En bra LCHF veckostart

Om man vill komma i gång med LCHF på ett bra sätt utan att krångla till det, så tycker jag att det är viktigt att det är mat som man är van att äta och inte krångla till det i början, man ska inte behöva köpa hem 20 olika ingredienser och kryddor till ett recept. Man ska ju även hinna med sig själv och familjen också, och gärna få in lite rörelse i vardagen.
 
Jag har ju haft flertal viktminskningscirklar på distans där vi har haft en egen mötesplats i en sluten grupp på nätet, nu under semestern har jag just nu ingen ny cirkel på gång utan har arbetat om min cirkel till en brevkurs där man får verktyg att hantera vardagen själv, dvs den mentala biten som är jobbig; man vill ju helst gå ner i vikt redan i går!!!!
 
Brevkursen är 4 veckor lång och materialet får man hem via posten (jag är gammaldags och tycker själv det känns bättre att hålla i något, läsa, bläddra för hand och stryka under saker som är viktiga för just mig att tänka på) och den innehåller 4 veckomenyer, lättare baskunskap om LCHF, min text med stöd och pepp varje dag i 30 dagar, sånt som jag vet är viktigt!!!!
 
Antingen läser man de sidor som är för första dagen och tar dag för dag vilket jag rekommenderar, eller så läser man hela materialet på en gång, det avgör du.
 
Brevkursen kommer att börja skickas ut vecka 35 och kommer att kosta 299 kr för fyra veckors material och veckomenyer. Mejla till mig om du vill köpa brevkursen.
 
Jag tänkte dela med mig på 5 bra middagar enligt mig, och jag lagar alltid så det räcker till lunch dagen efter.
Tre mål mat om dagen, och behöver man ett mellanmål så är det bättre att ta det än att falla dit på frestelser, eller hur?
 
Lunch/middagar för 4 personer för att hålla sig nöjd, mätt och belåten. 
  • Korvstroganoff med blomkålsris
  • Köttfärssås med zucchini
  • Fläskpannkaka
  • Laxpaj
  • Tomatsoppa med aioli
 
Korvstroganoff med blomkålsris
 
  
600 g falukorv
1 gul lök
3 dl crème fraiche
ca 2 msk tomatpure ( smaka av)
salt/peppar
paprika pulver
stek i smör
Icas blomkålsris
 
Köttfärssås med zucchini
 
 
 
 
Fläskpannkaka
 
 4-6 portioner
 
4 ägg
2 dl gammaldagsmjölk
 2 dl mald mandel
1 dl grädde
11/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
150 g varmrökt sidfläsk
smör till formen
 
Sätt ugnen på 225 grader. Knäck äggen i en bunke och vispa dem med mjölk, grädde och salt. Blanda ner mald mandel och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
 
Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna. Sätt in i ugnen tills fläsket fått lite färg.
Häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills den fått fin färg.
Servera pannkakan med rårörda lingon.
 
Vi gör alltid dubbel sats, perfekt att frysa ner i matlådor. Hade fläskpannkakan inne lite längre, då det var dubbel sats.
 
Laxpaj
 
 
 Recept Laxpaj:
300g varmrökt lax
1 liten purjolök
300g valfri riven ost
4 ägg
4 dl grädde
salt/peppar
 
Börja med att skära och skölja purjolöken i små fina bitar och förväll den sedan i lätt saltat vatten några minuter.
Häll sedan bort allt vatten från purjolöken.
 
Jag använder varmrökt lax som jag finfördelar. Lägg valfri smakrik riven ost i botten, du behöver inte smörja pajformen. Lägg sedan den finfördelade varmrökta laxen över osten och avsluta med att toppa med purjolöken.
 
Vispa i hop en äggstanning på 4 ägg, 4 dl grädde och salt/peppar, smaka av äggstanningen till lagom sälta.
In i mitten av ugnen 225 grader ca 30 -40 minuter tills pajen fått lite färg och äggstanningen stannat. Här kommer även receptet på min goda romsås till pajen.
 
Romsås 4 personer:
 
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
2 msk finhackad färsk eller fryst dill
1 liten finhackad rödlök
Några droppar pressad citron
Smaka av med salt/vitpeppar
 
Tomatsoppa med aioli
 
 
 
Recept;
4-5 personer 
3-4 vitlöksklyftor
2,5 msk. olja
0,25 dl hackad persilja
1000 g Ica krossade tomater 
5 dl vatten
1,,5 msk grönsaksfond
1/2 dl tomatpure
ca 500 g bacon
Salt/peppar, sambal oelek, smaka av
 
Gör så här;
Skala och skär vitlöken i tunna skivor
Hacka persiljan
Hetta upp olja i en gryta och låt vitlöken puttra i någon minut.
Tillsätt tomaterna, vatten, fond, tomatpure och persilja.
Låt soppan småputtra i ca 15 min.
Skär under tiden baconet i strimlor och knaperstek det i en stekpanna.
Tillsätt bacon och smaka av soppan med salt och vitpeppar
Önskas mer hetta, tillsätt sambal oelek. 
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienset måste ha samma temperatur, så ställ fram allt i ca en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
 
 

Sunt förnuft med LCHF

Jag är så glad att när jag halkade in på LCHF som jag aldrig hade hört talas om 2012 så var det inte lika
"brokigt" som det är nu kan jag tycka. Det har blivit så "ätstört" tycker jag, man måste nästan vara kemilärare eller läkare och förstå sig på hela kroppen nu. Skriver man i någon av alla LCHF grupper som finns på FB att man äter vanlig senap eller har 1 tsk. Kalles kaviar till sina två kokta ägg till frukost så får man otrevliga kommentarer tillbaka. Jag la ut ett jättegott recept på lax och blev ifrågasatt om vilken sorts lax jag använt utifrån miljöhänsyn?
 
