Hur vill du må?

Att lära känna sig själv kan man ju tro att man redan gör men jag har då lärt känna mig själv så mycket bättre de senaste åren sedan jag började med min livsstilsförändring. Det är som att jag först nu tagit ansvar för mitt eget mående i stället för att tro att någon annan kan göra jobbet och få mig att må bra.
 
Jag har mått dåligt under olika perioder i mitt liv och ätit sertralin mot depression, och att  låta tabletten verka så att jag kan döva känslorna och lura hjärnan att jag nu mår bra i stället för att leta reda på vad orsaken är till att jag mår så här?
 
Det är så lätt i dag att ta genvägar till ett bättre mående på många olika sätt; är du stressad känner oro/ångest, ja då får du tabletter utskrivna, har du svårt att sova så får du sömntabletter, och så orkar vi köra på lite mer och fortsätter kämpa mot kroppens signaler i stället för att lyssna på kroppen. Jag mår inte bra, VARFÖR gör vi inte något åt situationen och den bakomliggande orsaken till att vi t.ex. inte kan sova? Har jag för mycket stress runt mig som gör att jag har svårt att koppla av?
 
Det är dags att klarlägga hur du vill må och hur din situation ser ut runt dig, och sedan fokusera på vilket sätt en bra hälsa är viktig för dig, t.ex. om det är så att du behöver gå ner i vikt för att må bättre. 
 
När jag vägde 140 kg så mådde jag dåligt, jag jobbade som undersköterska och tyckte mitt jobb var väldigt tungt och slitsamt för kroppen, jag hade problem med mage/tarmar, rygg och åt blodtrycksmedicin, men jag var inte sjukskriven. Jag undvek sociala sammanhang så mycket som möjligt, jag kände mig inte fin, hade svårt hitta passande kläder och kände mig så osmidig. För mig var det skönare att gömma mig hemma i soffan med något gott att äta (belöning, dopamin = kick) och sedan drömma mig bort och önska mig smal. Och alltid alltid; i morgon börjar jag mitt nya liv! Och det är lätt tro man ska klara det när man är full och mätt av kolhydrater.
 
Det är många gånger jag startat halvhjärtade försök och hamnat med handen i godisskålen på kvällen igen när barnen somnat, och tänkt; jaha jag blir inte smal den här gången heller.
 
 
Det är inte lätt att bryta ett beteende det vet jag men jag vet också att det går om du är beredd att göra en förändring. Det gäller att hitta ersätta ett gammalt dåligt mönster med någon ny vana och hitta ditt driv som får dig att känna det inte är värt att äta den där chokladkakan, för jag VILL komma i en storlek mindre på mina byxor, för det gäller att sätta upp små små mål längs vägen. 
 
För när du tar den där chokladbiten för att döva och för att få den där tillfälliga kicken av njutning, som gör att just då och där får du några sekunders flykt från vardagen som får dig att må lite bättre tillfälligt, och sedan vill du ha ännu mer när känslan försvann, och så är vi inne i den onda cirkeln igen.
 
Jag vet precis vad jag pratar om, kämpar själv just nu mot mina egna demoner och hur min hjärna försöker ta över. Jag ska erkänna att det har inte gått så bra för mig. Men med all ny kunskap jag får hos Anna Hallen på livsstilsgården så börjar polletten trilla ner och genast när jag förstår hur allt förhåller sig med serotonin, dopamin och endorfiner, så förstår jag varför jag reagerat som jag gjort förut. Och nu när jag vet det så är det lättare att inte låta sig svepas med av att döva känslor och tycka synd om mig själv, utan att ta reda på anledningen och ta ansvar för att nå det du vill i livet, oavsett vilket mål du har. 
 
Foto på Anna Hallen// Livstilsgården
 
Mår man inte bra så är det inte lätt att få den där kicken; wow vad bra jag är, som gör att det känns som man klarar allt. I stället måsta man leta efter kicken (dopaminet) någon annanstans, det kan se olika ut för alla; vissa går loss på socker, andra på alkohol, vissa på spannmål, shopping, sexmissbruk eller spelmissbruk o.s.v. Listan kan göras lång, man är så desperat att få må lite bra i livet så man letar efter kicken i något annat, och jag gjorde det i mat och gick upp i vikt.
 

Många har frågat mig; hur kunde du gå upp i vikt så mycket? Och jag har ju förstått varför nu, men har aldrig förut kunna gett någon bra förklaring förutom att jag gillar mat och inte tyckte om att röra på mig. Inte så konstigt kanske, det är tungt röra på 140 kg. Självklart har jag mått bra med min familj, min man och mina barn men det gäller att själv hitta din grundorsak till varför du gör som du gör, precis som jag rannsakat mig själv hur mina problem kunde uppstå. Och sedan går man vidare och tar ansvar för; hur VILL du må?
 
Hälsa är ju så stort, för mig betyder det trygghet, ordnad ekonomi, stimulerande jobb, att inte vara överviktig,
bra fritid, vänner och relationer. Förut var en bra hälsa för mig smal = lycklig, jag trodde att jag dög bara om jag var smal, tror många känner igen sig där.
 
Känner någon igen sig? Kommentera gärna vad ni känner så ska jag svara på era kommentarer.
 
