Min syn på saken

Det är många som frågat mig om varför en "gastric by pass" aldrig varit aktuell för mig trots min kraftiga övervikt då jag vägde 140 kg. Jag vill inte lägga någon värdering i detta och påstå att det jag skriver är det bästa, men tänker ändå här och nu förklara min syn på saken även om jag respekterar allas olika val i livet. 
 
  
Jag har ju arbetat som undersköterska i många år och jag har verkligen sett baksidorna av att göra en operation.
Jag har tagit hand om många som fått svåra komplikationer, och en del har till och med avlidit. Jag vet många som gjort gastrik by pass som fått återfall, vissa har även töjt ut magsäcken igen och gått upp i vikt, och många som pga av det gjort om operationen flera gånger.
 
  
Jag tror personligen inte på att operera bort friska organ och sedan är lyckan gjord så blir man smal. Jag tror inte det sitter i magen om du vill gå ner i vikt, jag tror/vet att man måste lära sig hantera maten mentalt, någon annan lösning finns inte. Och jag tycker det är fel att man som överviktig inte får mer hjälp från vården/samhället.
Vad kostar det inte samhället med dessa operationer och efterföljande komplikationer. Om man jämför med en missbrukare med alkoholproblem så opererar man ingenting där, de får hjälp av samhället med möten och behandlingshem där de får lära sig hantera sitt beroende. Varför får inte vi överviktiga och matberoende sådan hjälp? Hade inte det varit det bästa för alla?
  
 
Allt som händer oss formar ju en till den du är i dag, visst är det intressant? Min övervikt har ju faktiskt gjort mig till den jag är i dag. Min kropp som jag misshandlat genom alla åren med svält, hetsätning och kräkningar och alla dessa dieter som jag påbörjat. Men de har bara gjort mig tjockare, men ändå är jag tacksam över den personen jag är i dag.

Med den erfarenheten jag har i dag vet jag att det enda sättet att lyckas är att byta ut dina gamla vanor till en ny och bättre vana är att byta ut missbruket till en nytt och bättre liv, jag har aldrig sagt att det är enkelt men det går.

Att vara målmedveten och att vilja något så mycket är värt allt. Att lyckas har inget med tur att göra. Hårt arbete, planering och noggrannhet och en vilja att verkligen lyckas ligger bakom, oavsett vilket mål man har. Att våga och orka kliva över sin bekvämlighetszon är en förutsättning för att lyckas, och vill man verkligen något så gör vi det fast det är tråkigt, motigt och ansträngande. Så länge vi vet och håller fast vid att du känner att du kommer att lyckas och kommer att må bättre.

 
Som jag skrivit förut, tänk om jag vetat att jag skulle klara gå ner 70 kg, vad lättare det hade varit att hantera de jobbiga dagarna då eller hur?

Jag läste just en intressant vinkling just om mål: "Det finns historier om skattsökare som har grävt upp en hel ö, hål efter hål, vecka efter vecka. Övertygade om att de visste att skatten fanns just där på den ön, hade de inte varit övertygade hade de aldrig orkat fortsätta gräva".

Visst är det intressant? Jag hade bestämt mig för att lyckas denna gång och jag är övertygad om att det var den målbilden som gjorde att jag varje dag kom en bit närmare mitt mål, för jag skulle lyckas.

Hur känner ni inför detta inlägg; ris eller ros????

Eftersom jag vet att man kan lyckas, så vet jag också att DU kan, så nu kämpar vi tillsammans i med och motvind, heja oss.

#1 - - Susanne Larsson:

Du är en sån underbar förebild. Blir motiverad av att läsa din blogg.

#2 - - Serola:

Jag kommer ALDRIG haja de som gör en operation! O jag kommer ALDRIG haja hur vissa som fan knappt är feta får godkänt att göra en!

