Viktprojektet 3

Inne på  tredje veckan med Sofie som viktprojekt på bloggen, och hon har varit ledig och tillbringat veckan i fjällen tillsammans med en kompis. Jag och Sofie försöker att träffas åtminstone en gång i veckan och käkar tillsammans ute, eller bara pratar om kosten förutom sms och telefonsamtal. 
 
 Foto; Christian Louboutin
 
Sofie är väldigt målinriktad och har börjat anlita en personlig tränare som hjälper henne att bygga upp kroppen efter Sofies förutsättningar. Jag personligen tycker att det är en bra investering i sin hälsa, och vet ju själv vad otroligt peppande det är med sådant stöd också. Sofie träffar henne en gång i veckan och därutöver tränar hon själv 4 gånger; det är otroligt bra kämpat.
 
Kombinationen motion och bra kost ger en sådan bra balans i kroppen, och just att röra på sig tycker åtminstone jag att det får en att ha mindre sug och känna att det inte är värt att fuska. Sofie berättade att när hon tränar på gymmet med sin PT känner hon sig trygg, men när hon ska vara där själv och köra sitt program kommer känslor fram som att hon vill gömma sig. 
 
Sådana här bitar är viktiga att prata om då Sofie bara ser alla muskelbyggare runt omkring sig med perfekta kroppar, men det är så starkt av henne att gå och träna och våga visa att hon vill och får ta plats. Jag känner så väl igen mig själv från när jag började på gymmet med stora bylsiga kläder och försökte träna på tider när det var som minst folk, men med takt med min viktminskning så började folk kommentera och säga vad bra du gör det! Så det är bara att fortsätta framåt, för någonstans längst inne så är det nog bara ens egna känslor om att man är osäker som får en att känna sig obekväm.
 
Här på bild skickade Sofie mig vackra fjällbilder när hon var ute och fjällvandrade. 
 
 
Hur har det gått med vikten den här veckan då? Sofie har höga krav på sig själv och är besviken för att under sommaren i princip stått still, men hade en förhoppning att väga under 90 kg nu. För tredje veckan i rad har hon gått ner i vikt, så helt plötsligt har förbränningen tagit fart. Anledningen till det och som vi diskuterade är att Sofie tagit tag i motionen regelbundet och är mer noggrann med kosten, plus att hon gått ner i arbetstid och jobbar 69 %. Men då studerar ju Sofie också så det är ett klokt beslut så att hon hinner med sig själv också, vilket har påverkat henne med mindre stress. 
 
  
Sofie har gått ner hela 0,5 kg vilket är mycket bra, alla hekton neråt är bra.
 
Har ätit LCHF sedan oktober 2015.
Startvikt 115,8 kg (Sofie har på egen hand gått ner 11,5 kg)
Började min cirkel 7 mars 2016 med startvikt 103,5 kg
Idag 12/10-16 väger Sofie 92,8 kg 
 
Startvikt viktprojektet:
12/10 - 16: 92,8 kg
161 cm lång
Målvikt: 65 kg // kilon kvar att gå ner 27,8 kg
12/10; 92,8 kg
18/10; 91,9 kg
26/10; 91,4 kg
Summa minus = - 1,4 kg !!!! 
Kilon kvar att gå ner 26,4 kg
 
Sofies matvecka har sett ut så här;
 
Onsdag:
Tacos med ost, paprika, egengjord guacamole, sallad, gurka.
Sofie gör även egen tacokrydda vilket är bra då färdiggjorda kryddblandningar innehåller för mycket kolhydrater.
Middag; 2 grillade kycklingklubbor, sallad, ost, bearnaisesås, crème fraiche och salsa. 
 
 
Torsdag; 
Falukorv med hög kötthalt, sallad, gurka, paprika och bearnaisesås
Middag; Som ovan
 
Fredag;
3 stekta ägg, 1 paprika
Middag; Fläskkarré med paprika och bearnaisesås
 
Lördag;
Lowcarb hamburgare på MAX
Middag; Rökt röding, broccoli, rödingsås
 
Söndag;
120 g skinka med bearnaisesås, paprika
Middag; Tacos med grönsaker
 
Måndag;
Tacos, grönsaker
Middag; Zucchini lasagne med paprika 
 
Tisdag;
Zucchini lasagne
Middag; Ribbs med béarnaisesås och tomater
 
 
Självklart går det att förändra kosten till det bättre, bl.a. mer variation och med mer fisk, men "Rom byggdes inte på en dag". Sofie kämpar på jättebra och nu är det nya tag, ny vecka mot nya mål, heja oss!!!!
 
 

Enkel god LCHF Laxpaj

En av mina favoriter är min Laxpaj med förvälld purjolök i som jag varmt kan rekommendera till helgmiddag. Receptet kommer ursprungligen från min svärmor, och när jag började med LCHF gjorde jag om receptet så att det nu fungerar i mitt liv med kosten. I början av min livsstilsförändring jagade jag LCHF-recept på nätet och saknade mina gamla egna favoritrecept, tills jag kom på att jag kunde förändra dem till min kost som jag äter i dag. Till min fördel är ju att jag gillar att laga mat och hitta på nya recept och smaker.
 
Min LCHF laxpaj serverar vi även på Ecocaféet  där jag jobbar, och den har blivit en succé och finns på menyn varje dag, vilket är jättekul. 
 
Det som gör den här pajen så enkel att göra är att det behövs ingen pajdeg, utan jag river ost som botten och det fungerar jättebra, pajen håller i hop i fina bitar, låt den bara få vila innan du skär upp den.
 