Det finns mycket att skriva om detta, men mitt råd till er och mig själv nu för att komma tillbaka på banan igen är att inte vara så hård mot dig själv, utan ha realistiska förväntningar, små steg i taget. Känn dig inte misslyckad för du sitter bara fast just nu och det går att förändra. Hantera din stress t.ex. med andningsövningar, positiva tankar och försök ta en liten promenad fast det är svårt ta sig ut om du så bara kommer ut 5 minuter. Släpp prestationen och tänk positiva tankar som hjälper dig i stället för tvärtom.
 
Och kom i håg att det är du som måste hitta glädjen, det går inte att hoppas på högsta vinsten om du aldrig köper lotten. 
 
Nu reser jag till Skåne igen sista vändan, för ännu mera inspiration.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julklappstips

Jag som älskar julen och brukar vara ute i god tid med alla förberedelser ligger faktiskt efter i år, jag brukar ha handlat klart de flesta julklapparna i november men i år har jag faktiskt inte hunnit med det. Det kommer bli mycket klickande på nätet i år, inte alla julklappar förstås men många. Dels för att det är smidigt och de flesta har fraktfritt, och dessutom har jag märkt att julklapparna jag vill ha är billigare att köpa över nätet.
 
Reser ju till Skåne igen denna vecka och missar att fira första advent med min familj vilket känns trist, men nu är det sista resan på min utbildning så snart kan jag andas ut och stressa ner. Har börjat göra lite fint till första advent redan nu eftersom jag inte är hemma. Har ni börjat fundera över julen och handlat julklappar än?
 
 
Jag och min man köper inte julklappar till varandra längre utan brukar köpa något som vi behöver till hemmet eller något annat, i stället för att slösa pengar bara för att man ska ge bort något.
 
Så i år har vi redan tjuvstartat julklappsöppningen då jag klickade hem en pannlampa från Cykelkraft , en nätbutik som har allt mellan himmel och jord. Min Magnus tyckte att det var en bra idé då han ledsnat på att hans pannlampor för dryga hundralappen hela tiden förbrukade batterier i hög takt, och dessutom knappt lyste upp framför fötterna. Den pannlampan som vi köpte på Cykelkraft kostar 599 kr och den är vattensäker och har två lampor som lyser brett, långt och med hög ljusstyrka.
 
 
Jag som dessutom är mörkrädd tycker att det är kanon att använda denna när jag ska ut och träna själv på kvällarna. Jag har ju bara använt vår gamla pannlampa förut men den har inte fungerat så bra, och nu behöver jag inget sällskap och kan/vågar ta mig ut själv. Dessutom blir den här perfekt för mig att använda när jag åker längdskidor i fjällen, för där har inte alla spår belysning.
 
Jag och min man var ute och promenerade i kväll och det räckte att vi bara hade den här pannlampan, för den lyste upp åt oss båda tack vare att den lyser så brett.
 
 
 Se vilken skillnad på dessa bilder, utan pannlampa och med.
 
   
 
  
Nu ska jag fortsätta handla julklappar, ha en fortsatt fin kväll alla <3 
 
Kika gärna in på Cykelkrafts hemsida här!
 
 

Vinnaren av Helhetshälsa

Det är lite glest mellan blogginläggen just nu och jag hoppas ni har förståelse för det, jag kom hem från Skåne och min utbildning i tisdags natt och sedan har veckan snurrat på. Vaknade onsdag morgon och fick åka akut med min dotter Julia till läkaren och där konstaterades det att hon hade fått lunginflammation, vi fick träffa en fantastisk läkare som tog sig tid och undersökte henne. Hon har varit förkyld och haft hosta i snart fem veckor, så jag tog med henne till hälsocentralen innan jag reste bort, men då var det en annan läkare som sa att det bara var en förkylning. 
Sedan har jag jobbat och försökt hinna med lite studier, så livspusslet snurrar fort just nu.
 
Här nedan på bild Julia och Cocos bland snöflingorna.
 
 
Det är inte lätt att få vård i dag och det gäller att orka vara stark för att få bra vård, därför är det så viktigt att verkligen ta hand om sig själv så man mår bra både fysiskt och psykiskt. Vi är många som har ohälsa i dag av olika anledningar, men hur ofta får man den hjälpen man behöver? Läkarna i dag skriver gärna ut tabletter i stället för att först reda ut grundorsaken till problemet.
 
Jag tänker på när jag vägde som mest och hade problem med bl.a. magen och fick utskrivet en massa olika mediciner i stället för att fråga hur jag äter eller hur jag motionerar. Hänger ni med hur jag tänker? I dag äter jag en mycket bättre kost, jag motionerar och jag äter ingen medicin alls. Skulle kunna skriva massor om detta men jag ska ju faktiskt skriva ner vem som vann produkter från Helhetshälsa. 
 
 
 
Jag önskar jag kunde delat ut vinst till er alla, men så fungerar det tyvärr inte och vinnaren av Magnesium och D vitamin blev Lena som berättade om sin resa, och så gillade jag detta som hon skrev;
 
"Är en bit på väg, men det kostar att "äta sig frisk" men väl värt varenda krona i slutändan". 
 
Grattis till dig Lena!
 
Det är så sant att det är värt att investera i sin egen hälsa <3
 
Delar med mig av några vinterfoton från en av mina promenader, visst är det vackert? 
 
 
 
Stort tack till Helhetshälsa  som sponsrat med utlottning av deras produkter, vill man själv köpa kan man klicka här! 
Bildresultat för helhetshälsa
 
Visa fler inlägg