Tålamod vinner

I morgon ska mitt nya liv börja, jag ska gå ner 10 kg på 10 veckor, hur många av oss har inte tänkt den tanken? Hur många gånger har vi inte startat för att sedan åter falla tillbaka i gamla vanor. Vad får dig att tro att du ska lyckas denna gång när det inte har fungerat förut?
 
Listan på våra vanligaste ursäkter kan göras lång; jag vet inte hur jag ska börja, jag har inte tid, jag känner mig så stressad, jag har inga pengar, och min favorit: jag har ingen motivation. Är det något jag lärt mig så är det att sitta och vänta och tro på att motivationen ska komma som ett brev på posten, det är verkligen ett sätt att lura sig själv. Då kommer du att få vänta.
 
Inspiration och motivation har vi alla fått då och då; vi kan ha varit på en bra och peppande föreläsning och just där och då känner man: wow, nu jäklar ska jag ta tag i det jag vill! Det kan ibland räcka med en bra låt så man känner att man får den där extra lilla kicken, men oftast rinner motivationen ut i sanden och man är tillbaka på ruta ett igen.
 
I min första resa när jag vägde 140 kg och gick ner 70 kg på arton månader så behöll jag min motivation genom att hela tiden utmana mig själv och sätta upp små delmål som var nåbara. På så vis fick jag bekräftelsen att jag klarat de mål jag satt upp, plus självklart så fick jag kicken när vågen visade på minus. Men det som är intressant är att när jag ställde mig på vågen en gång i veckan och fick minusresultatet så hamnade jag alltid i ett lyckorus som varade några timmar. Och då kändes det som jag hade krafter att kunna göra allt, jag kände mig så stark mentalt. Men vi människor behöver kickar hela tiden för att må bra, så efter några timmar när kicken lagt sig så var jag i samma utgångsläge igen: herregud jag har hittills gått ner 3 kg och jag har 67 kg kvar att gå ner, hur ska jag klara detta? Hur ska jag kunna ha motivation till detta?
 
 
Så för mig var det och är viktigt nu också i min andra resa att ha tålamod, för oftast är det det som förstör för oss: vi tycker att det går så långsamt. Jag brukar säga att den som har tålamod vinner, det gäller inte att komma först jämt om ni förstår vad jag menar. Att sätta upp ett nåbart och realistiskt mål är viktigt, inte 10 kg på 10 veckor, för det kommer göra att bägaren rinner över till slut.
 
Här på bilden så ser ni den vikt-app jag använde och använder än idag. Där jag har min viktresa sparad och även nu min andra resa finns där. Här ser ni att jag gått ner ca. 40 kg och jag hade 30 kg kvar att gå ner. Under min resa hade jag även veckor med viktuppgång på över 1 kilo trots att jag gjorde alla rätt, och hade jag gett upp då så hade inte jag lyckats med min första resa. Den vetskapen gör att jag idag i min andra viktresa som tar betydligt längre tid denna gång med resultat på vågen, gör ändå att jag känner mig trygg i mig själv med vetskapen att jag äter rätt och vågen går sakta neråt. För jag vet ju att tålamod vinner i längden.
 
(null)
 
 
Visa fler inlägg