sig av flera signalsubstanser, exempel på det är kroppens endorfiner. Endorfiner kan man säga är kroppens eget morfin. Det är smärtstillande både när det gäller fysisk värk eller själslig smärta. Att man använder kolhydrater som t.ex. smörgåsen, godiset, socker och pasta är typiska smärtstillande och ångestdämpande medel som tyvärr fungerar kortsiktigt.
 
Vi måste lära oss hur vår kropp fungerar för att det ska bli en hållbar viktminskning, all min kunskap i dag hade jag inte när jag började för fem år sedan år 2012. För mig var LCHF ännu en ny diet som skulle göra mig smal och sedan skulle jag återgå till mitt gamla när jag hade blivit smal. Ack så fel jag hade! Detta är en livsstil som jag för varje dag lär mig mer om, och som gör att jag i dag känner en sådan trygghet med att jag vågar säga att jag kommer aldrig väga 140 kg mer igen!! 
 
Vissa kan ta fem godisbitar ur skålen och vara nöjda och sen sluta, andra tömmer hela skålen ångrar sig och dagen är förstörd. Vi får inte blunda för beroendet, det är precis som att en alkoholist inte kan ta ett glas vin.
 
En liten parantes: om du ger en alkoholist en alkoholfri drink men den smakar precis som om det vore alkohol i, kommer han trilla dit? Jag äter inte bröd fast det är bakat på bästa LCHF-sätt, för jag vet att då trillar jag dit och överäter, så jag gör valet att avstå substitut.
 
Jag håller på och utbildar mig till viktminskningsterapeut nu och kommer i samband med det behöva "test klienter", där vi tillsammans kommer att arbeta i grupp under 9 veckor max fem deltagare. Mer info om detta kommer på bloggen så håll utkik!
 
 
 
 

Tid tar tid

Alla har vi ett val; att bestämma hur du vill göra. Och även när du inte gör ett val, så är även det ett val!
 
Hur många av er känner inte igen sig i; att jag vet precis hur jag ska göra och ändå så gör man fel?
 
Jag som är hemkommen från Skåne där jag nu håller på och utbildar mig till viktminskningsterapeut, så river det upp känslor som jag hade under min viktminskningsresa men på ett positivt sätt. Jag inser ju nu att jag gjorde alla rätt den här gången för att lyckas, jag som jojo-bantat i hela 26 år när jag nu räknar efter har ju äntligen slutat "banta" och har lärt mig att äta mat igen på ett normalt sätt. Och framförallt har jag lärt mig att hantera mina känslor i stället för att döva dem med mat!!!!
 
Belöningsäta?
Uttråkningsäta?
Tröstäta?
 
Känner du igen dig? För mig har maten alltid varit min medicin för att få bort obehag eller för att få belöning. Kicken i hjärnan som gör att livet känns lättare att leva just då när jag äter, men den stunden är ju kortvarig som ni alla vet. Så fort Snickers 'en är slut vill vi ha mer för att döva känslorna, att jag nyss ätit en Snickers spelar ingen roll, och så är bollen i rullning i all oändlighet. Eller tills på måndag för DÅ ska jag börja göra rätt för hundrafemtioelfte gången, och på måndag ska jag lyckas fast jag har börjat många måndagar förut!!! Det är ju så lätt att där i stunden skjuta på saken; jag gör det i morgon i stället.
 
Jag kommer i håg hur jag valde bort livet på grund av min vikt förut, hur jag valde bort att gå på fest för att jag kände mig tjock, ful och inte hade några kläder som passade. När jag tänker efter så har min övervikt kostat mig så mycket i relationer, och så många fel val jag gjort för att jag skämdes över mig själv.
 
Vill man få en bättre hälsa och må bra så är det viktigt att må bra under hela viktminskningen och inte tänka att; "när jag blir smal DÅ minsann ska jag unna mig allt och leva". Det är jätteviktig att må bra under hela resan och inte straffa sig själv med sådana tankar, och det är det jag tror var en del av min livsstilsförändring som gjorde att jag mådde bra och kände mig fin under tiden, och kunde njuta av viktminskningen och vara i nuet. 
 
Hur känner ni?
 
 
 
 
 

Föreläsning i Sundsvall den 18/5

Då är jag hemma igen efter en fantastisk vistelse i Skåne/Ängelholm hos Anna Halléns Livsstilsgård. I fyra dagar har jag varit där med fullspäckat schema.
 
Jag möttes av ett härligt och vårligt Ängelholm, så varmt och skönt att jag kunde sitta ute och äta lunch. Hemma i Norrland där jag bor har vi inga gröna gräsmattor ännu, men här grönskar det och det klipptes gräsmattor överallt.
Dagarna har bestått av en utbildning till Viktminskningsterapeut, och detta var första tillfället i kursen som pågår ända fram till oktober!!!! Otroligt spännande med nya kunskaper även om jag redan kan och känner igen mig mycket i det vi läser om. Jag kan varmt rekommendera att investera i sin egen hälsa genom att gå en kurs hos Anna Hallén, för det är så lärorikt och man får otroliga uppvaknaden om hur kroppen fungerar.
 
Men det var inte bara utbildning som jag hann med, utan jag och Anna hade även planerat in en gemensam föreläsning en kväll, och det blev en riktigt lyckad och trevlig kväll med mycket skratt. Föreläsningen var fullsatt så det blev trångt men hjärtligt. 
 
 
 

Under pausen bjöd vi på frökex från Husåbröd som tillsammans med Birgitta Höglund tagit fram dessa goda kex. Frökexen blev väldigt populära speciellt de nya smakerna kardemumma och nässla/vitlök.
Så nu planerar jag och Anna in ytterligare gemensamma föreläsningar i höst, mer om det kommer längre fram, så kul :)
 
 
Men jag har en föreläsning till i vår och det är om bara en vecka; den 18 maj 2017 kommer jag till Sundsvall och föreläser om min livsstilsförändring, hur jag gjorde för att lyckas gå ner 70 kg i vikt på 18 månader. Jag hade inte i min vildaste fantasi målet att gå ner 70 kg, utan mitt mål var att komma ner till tvåsiffrigt, typ 99 kg. Men under resans gång hände mycket som gjorde att det omöjliga blev möjligt.
Hur kunde jag gå upp så mycket i vikt?
Hur gjorde jag för lyckas?
Hur går det att bibehålla vikten?
Jag säger inte att det är enkelt att göra en livsstilsförändring, men jag lovar att det är värt allt i slutändan. 
  
Välkommen att anmäla dig till min föreläsning torsdagen den 18/5 2017 kl.18:15 - ca19:30
Plats; Kulturmagasinet, Packhusgatan 4, 852 34 Sundsvall.
Pris: 250 kr per person
Anmälan är bindande och det är begränsat antal platser.
 
För anmälan mejla till; lindha.vikstrom@jamtland.st Skriv i ämnesraden Sundsvall 
 
En goodie bag till de 30 först anmälda som är fylld med spännande produkter inom LCHF, till ett värde av ca 200 kronor. 
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg