Glada Påsk Recept

Att förnya sig med lite goda recept till påskbordet är alltid roligt. Förutom de traditionella ägghalvorna, sill, lax och påskskinka så testade vi att göra egen paté för första gången. Jag måste säga att det verkligen blev superlyckat, och tillsammans med min goda romsås blir denna rätt så god. Har ni sett så fast och fin den blev, så enkelt att skära fina skivor och att kunna frysa in också.
 
Min strategi inför påsken är att unna mig mejerier i viss mat, men absolut inga kolhydrater/socker.
 
(null)
 
Sedan har jag förberett smakrika köttfärsbiffar som är fyllda med smulad fetaost, soltorkade tomater, vitlök och basilika bl.a. Det blev verkligen ett lyft för smaken och att servera en sval tzatsiki-sås till blir en ljuvlig kombination. Sedan som tillbehör tänker jag enkelt; kokt broccoli eller smörstekt brysselkål eller varför inte en enkel tomat- och löksallad. 
 
(null)
   
(null)
 
Recept Laxpate 10-12 p.
 
600 g skinn- och benfri laxfilé
200 g kallrökt lax
200 g skalade räkor
5 dl grädde
4 äggvitor
1,5 dl dill finhackad
2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 msk potatismjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form, ca 1,5 liter.
Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
 
Skär den färska och rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvitor i en matberedare  eller använd en handmixerstav och mixa till en jämn massa.
Blanda i potatismjöl och häll i grädden och fortsätt mixa.
 
Bred ut hälften av färsen i formen. Blanda resten av färsen med räkorna och dillen. Bred blandningen över färsen i formen.
 
Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna fylld med vatten i nedre delen av ugnen. Grädda i ca en timme. Låt patén kallna och sedan förvaras den i kylskåp.
 
(Angående potatismjölet som jag använt i receptet så är 1 msk ca 12 g kolhydrater utslaget på 12 portioner, och då är det på hela laxpatén och man äter ju endast en skiva, så i det stora hela tänker jag att det fungerar.)
 
Servera med min goda romsås och en citron/dillkvist till.
  
Recept romsås 4 personer:
 
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
2 msk finhackad färsk eller fryst dill
1 liten finhackad rödlök
En brk. röd stenbitsrom
Några droppar pressad citron
Smaka av med salt/vitpeppar
 

Recept smakrika köttfärsbiffar;

800g nötfärs

1 ägg

1 dl grädde

1 gul lök, finhackad

3 finhackade vitlöksklyftor

1/2 dl finhackad soltorkad tomat

2 msk basilika

2 msk kalvfond

150 g fetaost

Salt/vitpeppar


Gör så här:

Finhacka den gula löken, vitlöken och de soltorkade tomaterna.

Bryn/sjud löken i smör på svag värme i stekpanna, på slutet blanda ner de soltorkade tomaterna så de får sjuda lätt tillsammans.

Under tiden blanda ägg, grädde, basilika, kalvfond och salt/peppar i en bunke.

Smula ner fetaosten och rör om.

Rör ner löken och soltorkade tomaterna och sist nötfärsen.

Låt färsblandningen få vila en stund i kylskåp innan du formar till biffar.

Stek i smör på hög värme i stekpannan så de får fin yta och låt dem sedan få bli klara i ugnen.

Mitten av ugnen, 175 grader tills temperaturen inuti biffarna är 76 grader.

 

#1 - - Hanna Karlsson:

Men mums, det låter verkligen underbart gott!