Halvalindha Matkasse

Vad säger ni, vore det inte dags att kunna klicka hem en halvalindha matkasse på nätet? Ni slipper planera och fundera ut veckans mat och alla recept är klara, en spännande idé eller hur?
 
Jag kommer nu i veckan att själv äta mejerifritt och tänkte dela med mig här hur veckan kommer att se ut i matväg. Att äta mejerifritt behöver inte vara tråkigt även om man som jag älskar Cremefraiche. Så här kommer tips på enkel och god vardagsmat till hela familjen. Det är ju så lätt att fantasin och orken tryter, så min tanke med min veckoplanering/matkasse är att kunna förenkla planeringen kring veckans mat och äta hälsosamt och få i sig alla näringsämnen utan stress.
 
Veckans meny;
  • Tomatsoppa med bacon och aioli
  • Korvstroganoff med blomkålsris
  • Torskrygg med baconströssel
  • Gulaschsoppa på köttfärs
  • Lövbiff med ratatouille
  • Pytt i panna med ägg
  • Hamburgare med coleslaw
För att förenkla ytterligare så skriver jag även ner de ingredienser/inköpslistan ni behöver handla, så är det bara att stryka de ingredienser ni redan har hemma. Sedan väljer man ju själv om man vill ha de olika tillbehören till eller om man vill lägga till andra extra grönsaker. Bon apetit! 
 
Recept Tomatsoppa med bacon 4 p.
 
3-4 st. vitlöksklyftor
2,5 msk. olja
0,25 dl hackad persilja
1000g krossade tomater
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
0,5 dl tomatpure
400g bacon
Salt/peppar, sambal oelek, smaka av
 
Gör så här;
Skala och skär vitlöken i tunna skivor
Hacka persiljan
Hetta upp olja i en gryta och låt vitlöken puttra i någon minut.
Tillsätt tomaterna, vatten, fond, tomatpure och persilja.
Låt soppan småputtra i ca 15 min.
Skär under tiden baconet i strimlor och knaperstek det i en stekpanna.
Tillsätt bacon och smaka av soppan med salt och vitpeppar.
Önskas mer hetta tillsätt sambal oelek. 
 
 
Servera gärna med en klick aioli till. 
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
 
Alla ingredienser måste ha samma temperatur, så ställ fram allt ca. en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
 
Recept Korvstroganoff 4 p.
 
800 g falukorv
1 gul lök
3 dl kokosgrädde
ca 2 msk tomatpure ( smaka av)
Några droppar citron
Salt/peppar
Paprika pulver
Stek i smör
Blomkålsris
 
 
 
  
Recept Torskrygg med Tomat och Bacon 4p;
 
4 st. portionsbitar torskrygg
200 g finstrimlad bacon
4 msk strimlad soltorkad tomat i olja
3 msk smör
1/2 tsk salt och peppar efter smak
 
Tina torsken i kallt vatten ca 20 minuter. Knaperstek baconet.
Torka torskryggen och krydda med salt(ganska mycket) och peppar.
 
Bryn smör i en stekpanna och stek torskryggen gyllenbryn ca 5 minuter/sida.
Vi använde en termometer så när den visade på 52 grader visste vi att den var klar.
 
Lägg upp fisken på ett fat och strö över den strimlade tomaten och baconet.
Häll det brynta smöret över fisken.
 
Vi valde att ha broccoli och Lallerstedts Hollandaisesås till.
 
 
Gulaschsoppa ca 4-5 port
 
500 g nöt- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med aioli till.

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

 Foto från Birgitta Höglund

Receptet på Gulasschsoppan kommer från Birgittas bok Gammaldags husmanskost, en av mina favoritböcker med en massa goda recept. Den finns just nu till ett kanonpris för endast 129 kr på Adlibris Bokrea.

 
Recept Lövbiff med ratatouille 4p. 
 
Ratatouille 
1 gul lök
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 zucchini
1 liten purjolök
 
Skär alla grönsaker i fina strimlor
Sjud grönsakerna i en stekpanna med lite smör och olivolja
Tillsätt 1-2 msk. tomatpure och ca 2 dl krossad tomat
Låt sjuda sjuda i hop några minuter
Salta/peppra och smaksätt gärna med paprika pulver
För mer hetta tillsätt 1-2 krm. sambal oelek
 
 
Stek sedan lövbiffen i smör ca 100-150 g per person.
Servera gärna med en klick vitlökssmör till eller bearniesås.
 
Recept hemmagjord Pytt i panna 4 portioner;
 
1 zucchini
1 pkt. bacon
300g kassler
300g korv med hög kötthalt
1 röd paprika
1 gullök
1 msk. soya
1-1,5 dl kokosgrädde (om man vill ha lite gräddstuvat)
1/2 dl dill
Vitpeppar (inget salt behövs)
 
Börja med att tärna zucchini och den gula löken. Sjud i stekpannan med smör så de blir mjuka. Häll över i en karott.
Skär baconet, kasslern och korven i mindre bitar och stek allt tillsammans i stekpannan.
Blanda allt och slå över grädden och låt sjuda i hop sig till en krämig konsistens, tillsätt soya och smaka av med vitpeppar.
Slå sist i dillen.
Om man vill kan man tillsätta några droppar citron för att få bort lite kokossmak.
 
Tillbehör stekta ägg.
  (null)
 
 
(null)
 
Recept Hamburgare 5 p. 
 
