Sportlovsmat med LCHF

Nu är det sportlov på gång men vi som bor i Norrland får vänta en vecka till, riktigt kallt har vi nu också med minus 28 grader ute. Jag hoppas tempen går ner till nästa vecka så man verkligen kan passa på att vara ute och åka skidor bland fjällen. Jag tänkte dela med mig av lite god sportlovsmat man kan ha med sig i skidbacken, för det blir ju lite enformigt att grilla korv och hamburgare varje dag även om det också givetvis är gott. Ett bra tillbehör till korvgrillningen är att även grilla skivad haloumi.
 
Bildresultat för fjällen halvalindha
 
Att ha med sig en god soppa i termosen är så smidigt och gott, dessutom är det enkelt att bara hälla upp en varm god soppa i koppen. Receptet på den här soppan har jag fått av min vän Marie och den är otroligt populär och god, men jag har ändrat lite i receptet.
 
Tomatsoppa 4 portioner;
Ca 900 g krossad tomat   
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
10 g färsk chili
4 msk olivolja
2-3 dl kara kokosgrädde
Några droppar tabasco eller 1-2 krm sambal oelek
2-3 msk grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
Finhackad persilja
Smaka av med salt/vitpeppar
För mer hetta; tillsätt malen chili
 
Sjud löken och chilin några minuter i olivoljan.
Tillsätt de krossade tomaterna och vattnet.
Låt det puttra lite lätt på spisen upp till en timme.
Tillsätt övriga ingredienser som buljongen, kokosgrädden börja med den mindre mängden och smaka av.
Mixa soppan slät och lägg sist i persiljan.
 
Tips på tillbehör är en klick vitlöksaioli eller crème fraiche.
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienser måste ha samma temperatur, så ställ fram allt ca. en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
Kolbulle 4 portioner;
Detta är en klar favorit i min familj och receptet är Birgitta Höglunds.
 
Kolbulle
Ingredienser:
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
 
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt annars, speciellt när det är kallt ute.
   
Bildresultat för kolbulle halvalindha
 
Mina goda pizzabullar är perfekt utflyktsmat och lika god kalla som varma, enkelt att grilla dem över elden på en pinne eller på galler.
 
Recept pizzabullar; 
Receptet på botten tog jag från 56 kilos blogg
 
200 g riven ost
8 ägg
1,5 dl grädde
4 msk fiberhusk
Lite salt
 
Vispa ägg, grädde och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5- 10 minuter.
Fördela degen/smeten på två plåtar. Grädda i ugnen ca 15 minuter i 175 g.  
 
Lägg på tomatsås och valfri fyllning, jag finhackade skinka och knaperstekte bacon som jag hade på tillsammans med färska finhackade tomater. Rulla sedan i hop "pizzan" som en rulltårta och skär den i bitar som du lägger i bullformar på en plåt. Strö över och toppa varje bulle med riven ost och in i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, höj gradantalet på ugnen till 225 grader.  
 Pizzabullarna blir så goda och barnen gillar dem skarpt. Här kommer recept på min hemmagjorda tomatsås.
 
400 g krossade tomater
En finhackad gul lök
Två finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1/2 tärning grönsaksbuljong
Salt/peppar
olivolja/smör
 
Stek löken mjukt i smöret och olivoljan, jag tycker det blir godare smak om man blandar olivolja och smör.
Häll över de krossade tomaterna och övriga ingredienser, låt koka i hop 15 minuter.
Jag brukar ta stavmixer så blir tomatsåsen lite mer slät, smaka av med salt/peppar.  
 
#1 - - Elin:

Men åh vilka bra tips, har verkligen saknat kolbullar!! :)