Vikt och stress

Nu är det snart dags för årets föreläsning på Ecocafeet i Östersund, där vi är fyra föreläsare som berättar om vikt och stress utifrån olika synvinklar. Det kommer att bli en trevlig kväll där vi vill inspirera och motivera Er.
 
Allt handlar givetvis inte bara om vikt utan även om vägen till en bättre hälsa och välmående. Jag ser fram emot att få berätta för er om min resa och hur den har varit i med och motgång. Dessutom kommer ni att få lyssna till ytterligare tre föreläsare som berättar om stress och den inre balansen, hormoners påverkan på vikt och stress och kostens påverkan på stress och vikt.  
 
Torsdagen den 8 februari klockan 18:30 är det dags och ännu finns några biljetter kvar till ett pris av 390 kronor per person, då ingår också en goodiebag till ett värde av över 2000 kr. 
 
 
Nu har ni chansen att vinna en biljett till föreläsningen, allt ni behöver göra för att vinna är att svara rätt på frågan och kommentera så drar jag vinnaren med det rätta svaret. Är det fler med samma svar så lottar jag vinnaren av biljetten, som sedan kan hämtas ut på Ecocafeet.
 
Tävlingen avslutas på söndag den 4/2 kl. 18.00 
 
Tävlingsfrågan; Vilket år och månad öppnades Ecocafeet i Östersund?
 
 
Du som vill gå på föreläsningen kan köpa biljett på Ecocafeet eller via Studieförbundet Vuxenskolan i Östersund.
 
Varmt välkomna!
 
 
 
Detta är ett samarbete med Studieförbundet vuxenskolan i Östersund.
 
 
 
    

Reflektioner

I bland kommer det över mig saker som jag glömt bort eller förträngt, speciellt nu när jag planerar och förbereder mina kommande föreläsningar och jag går igenom mitt material och kollar på alla mina gamla foton. Jag tänker på när jag startade min förändring och började med LCHF-kosten som jag mådde jättebra av, men ändå även om jag fick äta mig mätt så fanns det ändå andra saker som jag också var tvungen att arbeta med. Allt handlar bara inte om att äta rätt, utan i mitt fall var jag också tvungen att ändra beteende, bryta gamla invanda mönster som jag hade.
 
Jag kommer ihåg när jag jobbade som undersköterska i hemtjänsten, hur jag alltid hade Coca-cola, godis eller chips i framsätet bredvid mig, och hur jag åkte bil mellan "kunderna". I bland kunde det vara flera mil till nästa besök, så mycket tid var det att spendera i bilen och att då ha allt det goda i bilen under tiden jag körde gav mig en enorm kick. När jag då började med LCHF och skulle hålla mig till frukost, lunch och middag så var det enormt jobbigt att inte ha något i munnen, jag menar jag var ju van att ständigt tugga på något gott. Det fanns liksom inga begränsningar på allt det goda jag stoppade i mig, och när man tillåter sig själv att kunna äta precis det man vill, då smakar faktiskt allt det goda inte speciellt gott i egentligen. För samtidigt som jag åt så uppskattade jag det ändå inte eftersom allt var tillåtet.
 
Men en sådan vana är inte lätt att bryta. Så jag bestämde mig för att om jag skulle lyckas så måste jag byta ut detta beteende till ett bättre alternativ, så jag bytte ut läsken till Ramlösa i olika smaker, allt socker byttes ut mot sockerfria tuggummin i olika smaker. På så vis kunde jag hantera övergången/vanan genom att byta ut allt till något som ändå var bättre. När jag kände mig trygg med detta så började jag succesivt att trappa ner tuggummituggandet också.
 
Som ni ser på bilden nedan så har jag en Coca-cola i jackfickan, min ständiga följeslagare.
 
 
Bara för att man äter rätt och känner sig mätt på kosten, så betyder inte det att gamla beteenden försvinner. Att vara sugen fast man är mätt tror jag många känner igen sig i, och den känslan är inte lätt att jobba med. Men det går att förändra och jag lär mig hela tiden själv så mycket och kommer till nya insikter hela tiden som jag reflekterar över, och det gör mig starkare mentalt.
 
Något som jag gör om jag stöter på frestelser och som jag jobbar med mig själv med är att hela tiden fråga mig själv; är jag hungrig eller bara sugen? Hungrig; -ät ett kokt ägg med smör. Inte sugen på ägg? Ja, då är du inte hungrig! Att hela tiden ställa sig frågan; Är jag hungrig eller sugen? Vad vill du? Det gör att jag hinner fundera och göra rätt val.
 
