LCHF- Fläskpannkaka med Lingon och ett oväntat sug

Gudagott med husmanskost, har haft svårt att prova nya recept sista tiden, det har varit mycket kött, korv i alla de slags former, bra mat men lite enahanda. Men nu har jag ju investerat i 3 nya kokböcker med Birgitta Höglund och Dr Annika Dahlqvist som jag berättat om, så den här veckan äter vi de flesta måltider efter hennes recept.
 
Först ut blev Fläskpannkakan. Måste erkänna att jag inte har ätit det sedan jag började med LCHF, kolbulle ute över grillen har jag ätit, men det är inte riktigt samma sak. Och med hennes malda mandel i receptet blev det så gott.
 
 
Köpte sidfläsk som jag hackade i tärningar och fick fräsa i ugnen, sedan var det bara att vispa i hop ägg, grädde, salt, mandel och fiberhusk så enkelt billigt och gott.
 
 
25 minuter i ugnen, 225 grader.
 
 
Receptet är för 4-6 personer, men i den här familjen försvann hela fläskpannkakan på oss fyra i familjen, barnen fullkomligt älskade den. Så mättande och god, nästa gång får det bli dubbel sats i större ugnsform om man ska få någon lunchlåda. Måste ju säga att i dag var det ingen lätt match för mig att sluta äta, hade kunnat äta hur mycket som helst då det var så gott och så länge sedan jag åt detta. Som tur var fick jag ingen möjlighet till överätning, för då hade inte resten av familjen fått någon middag.
 
Men jag fick ett sådant där okontrollerat sug, och de är jobbiga som ni vet. Men jag lyckades stoppa mig själv från att öppna kylskåpsdörren och äta något annat för att dämpa suget. Så jag och min man satte oss i vardagsrummet och sysselsatte oss med att läsa morgontidningen, för jag vet att när jag känner så där måste jag bort från köket och göra något annat, plus att jag vet att mättnadskänslan alltid kommer efter en 15-20 minuter.
 
Ibland kommer de här små dipparna, men skillnaden nu är att jag vet hur jag ska hantera dem. Träningen blev av i dag också som planerat, känns lite extra bra :).
 

Här kommer receptet igen från kokboken.
 
 
 
Fläskpannkaka
4-6 portioner
 
4 ägg
2 dl gammaldagsmjölk
 2 dl mald mandel
1 dl grädde
11/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
150 g varmrökt sidfläsk
smör till formen
 
Sätt ugnen på 225 grader. Knäck äggen i en bunke och vispa dem med mjölk, grädde och salt. Blanda ner mald mandel och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
 
Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna. Sätt in i ugnen tills fläsket fått lite färg.
Häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills den fått fin färg.
Servera pannkakan med rårörda lingon.
 
Gå gärna in på Birgitta Höglunds fina blogg, där hon är frikostig med goda recept.
 
 
 
 
#1 - - Birgitta Höglunds mat:

Roligt att ni tyckte om pannkakan, jag tycker själv väldigt mycket om gammaldags husmanskost.
Den blir tyvärr lite bortglömd idag med alla nya rätter att välja bland.

Här ett recept på helt sockerfri lingonsylt till, kanske var de rårörda lingonen som satte igång ditt sug?
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/18/lingonsylt-utan-socker/

Svar: Ja men till slut saknar man den vanliga husmanskosten. Åt ditt recept fläsk med löksås till middag i dag, ännu godare recept än i går :) Fantastiskt att man kan äta så här gott och hålla vikten., och i dag kom din nya kokbok i brevlådan. Vilken underbar dag :) Tack för receptet på lingonen och din omtanke, kram :)
halvalindha

#2 - - Sherman:

Hm, det där såg ju väldans gott ut.. Brukar göra ett annat recept på fläskpannkaka, men den blir lätt lite vattnig. Jag ska nog köpa den där kokboken, den verkar väldigt trevlig :)
Men det där suget är ju inte att leka med! Jag tycker att "attackerna" har blivit värre nu när jag är viktstabil på en hyfsad vikt (även om jag inte är färdig än!) än när jag gick ner.
Vet inte riktigt vad jag ska göra åt det heller. Det enda som botar suget är en långpromenad, men nu är vi i en period då min man ofta jobbar sena kvällar och jag kan inte gå ifrån barnen. Sysselsätter mig med nåt annat, men sen står jag där med näsan i kylskåpet och vet inte riktigt hur det gick till! Och finns det då nåt hemma som jag verkligen inte borde äta, om jag "glömt" att slänga den halva chipspåsen från fredagkvällen till exempel, ja då är det bara en tidsfråga!
Fasen vad irriterande det är!
Tar tacksamt emot fler tips på hur du hanterar sug :)
Kram!

Svar: Den här fläskpannkakan var inte ett dugg vattnig, fast och fin med bra smak. En promenad för att bota sug är en av de bästa lösningarna tycker jag också. Andra tips, sätt i gång ett projekt städa ur ett skåp, tråkigt men det får dig på andra tankar. Läs en bok tidning, att försöka sysselsätta sig med nåt. Men i bland finns inget att göra och i bland är det bara din egen vilja som bestämmer, som en vågskål åt vilket håll lutar det, är det värt att falla dit eller ska jag stå emot och va sur i kväll och grinig, va det så kommer du må så mycket bättre i morgon, för att du klarade stå emot. Kram till dig.
halvalindha

#3 - - monica:

Jag klarar inte av något med mande/mjöl eller nötter! Går inte ha hemma. Om inte annat rör jag ut i grädde o kakao. Klarar inte nån som helst chokladblandning heller. Ser att du haft recept av Birgitta H. Även Ann Fernholm på Fb. Helt kört för min del. Äter tills det är slut.

Svar: Låter som du har en väldigt jobbig matsituation, hur äter du en vanlig dag?
halvalindha

#4 - - Karin:

Det ser väldigt gott ut, frågan är om det är det? Måste testa någon gång.

Svar: Men det var så gott, har provat fläskpannkaka med keso i en gång, vi fick slänga hela plåten. Jag är kinkig med maten och den här fläskpannkakan var god :)
halvalindha

#5 - - Catrine:

Åh ser helt underbart gott ut. Måste göra det nån dag :)
Nu till en fråga: Jag har ca 5 kg kvar till min målvikt -har gått ner 10 kg med Lchf - har sprungit 3-4 ggr i vecka (sprang också tjejmilen) men nu är det så att jag fått problem med mitt ena knä och kan inte göra nånting...inte ens promenera, det är så sjukt frustrerande att inte kunna röra på sig :( så min fråga är: ska jag fortsätta äta som vanligt med lika mycket fett, nu när jag inte kan motionera alls .....eller hur gör jag???
Tack för en superpeppande blogg Lindha, läser den varje dag. Kram!

Svar: Först måste jag säga bra jobbat att du gått ner dina 10 kg, du kommer fixa dina 5 sista också!!! Visst är det frusterande att inte kunna röra på sig, känna flåset. Klarar du att sitta på motionscykel , eller får du ont då med? Du har ju ont i knäet, men du skulle kunna ligga på rygg och träna bålen/magen. Du kan träna armarna med vikter. Vet inte hur bekväm du är med att simma, men det är ju skonsamt för kroppen. Vad gäller maten, självklart ska du fortsätta som vanligt med kosten och fettet, man går ner i vikt ändå, men självklart gör motionen att det går snabbare. Men fortsätt ät som vanligt. Kram till dig, och tack för att du läser min blogg :)
halvalindha

#6 - - Hans:

Det ser gott ut med fläskpannkaka. I går simmade jag 1250 meter och sedan fick jag ett par timmars vila före tennisträningen. Det gick jättebra på tennisen och de sista 20 minuterna bollade vi med varandra och tränaren Per sa´ att det var min bästa bollning hittills. Lyckades lobba över honom så att bollen smet precis innanför baslinjen. Till saken hör att Per är ganska lång. Avslutade med en stoppboll. Övningarna före gick också mycket bra. Märker att mina byxor inte är så spända i dag jämfört med i går. Ha det bra. Kram

Svar: Härligt att höra att det går bra för dig med träningen, och att din tränare peppar dig!!! Visst är det skön känsla, när man märker att byxorna sitter lösare i midjan :)
Ha en fortsatt fin kväll, kram och kämpa på.
halvalindha

#7 - - Linda:

Själv har jag så otroligt svårt att stå emot suget!!!! 😱 Ibland känns det som reptilhjärnan tar över och jag bara glufsar i mig utan att tänka... 🐍 Ibland tänker jag att jag bör få vräka i mig lite för att jag är värd det... 😈 Måste ställa om min hjärna på ngt vis!! Tror jag är beroende av att lugnas och tröstas med socker..... Det positiva är att nu börjar man verkligen lära känna sig själv och tvingas ta itu med sina ätproblem och erkänna dem. Kram!! 💟

Svar: Men exakt, vad man lurar sig själv, där satte du verkligen ord på en känsla!!! "Att man har rätt att få vräka i sig, för att man är värd det" Precis som du skriver man måste rannsaka sig själv. Kram till dig och kämpa på, all lycka.
halvalindha

#8 - - Teres:

Hej Lindah!

Den där pannkakan ser jättegod ut, måste testa =) Jag började med Lchf igår och min man för 3 veckor sedan, jag har provat det förut och vet att det funkar men varit saker som gjort att vi lagt av. Men nu ska inget få komma emellan =)

Tack för en jättefin blogg och en massa inspiration!

Svar: Hej! Vad spännande att du precis börjat med LCHF igen, hur har det gått för din man de här tre veckorna han kört? LCHF är verkligen bra och önskar dig och din man stort lycka till, ni kommer fixa detta tillsammans. Kram :)
halvalindha

#9 - - Teres:

Tack för svar =) det har gått jättebra för honom. Märks redan på kläderna =) Vi kämpar på tillsammans och det gör det hela lite lättare. Trevlig helg!

#10 - - monica:

Äter LCHF kost ganska strikt sedan flera år! Mitt sug efter vissa saker har alltid funnits där, ända sedan barndomen. Åt sirapssmörgås, mängder med honung. Godis fanns inte i närheten. Jag behöver bara läsa om viss mat för att få sug, bläddrar numera förbi alla matrecept i tidningar. I år ska jag inte koka mängder med godis till höstauktioner, jobb, familjen--då det ändå råkat(!) bli så att jag äter upp det mesta själv.

Svar: Usch vad jobbigt, kan själv känna med alla matprogram på tv och alla tidningar med mat det har verkligen exploderat!!! Det är inte lätt att stå emot allt sug. Det är tufft, men vi får göra det vi kan kram.
halvalindha