Funderingar

Vet ni, ibland blir jag så förvirrad, hur kunde jag gå ner 70 kg i vikt utan att ha alla dessa enorma kunskaper inom LCHF. Jag menar; jag känner mig verkligen dum ibland som inte hänger med hur mycket saker och ting innehåller och hur mycket kolhydrater allt innehåller.
 

När jag började min viktresa visste jag inte ens att LCHF fanns, utan jag var fortfarande inne i kostcirkeln och viktväktartänket i mars 2012, för att senare halka in på min nya livsstil LCHF.
 
Jag ville göra det så enkelt som möjligt för mig och läste på lite grann, och höll mig till min " bibel " Katrin Zytomierskas bok. Jag var inte med i en enda LCHF-grupp på nätet och visste inte att de fanns, jag var aldrig inne på några bloggar inom området heller.
 
 
Jag bestämde mig för att inte väga och räkna vad maten innehöll. Bränd av gamla bantningar som gav mig en ätstörning till slut så kände jag att jag måste få detta att fungera nu till en livsstil, man kan inte hålla på och väga mat och umgås med andra, det håller inte i längden. Och därför är jag lite allergisk än i dag över frågor som vad väger maten, vad innehåller den, hur mycket äter du? Allt är ju så individuellt och alla har vi olika förbränning, tränar olika mycket. Så man kan inte bestämma att så här mycket ska alla äta. Vi är alla olika.
 
Därför känner jag att min mentala erfarenhet är så mycket viktigare för allt sitter faktiskt i huvudet; för att äta rätt, vilja träna, och sedan kommer kunskaperna om hur allt förhåller sig.
 
Så på ett visst sätt känns det bra att jag lyckades på egen hand och provade mig fram genom LCHF. Tog vecka för vecka och kände hur min kropp svarade på kosten. Och gick jag inte ner i vikt så ändrade jag kosten, och gick det bra fortsatte jag.
 
 
Känner att folk är lite stressade och söker den perfekta lösningen som ska göra att de snabbt gå ner i vikt. Jag tror inte det finns samma lösning för alla utan att man själv måste lyssna på sin kropp, och därför tror jag att jag lyckades gå ner 70 kg i vikt på så kort tid som 18 månader utan yttre påverkan. Ingen stress att läsa allt på internet med olika förslag överallt. 
 
Att jag körde mitt race, den mentala biten och den erfarenhet jag har, att jag lyckats gå ner 70 kg kan man inte plugga sig till.
 
Däremot känner jag nu för att kunna hjälpa andra, förutom med min egen erfarenhet så vill jag ha mer kött på benen och funderar på att vidareutbilda mig som kostrådgivare. 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Åse:

Tror att du skulle bli en toppenkostrådgivare!

#2 - - Nathalie:

Förstår precis hur du menar.. Jag, med en anorexi i bagaget, blir ärligt talat stressad när jag läser i grupperna på Facebook hur folk jagar siffror. Många är livrädda för att äta grönsaker och det är ofta pekpinnar. "Det där är inte LCHF", "vad mycket ni äter" och så vidare. Sen har vi den där nya störda regeln att man ska äta en viss mängd protein och en viss mängd fett. Det ska ätas protein efter sin målvikt och det dubbla fettet. folk skryter om hur lite de äter... Jag försöker att inte bli påverkad, men det blir jag. Jag har dödat mina hunger och mättnadskänslor. Jag äter för att det är gott eller så äter jag inte alls.
Egentligen borde man väl gå ur alla grupper för att slippa stressen, men samtidigt ger de ibland inspiration också..

Kram

#3 - - monica:

Det räckte med en "bibel"som man tror på och följer. Jag har nog 10 LCHF böcker...utan att följa dem. Ska kolla Katrin Z s bok lite bättre. Jag har dålig koll på mängder. Står det i ett recept 4-6 portioner så blir jag förvirrad. Samt väldig mycket som triggar sug. Kostrådgivare låter bra. Om du fick ge hälsosamma råd till t ex överviktiga, diabetiker m fl. Hoppas Livsmedelsverket tar till sig råden. Det talas om skatt på socker, skulle önska att de pengarna kunde subventionera kött, smör, ägg, ost.

#4 - - Anonym:

Jag har inte mycket att gå ner men vill ändå gå ner ca 6 kg kör lchf och mår betydligt bättre i kroppen men vikten står still😫Vad gör jag för fel?? Har vägt 10kg mindre för 3 år sen.;

#5 - - Panki:

Förstår precis vad du menar!
Jag har gått ner 30 kg och det var så himla enkelt i början! Sedan när jag började söka mer information och började följa LCHF bloggar märkte jag att det helt plötsligt blev svårare? Allt skulle analyseras, det var förbud hit och dit. Jag var med i LCHF grupper på FB där folk var hestiga och agerade mat/LCHF poliser. Nu har jag tagit ett steg tillbaka och lämnat alla grupper, och läser inte lika många LCHF bloggar längre och bara kör mitt race. Det blir för stor grej för mig, det blir mer avslappnat, naturligt och en del av livet bara om jag låter bli att dras med i allt runtomkring LCHF :-)
Klart du ska bli kostrådgivare, just do it Lindha! <3

#6 - - Effie:

Förstår inte alla kommentarer om hets på bloggar och fora... Där jag laser brukar råden vara "Fungerar det; fortsätt. Om det inte fungerar, kan du testa detta...". Om någon ber om råd för ett problem, så vill ju hen ha ett konkret råd. Och sedan bör man vara medveten om att ett råd inte är Sanningen. Man måste testa själv.
Någon form av riktlinjer för och definitioner av vad LCHF är måste man ju ha. Sedan får man anpassa dem till sig själv. Och välja själv om man vill äta LCHF eller inte, och om man vill göra avsteg.

#7 - - Paula:

Håller med dig, att vi ska inte hetsa oss med vikten och få panik om vikten är stilla eller stiger lite. Man måste tänka mer om vad passar min kropp, mängmässigt och vad ska jag äta. Visst kan man ta inspiration från andra, men det finns sällan precis likadana kroppar. Har själv också Katrins bok, och många andra, och läste faktiskt igår kväll Dr Sofie Hexeberg`s bok " NYTT LIV MED RIKTIG MAT" och såg direkt mitt problem med maten. Jag äter för "liberalt", för mycket kolhydrater. Detta är bra bok för hon berättar hur mat påverkar blodsockret och insulin, och varför. Jag tycker att du ska läsa till "kostrådgivare", för då skulle du få mer "kött" på bena , som man säger. Jättekramar till dig och lycka till med alla "livsändringar", som har nu mer och mer börjat hända dig. Trevlig helg/ Häls.Paula

#8 - - Nette:

Bra skrivet! Jag tycker att du gjorde helt rätt i början, kanske för att jag gjorde likadant, haha! Jag köpte Matrevolutionen och höll mig till den och provade mig fram. Inga bloggar mer än "kostdoktorn" eller fb-grupper. I takt med att intresset för hur allt hänger ihop har jag utökat mitt lilla hälsobibliotek med Martina Johanssons och Ann Fernholms böcker och en del kokböcker. Jag gick med i två fb-grupper, men gick ur den ena igen då det var så mycket fokus på "får jag äta detta" och "hur mycket får man äta av ditten och datten". Jag bara orkade inte! Nu följer jag din blogg och även "56kilo", som jag också tycker har ett sunt tänk. Och även Martina.nu för att hon ställer saker på sin spets emellanåt :).
Med din erfarenhet och ditt tänk skulle du bli en utmärkt kostrådgivare. Go for it!
Kram!

Svar: Tack för dina ord Nette, låter som du valt bra bloggar att följa <3 Heja dig, kram.
halvalindha

#9 - - monica:

Idag är det fredag! Hoppas din vecka gått bra! Jag ser all reklam för tävlingr på Fb och annorstädes! Priser...!? Verkar vara godis i första hand! Fy..

Svar: Tack Monica! Veckan har gått bra om du tänkte på vikten? :) Hoppas din vecka också varit bra <3
halvalindha

#10 - - Tussilago!:

Håller helt med! Att ändra sina vanor är ens eget beslut.
Och skaffa sig information och råd ska väl inte bli ett tvång heller, då tappar man ju sugen. Bli så full i skratt av filmen hälsoresan med Lasse Åberg, hon som ska gå ner i vikt och provar den ena dieten efter den andra. Och går upp på natten och kastar i sig det hon hittar i kylskåpet. Näe! en " matpolis " vill ingen träffa. Man måste få ta det i sin egen takt.

Svar: Bra skrivet!!!
halvalindha

#11 - - Nisse H:

Hej Lindha
Det där med vanliga slätstrukna kommentarer har aldrig varit min stil. Var ganska enkelt att förutspå vart din resa var på väg i våras och det stämde ju rätt bra, Nu när du testat på dig själv både nergång och nyss uppgång (skäms på sig :) ) så tror jag du är på G in fas Lindha 2.0. Lära ut / Hur man behåller uppnådd nivå, hur man undviker att göra enkla misstag, hur man får med gubbar på tåget, hur man får ekonomi av sitt kunnande, hur får man tanter(gubbar) att förstå nyttan med styrketräning ja listan kan göras lång......
Och as Always " You are only as good as your last race"

Svar: Mycket kloka tankar :)
halvalindha

#12 - - Jeanette:

Satsa på det Lindha, det är nog många som vill ha din hjälp.
Håller med tidigare som skrivit om all hets som det blir i vissa grupper eller bloggar ibland, tror att man ska köra det enkelt och inte krångla till det för mycket...

Svar: Tack Jeanette :) Man får försöka ta det till sin nivå om det ska vara hållbart för livet. Kram <3
halvalindha