Inför midsommar...

Det är inte långt kvar till midsommar och vi firar som vanligt med hela stora familjen. Jag tänkte tipsa lite om några av mina favoriter till midsommar, först ut är en fantastisk jordgubbsgräddtårta men med en botten av kladdkaka.
 
(null)
 
Förutom de vanliga traditionella rätterna så tycker jag att min Skaldjursmoussetårta är väldigt god på midsommarbuffén och självklart även en klassiker som Västerbottenost-paj som fungerar perfekt till nästan allt.
 
(null)
 
Här kommer recepten;
(ursprungligt recept 56 kilo, med vissa justeringar från mig)
 
Gräddtårta med kladdkaksbotten; 

200 g saltat smör

200 g  70% choklad 

4 ägg

1/2 dl björksocker

2 tsk vaniljpulver

Smält smör och choklad på låg värme. Vispa ägg, strö och vanilj riktigt luftigt.
Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa en stund.
Häll i springform och grädda i 200 grader i 7-8 minuter.
Låt stå kallt, gärna över natten. Om den ska serveras inom 1-2 timmar höj minutantalet till 10 minuter.
 

Västerbottenostpaj;

300 -400g riven västerbottenost

4 ägg

4 dl grädde

Salt/vitpeppar  

Lägg 300 g riven västerbottenost över pajformen, häll sedan en äggstanning på 4 ägg och 4 dl grädde, salt och peppar över. In i ugnen 225 grader tills pajen stannat och fått fin färg ca 20 - 30 minuter. 
 
Skaldjurstårta med romsås;  
 
Tänk på att göra tårtan minst 5 timmar innan servering så den hinner stelna, jag gjorde tårtan dagen innan. 
  
Ingredienser fyllning;
2 tsk gelatinpulver ( läs på burken för beskrivning)
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
300 g skalade räkor
250 g kallrökt lax
200 g varmrökt lax
4- 5 msk finhackad dill
1 burk röd stenbitsrom
11/2 msk citronsaft
salt, vitpeppar 
 
Jag använder en springform (ca. 24 cm i diameter) som jag smörjer med smör och lägger sedan i botten på formen ett bakplåtspapper så det sitter fast.
 
Grovhacka räkorna och finfördela laxen och blanda det tillsammans med dill, rom, citronsaft.
Vispa crème fraiche så det blir fast och blanda ner gräddfil.
Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Rör sedan ner gelatinet i en fin stråle i mousseblandningen.
 
Häll blandningen i formen och gör en fin yta, låt stå i kylen med plastfolie över minst 5 timmar.
 
Dekorera innan servering, jag hade räkor, citronskivor och dillkvistar.
 
Som tillbehör gjorde jag min romsås till; 
 
Recept romsås 4 pers. 
1 brk. creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
salt/vitpeppar
några droppar citron
2 msk. majonnäs
1/2 finhackad rödlök
Rör i hop allt 

 

#1 - - Mariann HS:

Den kladdkakan ska jag baka ikväll. Vi ska ha studentfest imorgon för sonen. Så det blir kakan jordgubbar och grädde till efterrätt.

Svar: Lycka till :)
halvalindha

#2 - - Hannas krypin :

Men mums! Det låter verkligen gott. Men jag funderar, björksocker, är det verkligen LCHF?

Svar: Björksocker är ett bättre alternativ till vanligt socker och den lilla mängd du får i dig om du tar en bit blir väldigt lite. Sedan måste var och en själv bestämma om man vill äta det och inte blir triggad. Bakar man ofta LCHF bakverk så blir det nog för mycket i slutändan.
halvalindha

#3 - - Anonym:

LCHF bakverk och allt annat bakande är en av anledningarna till att nya viktresor börjar bli vanligt. Insulin och insulinresistens är ämnen att lära sig förstå för att slippa nya resor.

#4 - - Hanna Karlsson:

Tack för svar, då vet jag. :-)

#5 - - Tussilago:

Det är väl bra det finns alternativ bakning. För man måste ju leva också. En midsommar eller annan fest blir tråkig annars.