#3 - - Anonym:

Ros till dej Lindha!!Gastric bypas är ingen lösning eller genväg.Man måste gå rätt väg o det är att börja med huvudet...livstilsförändring..annars kvarstår problemet.Kram Ullis i Svedje❤

#4 - - Jonna:

Älskar detta inlägget!!! Blev med ens ännu lite mer sporrad, känner på riktigt att nu är det äntligen dax och min tur att lyckas. Du är en enormt stor förebild, tack!

#5 - - Anonym:

Du e bäst Halvan. Så bra skrivet❤️

#6 - - Anonym:

Du e bäst Halvan. Så bra skrivet❤️

#7 - - Anonym:

Du e bäst Halvan. Så bra skrivet❤️

#8 - - Anonym:

Jag kommer aldrig att göra det. Jag hade en kompis som har gjort den hon dog några veckor efter det .

#9 - - monica:

Miljoner rosor! Skulle önska Antabus mot ätande.

#10 - - Maria:

Jag kommer aldrig sluta slåss mot överviktskirurgin som ödelägger människors liv. Det är en medicinsk skandal som folk tror är den sista utvägen. Ja, den sista utvägen att förstöra ytterligare mer av sin kropp. Jag är så glad att jag har fått min återställning, även om det i första hand aldrig skulle ha behövts om jag vetat det jag vet idag. Du är verkligen exemplet som motbevisar hela överviktskirurgin!

#11 - - Helt rätt!!:

Helt rätt!!!

#12 - - Helt rätt!!:

Helt rätt!!!

#13 - - Nippertippan:

Kloka ord. Instämmer i det du skriver.

#14 - - jessica:

Heja er!! Allt går om man fortsätter kämpa! :D kram

#15 - - Anonym:

Linda, tack för dina ord!!!

#16 - - Gun Lindholm:

Jag har precis börjat men fått en förfärlig diarré istället.
Den hoppas jag bli av med illa kvitt. Tack för en så fin
beskrivning av resan som gav 70 kg minus. Inspirerande!

#17 - - Anonym:

Wow..fick gåshud när jag läste din blogg. .självklart ros till dig 🌷.du beskrev precis vad man vill höra och vill veta.du är underbar och blir motiverat och inspirerande. Tack att du deltade med oss ditt liv..du är en underbar förbild till många.👍💟

#18 - - Anonym:

Wow..fick gåshud när jag läste din blogg. .självklart ros till dig 🌷.du beskrev precis vad man vill höra och vill veta.du är underbar och blir motiverat och inspirerande. Tack att du deltade med oss ditt liv..du är en underbar förbild till många.👍💟

#19 - - Anonym:

Så roligt att du delar med dig och är en bra förebild för andra.

#20 - - Anonym:

Ros till dig!

#21 - - Anonym:

Jättebra skrivet!😃

#22 - - Vivi:

inte bara ros till dig, men massor av rosor, du är toppen

#23 - - Anonym:

Fasen så grym du är👍👊 och jätte inspirerande 💖 Tack för att du delar med dej

#24 - - Anonym:

Fasen så grym du är👍👊 och jätte inspirerande 💖 Tack för att du delar med dej

#25 - - Anonym:

Fasen så grym du är👍👊 och jätte inspirerande 💖 Tack för att du delar med dej

#26 - - Anonym:

Fasen så grym du är👍👊 och jätte inspirerande 💖 Tack för att du delar med dej

#27 - - Anonym:

Så bra skrivet! Har själv gjort samma sak som du. Vägrade op när många sa att det var enda utvägen mot min övervikt, jag vägde mer än vad du gjorde, Jag vägrade op när jag läste om komplikationerna. Jag gick ner ca. 80 kg, bara genom att lägga om vanor och kost.
Du är ett föredöme som berättar om att det går gå ner i vikt utan operation

#28 - - Anonym:

Förstår hur du tänker, funderar på om du tänkt tanken på att adressera matmissbruk såsom lchfingengjören gjort? Jag har gjort det inspirerat av henne. Absolut det bästa jag gjort, skönt att ha välmående och tillfrisknande i fokus istället för vikt.

