Lax i ugn med chevre

Tror att jag har snöat in på Chevré nu, men det är ju så gott. Lagade till den här goda laxen i förrgår, enkelt, gott och snabbt att tillaga. Receptet är för 4 portioner.
 
Köpte färsk laxsida, ca 700 g, och skar små snitt på sidan av laxen så att jag kunde stoppa in skivor av Chevré som i små fickor. Klickade crème fraiche över, saltade och pepprade och in i ugnen grader 200 grader i ca 30 minuter, jag använder termometer för att den ska bli riktigt saftig ca 57 grader. 
 Perfekt helgmat, tillbehör en enkel sallad och min goda rom-sås. Ha en underbar helg<3
 
 
 
Recept romsås 4 personer.
 
1 brk. creme fraiche
1 brk. finkornig röd stenbitsrom (Abba)
salt/v.peppar
några droppar citron
2-3 msk. majonnäs
1/2 finhackad rödlök
Rör i hop allt

Gävligt trevlig föreläsning i Gävle

Vilken härlig vecka jag har haft, har knappt hunnit med allt jag ska. Ibland är allt som vanligt men så helt plötsligt händer allt på samma dag.
 
Föreläste i Gävle förra veckan tillsammans med min vän Marie Norder Aspholm som är leg. Sjuksköterska och Lic. kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratskost. Sedan på tåget hem ringde de från Sveriges Radio och ville att jag skulle vara med i Karlavagnen och prata på kvällen, och sedan fick jag veta att jag är en av 2016 års föreläsare på LCHF kryssningen, otroligt hedrande <3
 
Marie och jag träffades för första gången på LCHF kryssningen 2015 och sedan på LCHF eventet i Säffle i somras. Marie och jag fann varandra direkt och vi började prata lite lätt om att det skulle vara kul att föreläsa tillsammans, jag med min livsstilsförändring och Marie som bra komplement till den med lite djupare insikt om hur det fungerar i kroppen och varför det fungerar.
 
 
Så vi gjorde vår första gemensamma föreläsning i Gävle för några dagar sedan och det gick riktigt bra, och det var trevligt att vara två föreläsare tillsammans även om vi körde efter varandra.
 
Då den här sittningen blev lite längre så bjöd vi på en god Tomatsoppa i pausen, soppa som är så gott att äta och få lite värme i sig kalla höstkvällar. Soppan blev verkligen en succé och många ville ha receptet som ni finner här.  Till soppan hade vi kokboksförfattaren Birgitta Höglunds goda frökex till som vi blev sponsrade med, Birgitta Höglund har tillsammans med Huså Bröd  tagit fram det här frökexet för att kunna erbjuda kunder att köpa ett glutenfritt frökex med lite kolhydrater. Här  kan ni läsa mer om deras samarbete.  
 
Självklart bjöd jag in Frida, mitt första viktprojekt, till att komma på föreläsningen i Gävle då hon bor i närheten. Vi  har ju regelbunden kontakt med varandra fortfarande men har inte setts sedan i somras, så det var verkligen roligt att träffa henne igen. Frida har haft en tuff period senaste tiden med många prövningar som ledde till en viktuppgång på några kilon, det är ju så lätt att känsloäta. Men vi/hon lyckades stoppa det i tid så det inte blev för många kilon och som ni ser på bilderna så ser Frida strålande ut <3
 
Vet att ni är många som undrat hur det gått för Frida och hon ska få skriva lite själv här på bloggen när hon känner sig redo. Frida har med min hjälp lyckats att gå ner hela 25 kg och jag är full av beundran över hennes resa och att hon klarar hålla vikten, för det är det som är det svåra.
Så nu ser jag fram emot min föreläsningen i Stockholm i november, jag kommer att föreläsa två dagar på raken. Den ena är slutsåld och den andra börjar bli full så passa på att anmäla er då det är begränsat antal platser.
 
Jag kommer att föreläsa på
Freys hotel i Stockholm datum; 24/11 kl. 18:30- 20:15 pris 300 kr per person.
 
Vi kommer att ha paus där ni kommer att få provsmaka fantastiskt goda jämtländska produkter från våra lokala matproducenter i Jämtland där jag är uppväxt.
 
För anmälan till min föreläsning den 24/11, mejla till; lindha.vikstrom@jamtland.st
 
Välkomna!
 
Stort tack till Studieförbundet Vuxenskolan i Gävle och en extra stjärna till Annkathrine Thorell för all hjälp!  

Chèvre-gratäng

Häromdagen lagade jag en fantastiskt god gratäng som jag måste dela med mig av. I bland känner man att man blir så trött på sina egna recept och vill prova nya smaker.
 
Den här Chèvre-gratängen är ett recept från Marie Norder Aspholm som har bloggen Gävle kost och livsstil.
 
Rekommenderar att ni gör dubbel sats, då den kommer att gå åt. 
 
Recept 4 portioner. Ugn 200 C
 
300 g kassler
1 stor gul eller röd paprika
250 g broccoli
1-2 chilifrukter (jag hade ingen hemma utan använde 2 krm. sambal oelek för hetta)
2 vitlöksklyftor
250 ml kokosmjölk (jag använde kokosgrädde och vanlig vispgrädde)
4 ägg
100 g Chèvre
Salt/peppar
Persilja
Smör till stekning

Skär paprikan och broccolin i bitar och hacka chilin.

Bryn grönsakerna i smör eller kokosolja. Skär skinkan i bitar och blanda med grönsakerna (jag fräste även på kasslern lite lätt i stekpannan.

Tillsätt chili, pressad vitlök och persilja på slutet och ta av från värmen.

Kör kokosmjölk, ägg, ost, salt och peppar i matberedaren så att det blir en slät smet.

Häll skink- och grönsaksblandningen i en smord form och bred över äggblandningen. Grädda i 25-30 min. 

Gratängen blir verkligen vacker och låter man den svalna lite innan servering så blir bitarna väldigt fina att servera.
 
Jag köpte extra tillbehör som mer Chèvre-ost att dekorera med, och tillbehör såsom surkål och en tunn skiva rödbeta i kombination med Chevré förhöjer smaken ytterligare, allt från Marie Norder Aspholm.
 
 Vill man vara försiktig med kolhydrater rekommenderar jag att utesluta rödbetan.  
 
 
Vill ni ta del av fler recept från Marie så gå gärna in på hennes fina blogg där det finns mängder av goda recept.
Visa fler inlägg