Alla äter i dag LCHF på sitt sätt, finns det nåt som är rätt sätt? Vissa äter mejerifritt, fastefönster, strikt eller liberalt, vissa väger maten och räknar maten/kalorierna i olika appar.
 
För mig som vägde 140 kg och alla dessa mediciner som jag åt bl.a. mot högt blodtryck, ni kan läsa det inlägget här för mig har min viktminskning på minus 70 kg gett mig sådana hälsofördelar att jag i dag inte behöver äta någon medicin, och väljer jag då att ha Kalles kaviar till mina kokta ägg till frukost så tror jag att det är troligare att jag överlever det än att väga 140 kg!!! Vilket är bäst?
 

Jag  tycker jag att det börjar gå lite till överdrift i vissa avseenden och sunt förnuft tycker jag är mer hållbart i längden. Jag tror att börjar man att hårddra allt till sin spets så finns det risk för att du/man inte orkar göra en livsstilsförändring som ska bli hållbar.
 
Det var en person som skrev till mig på bloggen för något år sedan och jag kan fortfarande inte glömma det, och speciellt inte med tanke på att jag märker sådana inlägg även i grupper på FB, personen skrev till mig att när hon skulle gå in och läsa på min blogg så möttes denne av reklam på godis i bland. Hen blev så frestad av det och självklart gillar inte jag den sortens reklam på min blogg, men jag tjänar inga pengar på min blogg och kan inte styra över reklamen som kommer tyvärr. Men någonstans måste man väl ändå ta eget ansvar för sina handlingar och inte skylla på allt och andra, jag menar går man ut på stan så möts man ju av förföriska dofter överallt och massor av frestande reklam och vem hatar inte att gå förbi pressbyrån med deras nybakta ljuvliga kanelbulle-lukt. Men där och då gör du ditt val precis som vi alla måste göra oavsett vilket beroende vi har, hur frestande är det inte för någon som är alkoholberoende att gå förbi bolaget? 
 
 
Det är inte lätt att gå ner i vikt, även om det är så många fördelar med LCHF och då inte bara för viktminskningens skull, men det är bara du som kan göra rätt val och ta rätt beslut för varje dag som går och jag vet att det går att lyckas även om man hamnar i diket emellanåt. Att lyckas få en bättre hälsa sitter inte i magen, den starkaste muskeln som avgör om du kommer att lyckas, den sitter i huvudet på dig och det är viljan att göra en förändring.  
 

Motion och motivation

Motion och motivation hänger det ihop?
 
Ska allt vara så "roligt" jämnt? Ska det vara roligt att träna? Det är jobbigt att träna, det kan ingen komma i från, det är tufft och jobbigt att ta tag i träningen. Det kostar i tid att träna och det kostar i svett. I dagens samhälle får inget vara tråkigt eller långsamt, vill man gå ner i vikt ska det helst ske på tre dagar och utan ansträngning. 
 
Man har inget tålamod i detta stressade samhälle med tidningsartiklar om den ena Quick fix-metoden efter den andra, som lurar oss att "ät det här så blir du smal och får en bra hälsa snabbt". Likadant är det med träning, "15 minuter om dagen ska göra dig smal" skriker tidningsrubrikerna.
 
Vilja, beslutsamhet och framför allt tålamod, att inte ge upp och att ha den insikten att belöningen för ditt slit inte kommer omedelbart. Vi kan/har inte alltid motivation varje dag att göra bra val, men i bland måste man göra jobbet ändå. Men det är bara du som kan påverka vilka val du gör och för varje dag som går är du ett steg närmare ditt mål. Sedan är det viktigt att försöka njuta av den livsstilsförändring du gör och känna; -vad jag är bra och mår bättre för varje dag som går.
 
Även när det gällde träning så satte jag upp mål och planerade in hur veckans träning skulle se ut, och visst hade det många gånger varit skönt att stanna hemma och se på tv i stället och mysa i soffan med tända ljus med familjen. Men innerst inne vet du att även om det är trist och jobbigt att ge sig ut på promenad eller att springa, så höjer det din självkänsla och må-bra faktor så mycket när du är tillbaka hemma igen och gjort din träning som planerat, och det är väl ingen som kommit hem efter ett träningspass och tänkt; -jag ångrar mig, jag skulle aldrig ha tränat!
  
 
 
 
 
 
 
 
 
.     
 
 
 
 
Visa fler inlägg