LCHF buffe

Tänkte dela med mig av recepten till den buffé som jag serverade när min man fyllde 50 år. Jag älskar verkligen att förbereda för fester med mat och dukning och allt vad det innebär.
 
Jag försöker verkligen inte pracka på någon min egen livsstil, men även fast jag vet att min LCHF-mat egentligen passar alla så ville jag ändå bjuda på en del maträtter som jag själv inte äter, eftersom en del av våra vänner inte äter LCHF och vill ha även kolhydrater.
 
Buffen bestod av;
(allt hemlagat)
  • Skagenröra
  • Räkcocktail
  • Räk/lax mousse tårta
  • Varmrökt lax
  • Romsås
  • Marinerad fläskfile 
  • Ädelostsås
  • En smarrig grönsaksalsa
  • Vindruvor/brieost/oliver
  • Smör
  • Ost

Här listar jag de rätter som inte är LCHF:

  • Rensteksrullar
  • Västerbottenost kuvertbröd
  • Potatisgratäng
 
 
(null)
 
På själva buffébordet hade jag bestämt mig för att servera bl.a. skagenröra, och i stället för att servera den på en brödbit (speciellt vi som inte äter bröd) som är vanligast så tänkte jag att det blir snyggt att lägga upp skagenröran i fina snapsglas på fot. Sedan så blir även mängden lagom så att man orkar smaka av allt.
 
För att det skulle bli lite extra festligt så lade jag böcker under duken så att glasen fick olika nivåskillnader. Jag som inte äger 20 snapsglas på fot fyndade dem på en second-hand butik för 5 kr st.
 
(null)
 
Buffebordet: 
 
(null)
 
Små söta räkcocktails i små genomskinliga plastglas och en mini plast gaffel i varje, som topping på cocktailen min hemmagjorda Rhode island-sås.
 
(null)
 
Här mumsar min goda ädelostsås till sig, en sås som passar till mycket och är förödande god.
 
(null)
 
En klassiker; Brieost med oliver och vindruvor för de som vill.
 
(null)
 
 
   (null)
 
Enkel efterätt; jordgubbar där jag bara skurit av toppen och sedan spritsat grädde emellan.
 
(null) 
Recept;
 
Skagenröra;
Räkor
Creme fraiche 1 dl
Majonnäs 3 dl (gärna hemmagjord)
Salt/vitpeppar
50 röd stenbitsrom
Dill och citron
Rör om och smaka av med salt/peppar
Mängden räkor avgör man själv hur mycket man vill ha i.
 
Majonnäs; 
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk dijon senap 
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
 
Alla ingredienser måste ha samma temperatur, så ställ fram allt c.a. en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan som du droppar i blandningen tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
 
Räkcocktail med Rhodeislandsås;
(blanda den mängd du vill ha av allt, men mest räkor förstås)
Räkor
Sparris, skär i små bitar
Avokado, skär i små bitar
Gurka, skär i små bitar
Blanda allt och lägg sedan isbergssallad i botten.
Isbergssallad, skär i små bitar
Ringla Rhodeisland såsen över och garnera med dill och citron
 
 
Rhodeisland sås 4 personer;
2 dl cremefraiche
1 msk. majonnäs
1-2 msk. chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
Cayennepeppar
Salt/vitpeppar
  
 
Räk/lax moussetårta;
Ingredienser fyllning;
2 tsk gelatinpulver ( läs på burken beskrivning)
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
300 g skalade räkor
250 g kallrökt lax
200 g varmrökt lax
4- 5 msk finhackad dill
1 burk röd stenbitsrom
11/2 msk citronsaft
salt, vitpeppar 
 
Jag använder en springform ( ca 24 cm i diameter) som jag smörjer med smör och lägger sedan i botten på formen ett bakplåtspapper så det sitter fast.
 
Grovhacka räkorna och finfördela laxen och blanda det tillsammans med dill, rom, citronsaft.
Vispa crème fraiche så det blir fast och blanda ner gräddfil.
Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Rör sedan ner gelatinet i en fin stråle i mousseblandningen.
 
Häll blandningen i formen och gör en fin yta, låt stå i kylen med plastfolie över minst 5 timmar.
 
Dekorera innan servering, jag hade räkor, kallrökt lax, röd stenbitsrom, citronskivor och dillkvistar.
 
 
Romsås 4 personer:
 
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
2 msk finhackad färsk eller fryst dill
1 liten finhackad rödlök
En brk. röd stenbitsrom
Några droppar pressad citron
Smaka av med salt/vitpeppar
 
Marinerad fläskfile 20 personer;
3,5 kg fläskfile
 
Kryddblandning till filen;
1/4 dl salt
1 tsk. svartpeppar
1 msk. chilipulver
1 tsk. vitlökspulver
0,5 tsk. chilipeppar
1 msk paprika pulver
2 tsk. spiskummin
2 tsk. rosmarin
2 tsk. salvia
Blanda samtliga kryddor och putsa filén fri från hinnor.
Krama in kryddblandningen på filen och bryn fileerna i smör i stekpannan.
Lägg dem sedan i en en långpanna och stek dem färdiga i ugnen i ca 20-30 min.
 
Låt dem sedan svalna och förvara dem hela i i kylen fram till 2 timmar innan servering.  
 
Marinad;
1 msk. salt
1 tsk. svartpeppar
2 dl vinäger
1,5 dl vatten
4 dl olja
2 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
1 dl finhackad persilja
1 dl kapris 
Blanda samtliga ingredienser i en skål och vispa så att saltet smälter.
 
2 timmar innan servering, skär upp fläskfilen i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg upp på fat med kant.
Rör om marinaden och slå över köttet och låt stå så fram till servering. 
 
 
Ädelsostsås 4 personer;
Passar till kycklingfile, och alla kötträtter.
 
2 dl creme fraiche
1dl grädde
Kvibille Gräddädel ost 45%
Soja börja med 1 tsk
Lime några droppar
köttbuljong 1/4 köttbuljongtärning
Blanda alla ingred. utom osten, som du lägger i och får smälta in i såsen. Ej koka. 
 
Grönsakssalsa;
(blanda den mängd du vill ha av allt)
Avokado
Körsbärstomater
Ruccola
Färsk spenat
Gurka
Lime droppar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Kerstin Påve:

Tack snälla du för detta tips & inspiration inför kommande storhelg.

#2 - - Hanna Karlsson:

Allt låter verkligen så gott!

#3 - - Berit Fredriksson :

Låter som en fantastisk meny, med recept och allt! 👍💕👍