 
Detta är lite tankar och funderingar som jag kommer bla att prata om under vårens föreläsningar.
 
De orter som är bokade och klara att anmäla sig till är följande;
Ecocafèet i Östersund den 8/2 läs mer här
LCHF kryssningen den 24/2 läs mer här
MåBra Festivalen i Umeå den 5/3 läs mer här
Fyller på med övriga orter inom kort.
 
Vill du att jag kommer till orten där du bor, mejla mig och kan du hjälpa till med lokal/samarbete hör av dig till:
 

6 år med LCHF

Mars 2012 började mitt nya liv med LCHF-kost, det är nu snart 6 år sedan och mycket har hänt sedan den dagen 2012.
 
Jag som jojo-bantat sedan 14 års ålder, visst är det hemskt att jag lagt ner så mycket tid och energi på att kämpa emot vikten och kämpa med maten?! Jag är 46 år i dag och har alltså bantat med olika dieter i 26år!!! Vilken tur jag började med LCHF annars hade det blivit i 6 år till. Jag tror att många känner igen sig i detta dilemma och själva har testat ett helt gäng med olika dieter genom åren med alltid samma resultat: lite ner i vikt men alltid tillbaka på ruta ett och kanske till och med några kilo extra på vågen efter varje ny diet.
 
Att jag började med LCHF är min stora lycka eftersom den kosten inte bara har förbättrat min hälsa, den har också gett mig mer självkänsla, att jag duger. Den har även fått mig att våga prova nya saker, att utmana mig själv och den har fått mig att börja blogga. Och framför allt att jag vågar föreläsa inför en massa människor, stå och prata om min vikt- och hälsoresa, inspirera och motivera andra att det faktiskt är möjligt att lyckas. Att det finns en väg ut ur helvetet och det vill jag gärna dela med mig av till er.
 
 
Min resa tog inte slut när jag nådde min målvikt på 70 kg, min resa fortsätter och jag jobbar med mig själv varje dag och lär mig nya saker hela tiden. Min största "aha-upplevelse" är mina reflektioner till varför och hur jag kunde äta mig upp till 140 kg!!! Och den insikten gör att jag i dag kan hantera mina motgångar så mycket bättre och inte låta mat och socker vara min tröst .
 

Att vara mitt uppe i livspusslet med familj och barn, man jobbar, ska hem och laga middag, det är läxläsning och skjutsar till olika fritidsintressen som barnen har, så är det inte lätt att finna tid för att hinna med sig själv. 140 kg tung så var jag rätt trött när jag jobbat hela dagen, och när kvällen kom så längtade jag efter soffan och se på tv när barnen lagt sig. Mitt mys framför tv:n kunde börja, min belöning för att jag orkade med livet. Men jag orkade inte med mig själv, så att äta och mysa gav mig den där kicken och belöningen i hjärnan en stund på kvällen.
 
Ända tills jag vaknade nästa dag och kläderna alltid var så trånga att ta på sig, och de ständiga tankarna jag hade; att i dag ska jag börja mitt nya liv. Men det nya livet höll bara i några timmar, för när de förföriska kaneldoftande bullarna eller semlorna tittade på mig i matvaruaffären så var det svårt att stå emot. För tankarna letade ursäkter; "du kommer ändå inte lyckas den här gången heller" eller "jag börjar i morgon igen vad spelar en dag mer eller mindre för roll?". Men dagarna växer snabbt till veckor och månader och när sommaren kom så ångrade jag mig; varför började jag inte. 
 
  
Jag förbereder vårens föreläsningar just nu om min livsstilsförändring i med och motgång, så håll utkik här på bloggen så kommer datum och orter inom kort.
Vill du anlita mig som föreläsare kontakta mig för offert på; lindha.vikstrom@jamtland.st
 
En av de viktigaste sakerna jag vill säga till er som kämpar är att det går att lyckas, även om det bitvis är krokigt. Men den som håller ut och tänker långsiktigt, det är den som når sitt mål till slut. Jag ser så fram emot att börja föreläsa igen och att få dela med mig av mina egna personliga erfarenheter och hoppas att vi träffas. Tills vidare så fortsätter vi att ses här på bloggen.
Visa fler inlägg