Enkel god LCHF Laxpaj

En av mina favoriter är min Laxpaj med förvälld purjolök i som jag varmt kan rekommendera till helgmiddag. Receptet kommer ursprungligen från min svärmor, och när jag började med LCHF gjorde jag om receptet så att det nu fungerar i mitt liv med kosten. I början av min livsstilsförändring jagade jag LCHF-recept på nätet och saknade mina gamla egna favoritrecept, tills jag kom på att jag kunde förändra dem till min kost som jag äter i dag. Till min fördel är ju att jag gillar att laga mat och hitta på nya recept och smaker.
 
Min LCHF laxpaj serverar vi även på Ecocaféet  där jag jobbar, och den har blivit en succé och finns på menyn varje dag, vilket är jättekul. 
 
Det som gör den här pajen så enkel att göra är att det behövs ingen pajdeg, utan jag river ost som botten och det fungerar jättebra, pajen håller i hop i fina bitar, låt den bara få vila innan du skär upp den.
 
Jag vill gärna komma ifrån att ersätta pajdeg som jag förut gjorde på vetemjöl, med mandelmjöl/kokosmjöl även om det är ett mycket bättre alternativ med mindre kolhydrater. Jag tycker att ersätta med nya substitut bara triggar mitt sockerberoende på spannmål, jag bakar inte gärna LCHF bröd för att äta till frukost det är som att göra alkoholfria drinkar till en alkoholist. Varför ersätta med att försöka likna sitt gamla missbruk? Sådana specialtillfällen kan hända enstaka gånger, men inte i min vanliga vardag. 
 
Börja med att skära och skölja purjolöken i små fina bitar och förväll den sedan i lätt saltat vatten några minuter.
Häll sedan bort allt vatten från purjolöken.
 
 
Jag använder varmrökt lax som jag finfördelar. Lägg valfri smakrik riven ost i botten, du behöver inte smörja pajformen. Lägg sedan den finfördelade varmrökta laxen över osten och avsluta med att toppa med purjolöken.
 
 
Vispa i hop en äggstanning på 4 ägg, 4 dl grädde och salt/peppar, smaka av äggstanningen till lagom sälta.
In i mitten av ugnen 225 grader ca 30 -40 minuter tills pajen fått lite färg och äggstanningen stannat. 
 
  
Den här pajen går ju att förändra till det oändliga, man kan tillsätta dill i stället för purjolök, du kan använda kallrökt lax i stället för varmrökt, man kan göra en köttfärssås i stället för lax det är bara att använda fantasin.
 
Recept Laxpaj:
300g varmrökt lax
1 liten purjolök
300g valfri riven ost
4 ägg
4 dl grädde
salt/peppar
 
Tillbehör gärna en grönsallad och en god sås, här är mina två favoriter till laxpajen; en enkel variant och den andra lite lyxigare. På bild nedan vitlöksdressing.
 
 
Vitlöksdressing 4-5 personer:
 
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad eller fryst persilja
2 pressade vitlöksklyftor
Smaka av med salt
 
Romsås 4 personer:
 
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
2 msk finhackad färsk eller fryst dill
1 liten finhackad rödlök
Några droppar pressad citron
Smaka av med salt/vitpeppar
 
 
#1 - - Anonym:

Din paj är verkligen god, Lindha <3 Åt den senast på Ecocaféet i onsdags, hoppas du jobbar nästa gång jag kommer så vi får ses snart :) Kram Birgitta

#2 - - Anna:

Hej! Ser så gott ut detta ska testas omgående!

#3 - - Paula:

Hej Lindha ! Har skrivit recepten och tänker prova den denna vecka för precis som gjort har jag en bit lax i frysen och fick purjolök av en granne. Har tänk på att vad jag skulle kunna laga av detta och men detta är ju så väldigt bra för det går fort att göra och gott. Tack för inspirationen ! : ) Kramisar/ Paula

#4 - - Annika:

Låter jättesmarrigt!! :) En fråga bara.. Romsåsen, hur mycket o vilken sorts rom ska det vara? :)

Svar: Oj bra du såg glömde skriva, jag köper en burk röd icas stenbitsrom :)
halvalindha

#5 - - Gjorde pajen med köttfärs i dag. Jättegod :):

Hej Linda
Gjorde pajen med köttfärs idag. Jättegod blev den !
/Margareta

#6 - - Åsa:

Stort tack för receptet! Gillades ordentligt av min familj, riktigt gott 👍

#7 - - Anonym:

Men Gud jag åt en sån god laxpaj på ecocafe nu i juldagarna och tänkte att jag skulle försök hitta åt ett liknade recept. Och de första jag klickar in på är detta 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼 Perfekt!! Här ska lagas Tack för recept //Maria

#8 - - Eva:

Älskar Laxpajen på Ekocaféet, å nu kan jag göra själv...! Såå god! Tack! 🌺