Jag vill gärna komma ifrån att ersätta pajdeg som jag förut gjorde på vetemjöl, med mandelmjöl/kokosmjöl även om det är ett mycket bättre alternativ med mindre kolhydrater. Jag tycker att ersätta med nya substitut bara triggar mitt sockerberoende på spannmål, jag bakar inte gärna LCHF bröd för att äta till frukost det är som att göra alkoholfria drinkar till en alkoholist. Varför ersätta med att försöka likna sitt gamla missbruk? Sådana specialtillfällen kan hända enstaka gånger, men inte i min vanliga vardag. 
 
Börja med att skära och skölja purjolöken i små fina bitar och förväll den sedan i lätt saltat vatten några minuter.
Häll sedan bort allt vatten från purjolöken.
 
 
Jag använder varmrökt lax som jag finfördelar. Lägg valfri smakrik riven ost i botten, du behöver inte smörja pajformen. Lägg sedan den finfördelade varmrökta laxen över osten och avsluta med att toppa med purjolöken.
 
 
Vispa i hop en äggstanning på 4 ägg, 4 dl grädde och salt/peppar, smaka av äggstanningen till lagom sälta.
In i mitten av ugnen 225 grader ca 30 -40 minuter tills pajen fått lite färg och äggstanningen stannat. 
 
  
Den här pajen går ju att förändra till det oändliga, man kan tillsätta dill i stället för purjolök, du kan använda kallrökt lax i stället för varmrökt, man kan göra en köttfärssås i stället för lax det är bara att använda fantasin.
 
Recept Laxpaj:
300g varmrökt lax
1 liten purjolök
300g valfri riven ost
4 ägg
4 dl grädde
salt/peppar
 
Tillbehör gärna en grönsallad och en god sås, här är mina två favoriter till laxpajen; en enkel variant och den andra lite lyxigare. På bild nedan vitlöksdressing.
 
 
Vitlöksdressing 4-5 personer:
 
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad eller fryst persilja
2 pressade vitlöksklyftor
Smaka av med salt
 
Romsås 4 personer:
 
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
2 msk finhackad färsk eller fryst dill
1 liten finhackad rödlök
Några droppar pressad citron
Smaka av med salt/vitpeppar
 
 

Viktprojektet 3

Då är vi inne på andra veckan med Sofie och viktprojektet. Sofie har känt att hennes vikt stått stilla under sommaren och känt att hon behöver komma i gång och få en kick igen, mer motivation. Så att vara med på bloggen och läsa era kommentarer är så stöttande för Sofie. 
 
 Foto; Christian Louboutin
Jag har pratat med Sofie om vad viktigt det är att sätta upp mål under sin viktminskning och att inte sätta upp för stora mål utan mindre delmål som gör att hon känner sig starkare när hon väl nått ett av sina mål.
 
Sofie som jobbar som vårdbiträde i dag har berättat för mig att i hennes jobb, när det kommer till promenader så har hon alltid gruvat sig för dem. Hon har slitit ont av dem på grund av sin övervikt och det här problemet tror jag är mycket vanligt, jag behöver bara gå till mig själv när jag var som störst. Och att jobba inom vården där man hela tiden arbetar med sin kropp med lyft, och att böja sig, är väldigt påfrestande.
 
Så när jag frågade Sofie vad hennes mål är så skrev hon till mig att; -det viktigaste målet är att jag inte ska känna mig så begränsad som jag gör idag när det kommer till alla aspekter såsom kläder, aktiviteter, ja allt för att jag är den storleken jag är.
 
Sofie;.
När det kommer till mål så har jag att komma under 90 kg så jag kan börja rida igen, sen
har jag ett delmål på det att kunna ta mig upp själv på hästen. Sen tänker jag
att varje 5kg jag går ner är ett delmål. Sen vill jag kunna springa 1mil, göra
armhävningar på tå, göra 1 pullup. Det är vad jag kan komma på just nu
Skickat från min iPhone
 
Spännande mål att se fram emot! Och att Sofie har som mål att springa en mil känns väldigt roligt då jag hade liknande mål under min resa. Så att hjälpa Sofie med det och träna tillsammans kommer att bli så motiverande för oss båda.
 
Hur har det gått med vikten den här veckan då?
 
 
Sofie har gått ner hela 0,9 kg vilket är kanonbra jobbat.
 
Har ätit LCHF sedan oktober 2015.
Startvikt 115,8 kg (Sofie har på egen hand gått ner 11,5 kg)
Började min cirkel 7 mars 2016 med startvikt 103,5 kg
Idag väger Sofie 92,8 kg 
 
Startvikt viktprojektet:
12/10 - 16: 92,8 kg
161 cm lång
Målvikt: 65 kg // kilon kvar att gå ner 27,8 kg
12/10; 92,8 kg
18/10; 91,9 kg
Minus 0,9 kg !!!! 
Kilon kvar att gå ner 26,9 kg
 
Så här ser Sofies (hennes text) matintag ut veckan som varit. Jag har låtit henne sköta matplaneringen själv nu första veckan men kommer att lägga mig i hennes matplanering mer och mer under kommande veckor. 
M står för middag i texten nedan. Den här veckan har Sofie inte tänkt på att skriva ungefärlig mängd mat men det kommer att bli mer detaljerat framöver.
Sofie jobbar natt och känner att hon inte vill ha frukost då hon vaknar kl.12 på dagen, i bland blir det ett extra mellanmål i form av ost och skinkrullar, eller kokt ägg.
 
 
Visa fler inlägg