#29 - - Lina:

Ett fång med stora 🌹 till dig! Så många i samhället jag lever i som gjort olika typer av såna här op, visst finns det dom som lyckats gå ner och stanna där men....dom är fler, dom som gått ner och sen gått upp allt och lite till igen, och opererats igen och ännu en gång gått upp....

Detta är ingen lösning på problemet utan det sitter i huvudet och om några år kommer vi titta bak och inse hur fruktansvärt korkat detta är, att folk dör, så tragiskt när vi kan bli oss friska i både kropp och knopp med nåt så enkelt som riktig mat👍

Tack för att du gör det du gör!👍💜

#30 - - Paula:

Tack Lindha för dina kloka och sanna ord <3 Rosor till dig från mig blir det,för du är sådan inspiration till mig : ) Heja dig Lindha !!! Kramisar /Paula <3 : )

#31 - - Anonym:

Jag tänker och resonerar precis som du. Bara ros från mig i en hel stor härlig bukett!

#32 - - Cia:

det kunde varit jag som skrivit detta förutom att jag är på väg mot målet med halvering av vikten.

#33 - - Roger:

Håller inte alls med dig i vissa saker. Har själv gjort den operationen och är super glad över att jag gjorde den.
Det enda som jag ångrar är att jag inte gjorde den 10-15 innan jag gjorde den,
En bra jämförelse mot fetma och missbruk av alkohol och droger kan jag faktiskt tycka du gjorde.
Men hur många missbrukare hamnar inte i sitt missbruk efter en vända på behandling typ 85 procent. Hur många går upp i vikt igen efter att man har gått ner en massa kilo. Säker mer än 85 procent. detta skulle medföra en till grupp mäniskor som sjukvården ska bekosta, lägga tid osv.
Att en operation kan gå åt skogen det vet nog alla men att göra som du och skriva de på ett sätt som gör att man kan tror att varannan operation går åt skogen tycker jag är dumt,

#34 - - Annukka:

Jag resonerar precis som du. (Varför man inte erbjuder terapi mot övervikt beror tyvärr på det att det inte finns några resurser, inte ens för dem som är motiverade.) Men det finns ju numera Itrim och likanande program där man även tar tag i den psykologiska biten.
Som sagt, jag hade inte opererat mig MEN som du också säger, tycker jag inte att det är fel att göra det. Det kan säker vara bra för någon. Men precis som vanligt när man skriver ett inlägg blir du sågad av någon som inte ens läst ditt inlägg ordentligt. Var och en kan bara stå för vad som känns rätt just för MIG.
De flesta som opererat sig som jag känner har gått upp i vikt igen, ofta först efter flera år. Och det beror nog på att man inte fått göra jobbet helt själv. Men som sagt, kan operation ju fungera toppen för några.

#35 - - ellia:

vilket otroligt bra inlägg, väldigt välskrivet.
Håller med dig om detta:
"Jag tror personligen inte på att operera bort friska organ och sedan är lyckan gjord så blir man smal."

Har en bekant som genomgick operationen.
Innan var hon "stor", hon har sedan operationen gått ner i vikt men drog efter operationen på sig en kraftig infektion och sedan dess har hälsan aldrig varit som den var.
Ett högt pris för en ung kvinna i sina bästa dagar kan jag tycka.
Önskar att hon hade vågat satsa på sig själv istället :/

#36 - - Nette:

Håller med att det är sorgligt att överviktiga inte får hjälp att komma till rätta med maten och det mentala varken före eller efter op. Har vänner som opererat sig med varierande resultat. För någon har det gått jättebra, håller vikten och har inga komplikationer. Någon har drabbats av ångest, nån annan av konstant illamående och ytterligare en har gått upp allt igen. Ingen av dem har fått veta mer än att de ska äta varierat, lite och ofta. Varierat, liksom...vad betyder det?
Kram!

