Reflektioner

I bland kommer det över mig saker som jag glömt bort eller förträngt, speciellt nu när jag planerar och förbereder mina kommande föreläsningar och jag går igenom mitt material och kollar på alla mina gamla foton. Jag tänker på när jag startade min förändring och började med LCHF-kosten som jag mådde jättebra av, men ändå även om jag fick äta mig mätt så fanns det ändå andra saker som jag också var tvungen att arbeta med. Allt handlar bara inte om att äta rätt, utan i mitt fall var jag också tvungen att ändra beteende, bryta gamla invanda mönster som jag hade.
 
Jag kommer ihåg när jag jobbade som undersköterska i hemtjänsten, hur jag alltid hade Coca-cola, godis eller chips i framsätet bredvid mig, och hur jag åkte bil mellan "kunderna". I bland kunde det vara flera mil till nästa besök, så mycket tid var det att spendera i bilen och att då ha allt det goda i bilen under tiden jag körde gav mig en enorm kick. När jag då började med LCHF och skulle hålla mig till frukost, lunch och middag så var det enormt jobbigt att inte ha något i munnen, jag menar jag var ju van att ständigt tugga på något gott. Det fanns liksom inga begränsningar på allt det goda jag stoppade i mig, och när man tillåter sig själv att kunna äta precis det man vill, då smakar faktiskt allt det goda inte speciellt gott i egentligen. För samtidigt som jag åt så uppskattade jag det ändå inte eftersom allt var tillåtet.
 
Men en sådan vana är inte lätt att bryta. Så jag bestämde mig för att om jag skulle lyckas så måste jag byta ut detta beteende till ett bättre alternativ, så jag bytte ut läsken till Ramlösa i olika smaker, allt socker byttes ut mot sockerfria tuggummin i olika smaker. På så vis kunde jag hantera övergången/vanan genom att byta ut allt till något som ändå var bättre. När jag kände mig trygg med detta så började jag succesivt att trappa ner tuggummituggandet också.
 
Som ni ser på bilden nedan så har jag en Coca-cola i jackfickan, min ständiga följeslagare.
 
 
Bara för att man äter rätt och känner sig mätt på kosten, så betyder inte det att gamla beteenden försvinner. Att vara sugen fast man är mätt tror jag många känner igen sig i, och den känslan är inte lätt att jobba med. Men det går att förändra och jag lär mig hela tiden själv så mycket och kommer till nya insikter hela tiden som jag reflekterar över, och det gör mig starkare mentalt.
 
Något som jag gör om jag stöter på frestelser och som jag jobbar med mig själv med är att hela tiden fråga mig själv; är jag hungrig eller bara sugen? Hungrig; -ät ett kokt ägg med smör. Inte sugen på ägg? Ja, då är du inte hungrig! Att hela tiden ställa sig frågan; Är jag hungrig eller sugen? Vad vill du? Det gör att jag hinner fundera och göra rätt val.
 
 
Detta är lite tankar och funderingar som jag kommer bla att prata om under vårens föreläsningar.
 
De orter som är bokade och klara att anmäla sig till är följande;
Ecocafèet i Östersund den 8/2 läs mer här
LCHF kryssningen den 24/2 läs mer här
MåBra Festivalen i Umeå den 5/3 läs mer här
Fyller på med övriga orter inom kort.
 
Vill du att jag kommer till orten där du bor, mejla mig och kan du hjälpa till med lokal/samarbete hör av dig till: