Har du väntat länge nog......

Du vet vad du ska göra
Du vet vad du inte ska göra
Och ändå är det så svårt att göra rätt
 
När jag utbildade mig till undersköterska år 2010 så fick vi lyssna på en inspelad föreläsning med Kjell Enhager, jag hade aldrig hört talas om honom förut och att sitta och se en föreläsning på närmare 4 timmar i en skolbänk 140 kg tung kändes inte direkt lockande. Men tro mig timmarna försvann som blixten, jag blev helt överrumplad över hur han berättade om mental coachning och jag fick en sådan energi och kände att det här är precis det jag behövde höra för att komma i gång och lyckas gå ner i vikt.
 
Känner ni igen er när man är så inspirerad att det känns som man kan lyfta ett berg men när det är dags att börja så känns det helt plötsligt så jobbigt. Vart tog all motivation vägen, det är ju så lätt då att lura sig själv och hitta på ursäkter; att det kommer nog bli lättare om jag väntar tills jag har gått på den där festen eller det där kalaset där det kommer att serveras kakor och bullar. Men som jag sagt förut; det finns ingen bättre dag att börja på.   
 
140 kg tung, sög åt mig allt jag kunde av Kjells ord och fick sådan energi som jag skrev ovan. Men det blev inte förrän år 2012 som min resa började. Lika fort som man kan få energi lika fort kan den tyvärr försvinna, motivationen kan verkligen vara så skör. Därför är det så viktigt att planera sin resa, ha bra rutiner,
Man kan inte bara ha korta del mål, man måste även ha långsiktiga mål, den kombination är så viktig.
 
När Kjell kom till Östersund och föreläste 2015 fick jag träffa honom och det var stort och känslosamt för mig. Jag hann byta några ord med Kjell om min resa och fick tips på hur jag ska tänka framåt. Jag kände så igen mig i så mycket som han berättade om den mentala biten precis, som jag gjort för att lyckas och som jag än i dag lever efter.
 
 
Känner du dig redo att komma i gång så finns det fyra platser kvar till min cirkel som startar den 8/10 - 30/10, du kan läsa mer om cirkeln här!
 
Kom i håg du behöver det som mest när du absolut inte vill göra det.
 
 
 
 


Mål i livet

Hur viktigt är det egentligen att sätta upp mål i livet? Behöver vi verkligen ha något att se fram emot? Jag vill svara JA på båda mina frågor, det är superviktigt att sätta upp mål man vill nå. För när man når sitt mål så får man en sådan kick av att man klarade det och då skapas sådana positiva känslor som gör att man orkar fortsätta kämpa och sätta upp ännu ett mål.
 
Jag som jojo-bantat sedan 14 års ålder skulle verkligen vilja säga att jag knäckt åtminstone min kod för att lyckas. När jag ser tillbaka på mitt gamla mönster av bantande och alla nya dieter som skulle göra mig smal så har målet alltid varit att bli just SMAL. Sedan när det målet nåddes så började jag helt enkelt gå upp i vikt igen. VARFÖR? Jo, för att jag hade inte längre något mål att jobba för eller se fram emot.
 
Jag har som jag berättat förut haft många lyckade dieter bakom mig (tyvärr dieter där jag varit konstant hungrig och i bland även känts som rena svältdieterna). Jag lyckades gå ner 54 kg i vikt med Viktväktarna och blev gravid med vår Julia 1998, vi gifte oss smala och fina och sedan när Julia föddes så ökade min vikt igen. Jag hade inget mål längre, målet som var bröllopet var över. Hur skulle jag orka/kunna leva på denna mat på viktväktarvis; räkna kalorier/poäng och väga maten, light-produkter och inget fett. Självklart ökade min vikt.
 
(null)
 
Åren gick och jag gjorde några tafatta försök att gå ner i vikt igen men hade ingen riktig motivation tills vi bestämde oss för att skaffa Julia ett syskon, jag var så kraftigt överviktig att jag fick gå till specialistmödravården där jag hade en fantastisk läkare som på ett bra sätt förklarade att det skulle bli jobbigt för mig med en förlossning när jag vägde så mycket. Genast fick jag ett nytt mål igen; att gå ner i vikt för mitt ofödda barns skull. Och här kommer vi då genast in på att jag hade ett mål, men inte för min skull utan för mitt kommande barn.
 
  
Jag började promenera och slutade med godis och åt enligt kostcirkeln och frukt mellan måltiderna. När jag gick på kontrollerna så minskade min vikt hela tiden, jag gick ner 30 kg i vikt under min andra graviditet och förlossningen gick bra. Men var det hållbart?
 
 
Nu var målet nått, barnet mådde bra och jag hade inget nytt mål och jag började gå upp i vikt igen till fantastiska 140 kg. Tro mig, jag försökte återigen göra flera försök till att gå ner i vikt men misslyckades hela tiden, hade jag inte tillräckligt med motivation?
 
Wilma föddes år 2007 och min högsta önskan var att gå ner i vikt och kunna köpa de kläder jag ville, inte bara byxor med resår, men det skulle dröja ända till 2012 innan jag hittade min lösning och äntligen lyckades med att göra det omöjliga möjligt. Att inte få plats i flygplansstolen var stegen upp från min botten och början på mitt nya liv.
 
Att jag hittade till LCHF var en del av mitt framgångsrecept. Att jag satte upp nya, mindre mål under hela min viktminskning och fortsatte göra det är en annan del av framgångsreceptet. Man behöver ha något att se fram emot hela tiden, och när man når sitt mål så sätter man upp nya mål: nästa år ska jag klara tjejmilen 30 sekunder snabbare, vi bokar en resa så har vi nåt att se fram emot, den här veckan har jag en belöning att gå på spa osv. På så vis känner vi hela tiden att vi lyckas och får bekräftelse, den där "kicken" jag skrev om tidigare, och det är så viktigt att hela tiden ha nya utmaningar som får oss att må bra och utvecklas. På så sätt känner jag att det är så viktigt med mål. Hur tänker ni?
 
 
 
 

Söndagsmiddag, LCHF pizza

God söndagsmiddag som hela familjen älskar, dessutom tycker min minsta att det är kul att få hjälpa till och skära och hacka alla ingredienser vi vill ha på pizzan.
 
Jag börjar med att göra hemmagjord tomatsås så den kan sjuda och koka i hop sig under tiden man gör pizzabotten.
 
Hemmagjord tomatsås;
 
1 finhackad gul lök
1 msk olivolja
2 dl passerad tomat
1 msk tomatpuré
1 krm salt
1 krm peppar
1/4 köttbuljongtärning
1 tomat
 
Finhacka löken och fräs den mjuk i oljan. Tillsätt passerade tomaterna och den hela tomaten ( skär den i klyftor
Tillsätt även tomatpurén och alla kryddor. Koka såsen i 15 -20 minuter. Smaka gärna av med lite färsk basilika.
 
 
 
Recept pizzabotten;

100 g riven ost

3 ägg

0,75 dl grädde

0,5 dl mandelmjöl

0,25 dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 msk olivolja

Vispa ägg och grädde och tillsätt resten av ingredienserna. Låt stå och svälla 5 minuter. Bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 15-20 minuter eller tills den har fått färg i kanterna. Ta ut den och låt svalna några minuter.

 
 
Valfria pålägg och mycket ska det vara.
 
  
Lägger först tomatsås på botten sedan hälften av osten, valfri fyllning och toppar med resten av osten. Vi brukar ha tillbehör som crème fraiche, béarnaisesås och pizza sallad.
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg