Halvalindha LCHF- matkasse nummer tre

När man gör en förändring i sitt liv så är det viktigt att vi tänker långsiktigt, även om det känns trist och vi vill helst ha gått ner i vikt redan i går. Men det är ju därför vi inte har lyckats förut, eller hur? Det är viktigt att fokusera på att detta ska bli en hållbar livsstil så att vi slipper börja om igen hela tiden, så att ha tålamod är väldigt viktigt.
 
Att planera veckans middagar är en bra rutin och ett bra verktyg att använda så man inte står där hemma efter jobbet och inte vet vad man ska äta, och kylskåpet ekar kanske tomt eller innehåller fel sorts mat. Just där och då kan det leda till att man äter fel.
 
Så här kommer några nya recept som ni gärna får använda, och jag hoppas att det kan underlätta för er. Självklart kommer inköpslistan med som vanligt så behöver ni bara stryka det som ni redan har hemma.
  • Fiskgratäng
  • Ugnstekt falukorv
  • Köttfärssås med zucchini
  • Hemmagjorda Fiskpinnar
  • Smakrika Köttfärsbiffar med tzatziki
 
Recept; Fiskgratäng med blomkålsmos
 
 
Fryst laxfile ca 4-500 g (ligger 4 pack)
Fryst torskfile ca 375 g (ligger 3-pack)
Färsk dill
Grädde 2 dl grädde
Cremefraiche 2 dl
Skalade räkor ca 2 dl
 
Lägg över fisken i en smord ugnsform, salta och strö över vitpeppar och färsk dill.
Rör i hop 2 dl grädde och 2 dl crème fraiche och häll det över fisken.
In i mitten ugnen 225 grader i ca 20 - 30 minuter beroende på om fisken är färsk eller fryst. När halva tiden gått, strö över 2 dl räkor och låt gratängen vara inne en stund till.
Garnera gärna med färsk dill.
 
 
Recept; Blomkålsmos
1 kg färskt blomkål som du bryter i bitar. Koka försiktigt upp 1,5 dl grädde och 30 g smör. Lägg sedan i den färska blomkålen och låt den få puttra tills den blivit mjuk. Salta och peppra och använd stavmixer så det blir en fin konsistens.
 
 
 
Recept; Ugnsstekt falukorv
Falukorv med hög kötthalt över 70 % ca 800 g
Krossad tomat 300 g
Tomatpure/chilisås
Senap
Ost
Grädde 2 dl
Creme fraiche 1 dl
Färska tomater 2-3 st
Gul lök 1 stor
 
 
Skär snitt i korven och blanda chilisås och tomatpure, mängd bestämmer du själv.
Fyll blandningen mellan korvskivorna och även lite senap. Avsluta med att lägga i en skiva ost mellan skivorna.
Sedan tar jag ca 300g krossad tomat och häller över i formen. Färska tomater och gul lök som jag skär i klyftor blir gott när det gräddas i ugnen. 
Några klickar crème fraiche och häll över ca 2 dl grädde. Salta och peppra.
 
In i mitten av ugnen 225 grader tills osten smält och fått fin färg, gott med blomkålsmos eller om man bara vill ha kokt blomkål eller broccoli till.   
 
 
Recept; Köttfärssås med zucchini
Nötfärs 800 g
Gul lök 1st
Vitlöksklyftor 2 st
Krossade tomater 400 g
1 1/2 köttbuljongtärning
Tomatpure 1-2 msk
Sambal oelek 2 krm
Timjan 1 tsk
Kalvfond 1 msk
Paprikapulver 1 tsk
Salt/peppar
 
Bryn 800 g nötfärs i stekpannan och lägg över i kastrullen och låt det puttra några minuter.
Finhacka den gula löken och vitlöken som du bryner lätt i smör på svag värme i stekpanna.
Lägg över löken i kastrullen tillsammans med nötfärsen och tillsätt de krossade tomater som du låter puttra i en kastrull tillsammans med 1 1/2 köttbuljongtärning.
Tillsätt sedan tomatpuré, sambal oelek, timjan, kalvfond, paprikapulver och salt/peppar.
Tillsätt mer av kryddorna efter egen smak.
 
 
I stället för en grönsallad till så spiraliserade jag zucchini och gjorde sedan en ljuvlig mandelpesto-sås som jag blandade i hop med zucchinin, en fantastiskt god smakkombination till en enkel köttfärssås.
 
Vill man inte göra sig besväret att mixa i hop mandelpeston så är det jättegott med zucchinin naturell också.
 
