Har nu tittat igenom mina två kokböcker med Birgitta Höglunds goda recept, och känner att det ska bli så gott att prova lite nya maträtter. Har fått tillåtelse av Birgitta att lägga ut dom här på bloggen efter hur min veckolista av middagar ska se ut till veckan.
Laxpudding
Fläskpannkaka
Dillstuvad blomkål med stekt lax
Omelett med champinjonstuvning och prinskorv
Stekt fläsk med löksås
Min köttfärslasagne
Min lax paj med Romsås
Laxpudding på blomkål
2 portioner
1 litet blomkålshuvud
100 g gravad lax
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk finhackad dill
salt och peppar
Skär blomkålen i mindre bitar. Koka den nästan mjuk under lock i lite saltat vatten. Häll av vattnet och mosa blomkålen lätt med potatisstöt tillsammans med mjölken.
Blanda ner grädde och kryddor. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager av blomkålsmoset i botten. Täck med skivad lax och strö dillen över. Bred resten av moset som ett täcke över.
Grädda i 175 grader i 40 minuter tills puddingen stannat.
Servera med skirat smör.
Fläskpannkaka
4-6 portioner
4 ägg
2 dl gammaldagsmjölk
2 dl mald mandel
1 dl grädde
11/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
150 g varmrökt sidfläsk
smör till formen
Sätt ugnen på 225 grader. Knäck äggen i en bunke och vispa dem med mjölk, grädde och salt. Blanda ner mald mandel och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna. Sätt in i ugnen tills fläsket fått lite färg.
Häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills den fått fin färg.
Servera pannkakan med rårörda lingon.
Dillstuvad blomkål
2-3 portioner
1/2 liter små blomkålsbuketter
2 dl grädde
1 ekologisk buljongtärning
2 msk finhackad dill
salt och peppar
Koka blomkålen nästan färdig i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl. Lägg tillbaks i kastrullen, häll över grädden.
Koka upp och smaksätt med buljong och kryddor. Låt puttra tills stuvningen tjocknat och blomkålen blivit mjuk.
Rör då i den finhackade dillen och servera blomkålsstuvningen till stekt lax.
Champinjonstuvning
5-6 portioner
8-10 champinjoner
1/2 dl finskuren purjolök
3 msk smör
2 dl grädde
1/2 dl vitt vin eller 1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk krossad rosépeppar
1 tsk torkad dragon
1/2 ekologisk buljongtärning
salt och peppar
Dela champinjonerna på mitten och skiva dem tunt.
Bryn svamp och purjo i smöret, så de får lite färg.
Krydda med salt och rosépeppar. Smula över buljong och dragon.
Häll på vin eller vinäger och låt koka in i svampen.
Slå över grädden, koka upp och låt puttra i 20 minuter. Rör då och då. Späd med lite extra grädde om stuvningen blir för tjock.
Jag har valt att göra omelett till champinjonstuvningen och ha prinskorvar till.
Löksås till stekt fläsk
1-2 portioner
1 gul lök
2 msk smör
11/2 dl grädde
salt och peppar
Skiva löken tunt. Stek den i smöret i 5 minuter utan att den får färg. Krydda lätt med salt och peppar.
Slå på grädden. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra i 15-20 minuter tills löken är mjuk. Späd med mer grädde om såsen blir för tjock.
Servera tillsammans med knaperstekt fläsk och kokt broccoli eller blomkål.
Återkommer under veckan med hur de nya recepten blev och smakade, men vet redan att de kommer gillas av hela familjen.
Måste tacka Birgitta Höglund för att hon så generöst låter mig dela hennes recept här på bloggen så ni alla kan få ta del av dem.
Gå gärna in på hennes blogg där Birgitta delar många av sina recept varje dag.
Lite fakta om Birgitta;
Birgitta Höglund har i många år arbetat som kock och köksmästare på ett flertal restauranger här i Jämtland.
Efter en ryggskada har hon inlett en ny karriär som matbloggare, matskribent och kokboksförfattare.
Hennes matlagning präglas av lokalproducerade, enkla och naturliga råvaror med inspiration från både vårt nordiska kök och resor till sydligare länder.
Vad roligt att du vill testa mina husmanskosträtter, Lindha :)
Titeln kan ju vara lite missvisande för många unga, att det skulle vara mat bara för äldre. Men det här är helt vanlig husmanskost, som de allra flesta gillar.
Lagade mycket sånt under mina år på olika restauranger i Östersund, Åre och på Sandhamn.
Så glad att jag fick chansen att lära mig laga den mat som är favoriten för många.
Ha en fin helg, hoppas stormen lugnar sig.