Lättsam LCHF Veckomeny

Ska man orka göra en livsstilsförändring får det inte vara krångligt, det är nog så tufft att lära sig nya vanor och rutiner och att bryta gamla beteenden och mönster. Jag tänkte dela med mig av en enkel veckomeny med mina favoriträtter som passar hela familjen och där det inte är hundra olika ingredienser och kryddor i recepten.
 
Magisk god tomatsoppa med bacon och aioli;
 
 
Recept;
4-5 personer 
3-4 vitlöksklyftor
2,5 msk. olja
0,25 dl hackad persilja
1000 g Ica krossade tomater 
5 dl vatten
1,,5 msk grönsaksfond
1/2 dl tomatpure
ca 500 g bacon
Salt/peppar, sambal oelek, smaka av
 
Gör så här;
Skala och skär vitlöken i tunna skivor
Hacka persiljan
Hetta upp olja i en gryta och låt vitlöken puttra i någon minut.
Tillsätt tomaterna, vatten, fond, tomatpure och persilja.
Låt soppan småputtra i ca 15 min.
Skär under tiden baconet i strimlor och knaperstek det i en stekpanna.
Tillsätt bacon och smaka av soppan med salt och vitpeppar
Önskas mer hetta, tillsätt sambal oelek. 
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienset måste ha samma temperatur, så ställ fram allt i ca en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
 Carbonara med zucchini; 
Recept;
4-5 personer
 
Jag knaperstekte bacon  med pressad vitlök över, sedan lade jag i champinjonerna och löken.
Häll i 2 dl crème fraiche
 2 dl grädde och
4 dl valfri smakrik ost.
Salt/peppar.
Värm och rör i hop allt och låt sjuda i hop till en krämig sås.
 
 
 Laxpaj med romsås
 
  
Recept Laxpaj:
5 personer
300g varmrökt lax
1 liten purjolök
300g valfri riven ost
4 ägg
4 dl grädde
salt/peppar
 
Börja med att skära och skölja purjolöken i små fina bitar och förväll den sedan i lätt saltat vatten några minuter.
Häll sedan bort allt vatten från purjolöken.
 
Jag använder varmrökt lax som jag finfördelar. Lägg valfri smakrik riven ost i botten, du behöver inte smörja pajformen. Lägg sedan den finfördelade varmrökta laxen över osten och avsluta med att toppa med purjolöken.
 
Vispa i hop en äggstanning på 4 ägg, 4 dl grädde och salt/peppar, smaka av äggstanningen till lagom sälta.
In i mitten av ugnen 225 grader ca 30 -40 minuter tills pajen fått lite färg och äggstanningen stannat. Här kommer även receptet på min goda romsås till pajen.
 
Romsås 4 -5 personer:
 
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
2 msk finhackad färsk eller fryst dill
1 liten finhackad rödlök
75 g röd stenbitsrom
Några droppar pressad citron
Smaka av med salt/vitpeppar
 
 
Ugnsbakad falukorv med blomkålsmos eller ännu enklare, falukorv skivor med blomkålsmos; 
 
 
Falukorv med hög kötthalt över 70% använder jag och skär sedan snitt i korven, jag blandar chilisås och tomatpure som jag fyller mellan korvskivorna, senap och ost fyller jag också på med mellan skivorna.
Sedan tar jag ca 300g krossad tomat och häller över i formen. Färska tomater och gul lök som jag skär i klyftor blir gott när det gräddas i ugnen. Broccoli eller zucchini är också gott att ha i men det hade jag inte hemma nu.
Några klickar crème fraiche och häll över ca 2 dl grädde. Salta och peppra.
 
In i mitten av ugnen 225 grader tills osten smält och fått fin färg.   
 
Lägg ner den frysta blomkålen i en kastrull (jag använde denna gång fryst), klicka i ca. 25 g smör och 1/4 dl grädde, låt sjuda på svag värme. Blomkålen kommer vätska av sig lite så häll därför inte i för mycket grädde från början. När blomkålen känns mjuk använder jag stavmixern tills det blir en bra konsistens, smaka av med salt/peppar.  
 
 
 Fiskpinnar med gräddstuvad spenat;
 
  
Recept;
Mycket grönsaker ska det vara till varje måltid och gärna många olika, här har jag stekt torskrygg med gräddstuvad spenat till och har sedan både färsk spenat, ruccola, blomkål och broccoli till.
Vispa ett ägg och pensla rikligt över torskryggen och vänd ner torskryggen i mandelmjöl så det täcker alla sidor.
Stek försiktigt på svag värme i smör så håller sig paneringen fin.  
 
Köttfärssås med zucchini; 
 
 
Recept köttfärssås:
En finhackad gul lök och 2 finhackade vitlöksklyftor som du bryner lätt i smör på svag värme i stekpanna.
400 g krossade tomater som du låter puttra i en kastrull tillsammans med 1 1/2 köttbuljongtärning.
Tillsätt i kastrullen 1 - 2 msk. tomatpuré, 2 krm. sambal oelek, 1 tsk timjan, 1 msk kalvfond, 1 tsk paprikapulver och salt/peppar.
 
Bryn 800 g nötfärs i stekpannan och lägg över i kastrullen och låt det puttra några minuter.
Tillsätt mer av kryddorna efter egen smak. 
 
Recept mandelpesto;
(om du vill lyxa till det med zucchinin)
1 gul lök
200 g mandel
3 dl fryst basilika
4 dl olivolja
10 g chili
1 msk salt
15 g vitlök
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 dl citronsaft
peppar
 
Korv stroganoff med blomkålsris;
 
 
Recept 4-5 personer;
800 g falukorv
1 gul lök
3 dl crème fraiche
ca 2 msk tomatpure ( smaka av)
salt/peppar
paprika pulver
stek i smör
Icas blomkålsris
 
 
 
 
 
#1 - - Vivi:

hej Lindha, hur mycket rom har du i din romsåa, och vilken sort?

Svar: Hej! Hade visst missat skriva det i receptet, jag köper Icas stenbitsrom den röda på 75 g.
halvalindha

#2 - - Anonym:

TACK för denna meny! Enkel vardagsmat. Ska följa i veckan! :D

#3 - - Anonym:

TACK för denna meny! Enkel vardagsmat. Ska följa i veckan! :D