Recept mandelpesto;
(går att halvera receptet)
1 gul lök
200 g mandel
3 dl fryst basilika
4 dl olivolja
10 g chili
1 msk salt
15 g vitlök
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 dl citronsaft
peppar
  
 
Recept; Hemmagjorda Fiskpinnar med gräddstuvad spenat
Fryst torskfile i lagom tjocka bitar 400 g
Ägg 1 st
Mandelmjöl 0,75 dl
Riven parmesan 2 dl
Salt/peppar
Findus fryst stuvad spenat 375 g
Grädde 0,25 dl
Smör 2 msk.
Ett kokt ägg
 
Vispa ett ägg och pensla rikligt över torskbitarna och vänd ner dem i mandelmjöl så det täcker alla sidor.
 
 
Låt den frysta torsken ligga framme så den hinner tina några timmar 
Salta och peppra torsken, sedan vispar du i hop ett ägg och blandar 0,75 dl mandelmjöl och 2 dl riven parmesan i en skål. Doppa torskbitarna i ägget rikligt och rulla dem sedan i parmesanmjölet.
Stek försiktigt på svag värme i smör så håller sig paneringen fin. 
 
 
Som tillbehör använder jag fryst stuvad spenat som jag bara värmer i en kastrull och tillsätter 0,25 dl grädde och 2 msk smör, gott med ett kokt ägg till också. Smaka av med salt och peppar.   
 

 

Recept smakrika köttfärsbiffar;

 

800g nötfärs

 

1 ägg

 

1 dl grädde

 

1 gul lök, finhackad

 

3 finhackade vitlöksklyftor

 

1/2 dl finhackad soltorkad tomat

 

2 msk basilika

 

2 msk kalvfond

 

150 g fetaost

 

Salt/vitpeppar

(null)

 

Gör så här:

Finhacka den gula löken, vitlöken och de soltorkade tomaterna.

Bryn/sjud löken i smör på svag värme i stekpanna, på slutet blanda ner de soltorkade tomaterna så de får sjuda lätt tillsammans.

Under tiden blanda ägg, grädde, basilika, kalvfond och salt/peppar i en bunke.

Smula ner fetaosten och rör om.

Rör ner löken och soltorkade tomaterna och sist nötfärsen.

Låt färsblandningen få vila en stund i kylskåp innan du formar till biffar.

Stek i smör på hög värme i stekpannan så de får fin yta och låt dem sedan få bli klara i ugnen.

Mitten av ugnen, 175 grader tills temperaturen inuti biffarna är 76 grader.

 

(null)

Sedan som tillbehör tänker jag enkelt; kokt broccoli eller smörstekt brysselkål eller varför inte en enkel tomat- och löksallad. Att servera en sval tzatzikisås till blir en jättegod kombination.

Här kommer inköpslistan och har ni redan vissa ingredienser hemma så stryk dem bara.

Fryst 4-pack laxfile

Fryst 3-pack torskfile

Fryst torskfilé (sk. torskblock) 400 g

Ett pkt. fryst basilika

Findus stuvad spenat 375 g

Bra att ha hemma fryst broccoli och blomkål

Ägg 3 st

Grädde ca 7 dl

Creme fraiche 3 dl

Fetaost 150 g

Valfri ostbit

Riven parmesan

Tzatziki färdig sås på burk

Färsk chili 10 g

Gul lök 4 st

Färska tomater 3 st

Ett knippe färsk dill

Ca 1 kg färskt blomkålshuvud

Krossad tomat 300 g

Zucchini 1 st

Skalade räkor ca 200 g

Avokado om man vill

Falukorv med hög kötthalt ca 800 g

Nötfärs 1,6 kg

Soltorkade tomater i burk

Mandel 200 g

Mandelmjöl

Vill man ha blomkålsmos till flera av middagarna måste ni köpa hem fler av de ingredienserna.

Sedan tillkommer en del basvaror som man brukar kunna ha hemma som ingår i många av mina recept, har ni inte dem hemma så lägg till dem i inköpslistan.

Basvaror;

Äppelcidervinäger 

Olivolja

Tomatpure

Chilisås

Sambal oelek

Kalvfond

Paprikapulver

Timjan

Senap

Färsk vitlök

Köttbuljong

Smör

Jag hoppas verkligen inte att jag glömt någon ingrediens nu i inköpslistan, hojta gärna till annars så får jag redigera och jag hoppas ni kommer gilla veckans meny.

 

 

 

 

 
 

 

 

Visa fler inlägg