#37 - - petranss.blogg.se:

Jag tycker GBP-operation är "dåligt". Av den enkla anledningen att en människa som är överviktig älskar mat... kan du äta hur du vill när Du har gjort operationen? Nej. Plus att det oftast är ett missbruk till mat. Istället för att opereras tycker jag att en människa måste få hjälp med rätt vård (KBT eller annan typ av terapi) och få en diet anpassad efter en (LCHF, Viktväktarna, kaloriräkning). Jag tycker som du skriver att det är sorgligt att man ska ta bort ett frisk organ för att man har ett ofriskt beteende.

#38 - - lmmkbilder.blogg.se:

Detta ett väldigt bra inlägg.
Jag känner en person som gjort GBG-opration som har berättat att hon inte kunde se sig smal efteråt. Hon fick bearbeta processen efteråt.
Det här med att gå ner i vikt på egen hand måste kännas mycket bättre än genom en opration?
gå ner i vikt är inte omöjligt det tar bara tid ☺

#39 - - Jonna:

Jag håller med en hel del av vad som skrivs här, men jag har gjort operationen för tre år sedan nu och ångrar inte en sekund. Där emot är det viktigt att man verkligen vänder för mpt nackdelar och är medveten om vad som kan hända. Jag väntade i över 2,5år på min operation och jag läste allt som gick tror jag, var på flera möten med kirurg, sjikgymast, dietist, psykolog, sjuksköterskor pch och med de som gjort operation med blanade resultat. Detta var jätte nyttigt och viktigt för att kunna få en rättvis bild och kunna göra ett avgörande beslut. Det är väldigt tragiskt att det går så "enkelt " och snabbt att få denna operation i dag och jag hoppas att det blir ändring på det. Inye för att jag missunnar någon ett nytt liv, utan att man ska få tiden att forska och läsa påför att den dagen då du lägger dig under kniven så skall du vara 100% säker på vad du gör. Detta är INGEN quick fix utan ett hjälpmedel, för har du inte jobbat med de orsaker som gjort dig till maktmissbrukare så kvarstår ju problemet och operationen kan varit ogjord. Jag har själv jobbat med mitt missbruk och har haft en väldigt lyckad operation och har förmodligen förlängt mitt liv med flera år. Jag srr operationen som ett antabus och ingen lösning. Jag är grymt imponerad av de som klarar att fixa det utan operation och all beundran till er, men jag är jätteglad att det finns ett alternativt till de som inte gör det.

#40 - - Jonna:

Jag håller med en hel del av vad som skrivs här, men jag har gjort operationen för tre år sedan nu och ångrar inte en sekund. Där emot är det viktigt att man verkligen vänder för mpt nackdelar och är medveten om vad som kan hända. Jag väntade i över 2,5år på min operation och jag läste allt som gick tror jag, var på flera möten med kirurg, sjikgymast, dietist, psykolog, sjuksköterskor pch och med de som gjort operation med blanade resultat. Detta var jätte nyttigt och viktigt för att kunna få en rättvis bild och kunna göra ett avgörande beslut. Det är väldigt tragiskt att det går så "enkelt " och snabbt att få denna operation i dag och jag hoppas att det blir ändring på det. Inye för att jag missunnar någon ett nytt liv, utan att man ska få tiden att forska och läsa påför att den dagen då du lägger dig under kniven så skall du vara 100% säker på vad du gör. Detta är INGEN quick fix utan ett hjälpmedel, för har du inte jobbat med de orsaker som gjort dig till maktmissbrukare så kvarstår ju problemet och operationen kan varit ogjord. Jag har själv jobbat med mitt missbruk och har haft en väldigt lyckad operation och har förmodligen förlängt mitt liv med flera år. Jag srr operationen som ett antabus och ingen lösning. Jag är grymt imponerad av de som klarar att fixa det utan operation och all beundran till er, men jag är jätteglad att det finns ett alternativt till de som inte gör det.