800g köttfärs
1 ägg
Kalvfond 2 msk
Salt / peppar
Chili chipotle krydda 2 krm
Blanda allt i en skål
 Stek ett paket bacon
Skiva och stek 2 rödlökar
 
Vi formade 5 hamburgare ca 150 g styck väger de, stek dem i smör tills de fått fin färg och låt dem sedan vara i mitten på ugnen på grill ca 15 minuter.
 
 
Vi hade som tillbehör Avokado coleslaw; 
 
1 avokado
1 tsk. citronsaft
100 g fint skuren vitkål
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 dl majonnäs
Salt och vitpeppar
 
Gör så här;
 
Börja med att mosa ner avokadon i majonnäsen tillsammans med vitlök och citronsaft.
Krydda med lite salt och vitpeppar efter smak. Tillsätt den fint skurna vitkålen och låt stå övertäckt i någon timme i kylen.
 
Många av dessa ingredienser har ni sedan förut säkert hemma, likaså med kryddor men jag skriver ändå ner alla ingredienser och mängder så är det bara för er att stryka det ni inte behöver köpa.
Det kan ju kännas som mycket att inhandla men flera av basvarorna och kryddorna är återkommande i många av mina recept så det kommer att räcka länge.
 
Inköpslista;
Färskvara;
Nötfärs1,3 kg
Falukorv 1,1 kg (med hög kötthalt)
Lövbiff 4-500 g
Bacon 6 pkt. a 140 g
Kassler 300 g
Torskrygg 4 portionsbitar
Ägg
Hollandiesås (Lallerstedt)
Smör
 
Basvaror;
Krossad tomat 3 st. a 500g
Matolja 5 dl
Vitvinsvinäger
Senap
Kokosgrädde 4,5 dl
Soya
Citron på flaska
Soltorkad tomat på burk
Sambal oelek
Grönsaks fond
Kalvfond
Köttbuljong
Tomatpure
Rödvin matlagning 2 dl
Majonnäs
 
Grönsaker;
Blomkålshuvud
Broccoli (färsk eller fryst)
Purjolök en liten
Zucchini 2 st.
Tomater 3 st.
Vitkålshuvud litet
Röd paprika 3 st.
Gul paprika 2 st.
Grön paprika 1 st.
Gullök 5st.
Rödlök 2 st.
Vitlök 1-2 st.
Ett knippe färsk persilja
Färska champinjoner 250g
Avokado 1 st.
Ett pkt. fryst dill
 
Kryddor;
Persilja torkad
Timjan torkad
Kummin torkad
Paprika pulver
Chili chipottle
Lagerblad
 
 
 
 
 
#1 - - lena:

Tack för detta inlägg. Jag har äntligen kommit på banan igen efter att läst dina inlägg du peppar jättebra. Så underbara recept ska göra efter dem denna veckan.Vi odlar grönsaker själva och har det mesta i frysen så det ska bli kul Tack än en gång.

#2 - - Hannas krypin :

Men så mycket gott du tipsar om. Jag kör etremvarianten på LCHF, keto och det är mycket på din lista som jag då inte kan äta. Men det är roligt med lite ny inspiration.

#3 - - Cavewoman:

Satte med vid datorn och skulle planera veckans middagar, detta passade precis eftersom jag också äter mejerifritt. Tack!

#4 - - Margareta:

Men oj vilket jobb du lagt ner❤️❤️
Jag kan inte tacka nog mycket. Det här blir precis vad jag behöver. Har varit ute och ”seglat” länge nog nu! Vill så gärna hitta tillbaks till bra kosthållning. Att kunna klicka hem din matkasse varje vecka vore helt fantastiskt!
Nu har jag ju typiskt redan varit och handlat för veckan men mycket passar så med lite komplettering blir det här perfekt👍❤️

#5 - - Margareta:

Men oj vilket jobb du lagt ner❤️❤️
Jag kan inte tacka nog mycket. Det här blir precis vad jag behöver. Har varit ute och ”seglat” länge nog nu! Vill så gärna hitta tillbaks till bra kosthållning. Att kunna klicka hem din matkasse varje vecka vore helt fantastiskt!
Nu har jag ju typiskt redan varit och handlat för veckan men mycket passar så med lite komplettering blir det här perfekt👍❤️

#6 - - Margareta:

Men oj vilket jobb du lagt ner❤️❤️
Jag kan inte tacka nog mycket. Det här blir precis vad jag behöver. Har varit ute och ”seglat” länge nog nu! Vill så gärna hitta tillbaks till bra kosthållning. Att kunna klicka hem din matkasse varje vecka vore helt fantastiskt!
Nu har jag ju typiskt redan varit och handlat för veckan men mycket passar så med lite komplettering blir det här perfekt👍❤️

#7 - - Margareta:

Men oj vilket jobb du lagt ner❤️❤️
Jag kan inte tacka nog mycket. Det här blir precis vad jag behöver. Har varit ute och ”seglat” länge nog nu! Vill så gärna hitta tillbaks till bra kosthållning. Att kunna klicka hem din matkasse varje vecka vore helt fantastiskt!
Nu har jag ju typiskt redan varit och handlat för veckan men mycket passar så med lite komplettering blir det här perfekt👍❤️

#8 - - Malin:

Tack snälla för inspiration. Nu har jag fått uppslag till några middagar!