Påskfirande med LCHF

Påsken i all ära men min favorit på bordet är ändå alltid de goda ägghalvorna som man kan garnera i alla möjliga kombinationer. Jag gillar lite nytänk i traditioner vid olika högtider. Som i år har vi testat att göra en Tomat- och Auberginegratäng, jag har ingen aning än hur den kommer smaka men receptet vi hittade lät gott.
 

Recept Tomat och Auberginegratäng; 
(recept från receptfavoriter.se)
  • TOMAT OCH AUBERGINEGRATÄNG: 1 stor aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 mozzarellaost i vatten eller riven mozzarella
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • TOMAT OCH AUBERGINEGRATÄNG:
  • Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.           
  1. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.           
  2. Sätt ugnen på 200 grader först.          
  3. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.           
  4. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.           
  5. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.           
  6. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).           
  7. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.           
  8. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.           
  9. Riv parmesan fint på en tallrik.           
  10. Skölj av aubergineskivorna i vatten.          
  11. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.            
  12. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.           
  13. Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.           
  14. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.          
  15. Skeda över hälften av tomatsåsen.            
  16. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.           
  17. Toppa gratängen med riven parmesan.           
  18.  Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.           
  19.  Aubergine- och tomatgratängen är klar.   
Måste säga att recept med så här många ingredienser inte hör till vanligheterna som vi orkar göra, men det lät så spännande och så ville vi testa något nytt. Hur den smakar får jag återkomma om!
 
              
Sedan gjorde jag min goda laxröra som alltid är en hit som ett tillbehör vid sidan om. Den är även en väldigt god garnering på ägghalvorna. Här har jag gjort min laxröra och ska sedan till att göra gubbröra. 
 
 
Recept laxröra;
 
200 g varmrökt lax
2 dl majonnäs ( gärna hemmagjord)
3 kokta finhackade ägg
1 liten finhackad rödlök
2 tsk pressad citron
1/4 dl dill
salt/vitpeppar 
 
Recept gubbröra;
4 hårdkokta ägg
1 burk, 200g matjessill
1 dl majonnäs
2 msk finhackad rödlök 
3 msk finhackad dill
Smaka av med salt/peppar
 
Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.
Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessill spadet. 
 
Som bas i mina röror har jag hemmagjord majonnäs;
 
Ett ägg
1/2 msk. vitvinsvinäger
1-2 krm. salt
2-3 tsk. senap
1/2 krm. vitpeppar
3-4 dl matolja
 
Gör så här ;
Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur, så ställ fram allt som behövs i ca. en timme.
Slå i ägget i en rundbottnad skål, tillsätt vinäger, salt, senap och peppar.
Rör i hop med elvispen.
Tillsätt oljan först droppvis tills blandningen tjocknar, sedan i en fin stråle.
Vispa kraftigt med elvispen hela tiden. När majonnäsen är tjock och blank kan du tillsätta mer salt om det behövs, eller 4-6 st. pressade vitlökar så får du en fantastisk god aioli.
 
 
 
Vill man göra det väldigt gott och enkelt för sig så kan man köpa kallrökt lax där man lägger skivorna omlott och breder ut färskost över, gärna pepparotsvarianten och lite rucola. Sedan rullar man i hop den som en rulltårta som får vila i kylen några timmar, sedan så blir det goda enkla bitar att skära upp.
 
 

Påsktävling

Snart är det dags för min och Maria Kvärnstens föreläsning Låt vikten vara oviktig i Östersund den 4/4 kl. 18:00!
Vi kommer att inspirera er till att det går att göra en hållbar livsstilsförändring och ge er kunskaper och insikten att ändra fokus.
Vill du läsa mer om vår föreläsning klicka här! 
 
 
Nu har du och en vän chansen att vinna biljetter till vår föreläsning, kommentera varför du vill vinna och vem du vill ta med dig till vår föreläsning den 4/4 i Östersund. Tävlingen avslutas på Påskafton kl.18:00 och vinnaren meddelas på påskdagen.
 
Vill man anmäla sig till vår föreläsning så kan göra det här via Studieförbundet Vuxenskolan som vi samarbetar med.
 
 
Vill du komma och lyssna på min föreläsning  i Uppsala, så är du välkommen till Uppsala den 11/4  kl. 18-19!
Adress; Restaurang Primaten, Dag Hammarskjölds väg 58.
Pris per person; 295 kr.
För mer information om denna föreläsning läs här!
 
För anmälan till Uppsala mejla till; lindha.vikstrom@jamtland.st 
 
Varmt Välkomna!

LCHF kurser

Känner du att du behöver den där extra lilla motivationen som inte riktigt vill infinna sig för att komma i gång? Då har du möjlighet nu att boka mig för kostrådgivning och coachning eller matlagning.
 
