200 g saltat smör
200 g 70% choklad
4 ägg
1/2 dl björksocker
2 tsk vaniljpulver
Smält smör och choklad på låg värme. Vispa ägg, strö och vanilj riktigt luftigt.
Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa en stund.
Häll i springform och grädda i 200 grader i 7-8 minuter.
Låt stå kallt, gärna över natten. Om den ska serveras inom 1-2 timmar höj minutantalet till 10 minuter.
Västerbottenostpaj;
300 -400g riven västerbottenost
4 ägg
4 dl grädde
Salt/vitpeppar
Lägg 300 g riven västerbottenost över pajformen, häll sedan en äggstanning på 4 ägg och 4 dl grädde, salt och peppar över. In i ugnen 225 grader tills pajen stannat och fått fin färg ca 20 - 30 minuter.
Skaldjurstårta med romsås;
Tänk på att göra tårtan minst 5 timmar innan servering så den hinner stelna, jag gjorde tårtan dagen innan.
Ingredienser fyllning;
2 tsk gelatinpulver ( läs på burken för beskrivning)
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
300 g skalade räkor
250 g kallrökt lax
200 g varmrökt lax
4- 5 msk finhackad dill
1 burk röd stenbitsrom
11/2 msk citronsaft
salt, vitpeppar
Jag använder en springform (ca. 24 cm i diameter) som jag smörjer med smör och lägger sedan i botten på formen ett bakplåtspapper så det sitter fast.
Grovhacka räkorna och finfördela laxen och blanda det tillsammans med dill, rom, citronsaft.
Vispa crème fraiche så det blir fast och blanda ner gräddfil.
Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Rör sedan ner gelatinet i en fin stråle i mousseblandningen.
Häll blandningen i formen och gör en fin yta, låt stå i kylen med plastfolie över minst 5 timmar.
Dekorera innan servering, jag hade räkor, citronskivor och dillkvistar.
Som tillbehör gjorde jag min romsås till;
Recept romsås 4 pers.
1 brk. creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
salt/vitpeppar
några droppar citron
2 msk. majonnäs
1/2 finhackad rödlök
Rör i hop allt
Den kladdkakan ska jag baka ikväll. Vi ska ha studentfest imorgon för sonen. Så det blir kakan jordgubbar och grädde till efterrätt.