#41 - - Hanna:

Mycket bra skrivet!

#42 - - Elin:

Hoppas du fortsätter skriva.

#43 - - Mamma bläckfisk:

Jag håller absolut med dig. Jag tampas själv med ett känsloätande som har gett mig en hel del farlig bukfetma som jag våndas över eftersom jag vet hur ohälsosamt det är. Ändå har jag svårt att ändra mina vanor. Jag är ensamstående med fyra små barn (trillingar på 2,5 år och en fyraåring) så jag har mycket stress i mitt liv¨, och ännu mer sömnbrist. Stress och ständig trötthet har blivit min perfekta ursäkt för att stoppa i mig en massa sötsaker. Så i mitt fall handlar det om dåliga vanor, och ett inte så bra sätt att hantera mina känslor på. Alltså sitter det i huvudet. Men visst, biologi spelar också en roll och jag har tur som inte har fått gener som bär på anlag för övervikt, för då hade jag nog varit stor som ett hus (nu ser jag bara gravid ut;). Jag kan absolut förstå dem som väljer operation, för våra huvuden är ju inte så lättstyrda alla gånger, och det kan nog framstå som en möjlig och kanske enklare lösning. Det är ju lätt att tappa tron på sig själv om man har försökt många gånger och misslyckats. Så jag vill absolut inte lägga någon skuld på dem. Men jag kan verkligen undra över hus vårt vårdsystem fungerar i detta land (och många delar av resten av världen) . Resurser satsas helt fel, vilket blir jättedyrt i längden, både i pengar och i lidande. Mer fokus på "huvudet" vore betydligt mer effektivt.

#44 - - Drop Weight:

Jag håller med dig! Bra skrivet.

#45 - - Anonym:

Underbart att höra ♡♡♡♡ Jag har en vän som opererat sig och jag är så orolig för henne. Önskar att hon tänkt som du.

#46 - - Christian Fischiii:

Underbart kämpat. Jag håller med dig också :) Kämpar själv med att försöka gå ner i vikt. Därför jag startade min blogg. Har varit överviktig hela mitt liv och kände att det var dags att göra något åt det. Hållit på i 21 dagar och förlorat 8kg. Ha det bra! ☺️

#47 - - Christian Fischiii:

Underbart kämpat. Jag håller med dig också :) Kämpar själv med att försöka gå ner i vikt. Därför jag startade min blogg. Har varit överviktig hela mitt liv och kände att det var dags att göra något åt det. Hållit på i 21 dagar och förlorat 8kg. Ha det bra! ☺️

#48 - - Elin :

Riktigt bra ord! 👍😄

#49 - - lacrimosabloggen.se:

Så extremt trovärdigt när du inleder med att "många har töjt ut magsäcken". Magsäcken är bortkopplad och överhuvudtaget inte aktiv eller i kontakt med födoämnen! Den har aldrig och kommer aldrig kunna töjas ut efter gbp.

Och vadå att det inte finns hjälp för överviktiga så som det finns för exempelvis alkoholister?
Viktnedgångsprogram erbjuds på många sjukhus. Dessutom kan man få hjälp med viktproblem genom KBT.

Nej, jag ser inte mycket verklighetsförankring i detta inlägg.

MEN en enorm eloge till dig som gjort den här resan på egen hand! 👍

#50 - - Julia:

Hej!

Vilken resa du har gjort! Bra kämpat!
Jag själv har precis börjat min resa till ett hälsosammare liv. Men Jag har totalt 50 kg att tappa och sen i januari i år har jag tappat ca 9 kg. Efter att ha läst ditt inlägg, så har min motivation ökat igen. Kan du, så kan bannimej jag också! :D

#51 - - susana:

väldigt bra inlägg!