(null)
Foto;Het tomatsoppa med bacon

Jag själv som för 6 år sedan vägde 140 kg vet hur tufft det är att nå sina mål, och att ha någon vid din sida som själv genomgått samma resa och som vet om alla fallgropar och hur du ska tänka för att lyckas kan vara det verktyg du behöver. 
 
Alla är vi olika och jag arbetar efter just dina förutsättningar, och tillsammans sätter vi upp realistiska mål precis som jag gjorde under min viktresa. Det är viktigt att förstå att detta är en livsstil och ingen quickfix för att gå ner snabbt i vikt(och helst redan i går skulle varit skönt). Tålamod och ett långsiktigt tänk behövs för att lyckas. Jag menar; hur många gånger till vill du börja om igen varje måndag? Är det inte dags för dig också att lyckas nu?
 
Jag vill förtydliga att jag arbetar efter mina erfarenheter och de kunskaper som gjort att jag lyckats gå ner i vikt och fått detta till att bli en hållbar livsstil, från att ha jojo-bantat sedan 14 års ålder till att äntligen varit viktstabil i 6 år, det är så skönt att äntligen fått balans i livet.
 
När jag vägde 140 kg och inte ville något hellre än att bli smal så hade det varit skönt att ha haft någon vid min sida som genomgått samma sak, och ge motivationen och övertygat mig om att det verkligen går att lyckas. Mina kurser handlar inte om att vi ska bli kemilärare och lära oss allt om hur kroppen fungerar, utan jag hälper dig utifrån mina erfarenheter (och det är väl den bästa kunskapen) och med lätta fakta om hur LCHF fungerar.
 
Foto; Broccoligratäng
 
Här nedan kommer jag beskriva mina olika tjänster och du får själv känna efter vilken av dem som passar just dig för att nå dina mål.
 
Kostrådgivning/mental coachning via mejl, pris 395 kr;
Du mejlar mig och berättar hur din livsstil ser ut i dag, ju mer du skriver desto enklare för mig och bättre för dig blir det att kunna hjälpa dig. Ställ frågor och skriv ner alla dina funderingar, jag mejlar dig tillbaka feedback och ger dig tips och råd.
Efter mitt svar har du möjlighet att mejla en gång till och få svar.
Min mejl; lindha.vikstrom@jamtland.st skriv i ämnesraden "coach via mejl" 
 
 
Kostrådgivning/mental coachning, pris 995kr;
Vi bokar in en tid och träffas under 2 timmar där du och jag diskuterar hur du ska komma i gång efter dina förutsättningar. Vi gör en plan för dig och vi gör tillsammans en veckomeny för just dig eller för din familj.
Bor du längre än 5 mil från Östersund tillkommer bilersättning.
Min mejl; lindha.vikstrom@jamtland.st skriv i ämnesraden "Coachning"
 
 
Kostrådgivning/mental coachning/matlagning pris 1995 kr;
Detta är en ny spännande tjänst som jag har jobbat med ett tag nu och som jag kan premiär-erbjuda er till rabatterat pris. Ordinarie pris är 2995 kr, just nu 1995 kr. För bokning till detta pris mejla mig senast 9/4
Denna tjänst är för dig som behöver extra stöd att komma i gång och behöver hjälp med matlagning och färdiga matlådor.
  • Vi bokar in en tid och träffas under 2 timmar där vi diskuterar hur du ska komma i gång efter just dina förutsättningar.
  • Vi planerar en veckomeny för dig eller hela din familj.
  • Andra träffen lagar vi mat tillsammans efter vår planerade veckomeny.
  • Vi lagar 5 - 7 olika maträtter och varje recept är för 4 personer vilket betyder att du kommer att ha mellan 20 -28 färdiga matlådor i frysen, allt för att vara förberedd din första månad.
  • Vill du även ha hjälp med att inhandla alla ingredienser tillkommer en avgift om 495 kr.
Min mejl; lindha.vikstrom@jamtland.st skriv i ämnesraden "matlagning"
 
Bor du längre än 5 mil från Östersund tillkommer bilersättning.
 
 
LCHF-cirkel på distans 4 veckor pris 995 kr;
Denna cirkel har jag haft i flera omgångar där du tillsammans med ca. 10 andra liksinnande stöttar och peppar varandra under fyra veckor. Jag skriver varje dag i gruppen och svarar på frågor och allt annat som dyker upp. Ni kommer att få 4 veckomenyer under dessa veckor och lättare baskunskap om LCHF. I alla mina cirklar så har gruppen lyckats att gå ner i vikt, och efter våra fyra veckor så fortsätter gruppen på egen hand tillsammans.
Denna grupp startar; Vecka 15 den 9/4.
För anmälan och mer information; lindha.vikstrom@jamtland.st
 
 (null)
Foto; Min populära laxpaj 
 
 (null)
Foto; Köttfärssås med zucchini och mandelpesto
Visa fler inlägg