Mina godaste såser

Här kommer recept på mina hemmagjorda favoritsåser som är ljuvligt goda, till 4 personer..
 
Currysås;
Passar till fläskfile,skinkgrytbitar, och kycklingfile.
 
2 dl cremefraiche
1 msk soja
1/2 tsk köttbuljong
1/2 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk Curry
 
Ädelsostsås;
Passar till kycklingfile, och alla kötträtter.
 
2 dl creme fraiche
1dl grädde
kvibille Gräddädel ost 45%
soja börja med 1 tsk
lime några droppar
köttbuljong 1/4 köttbuljongtärning
Blanda alla ingred. utom osten, som du lägger i och får smälta in i såsen. Ej koka.
 
 
Tabascosås;
Väldigt god kall sås som passar till allt, speciellt grillmat.
 
2 dl cremefraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt/peppar
några droppar tabasco
1 msk chilisås
 
 
Rom sås;
Passar till all fisk, men inte torsk.
Kall sås.
 
2 dl crème fraiche
2-3 msk majonnäs
1/2 krm vitpeppar
1 brk Abbas caviar finkornig rom
 
 
Dillmajonnässås;
Passar till all sorts lax.
Kall sås.
 
3dl hårdvispad grädde
1-2 dl majonnäs
1 dl vanlig senap
1 msk Dijon senap
Klipp ner mycket dill.
 
 
Aioli;
Passar till kött och skaldjur.
Kall sås.
 
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienset måste ha samma temperatur, så ställ fram allt i ca en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
Jag äter mycket färdiggjorda bearniesåser, och skulle vilja veta vilket märke, som ni tycker är den bästa, och godaste?
#1 - - Tess:

Gud vad bra! Tack!

Jag gillar Rydbergs grill bea bäst. :) Fast gjorde faktiskt egen och det var inte så svårt. Det enda är att den är godast nygjord och jag tycker bättre om kall bea.

Svar: Delikatess fabrikens bearnaisesås är också god :)
halvalindha

#2 - - Ellen:

Åh så gott, tack för alla tips, bokmärker för senare användning :-)

Svar: Alla såser är så goda :)
halvalindha

#3 - - Ulrika:

Tack för recepten!
Jag testade att göra egen bea en gång, när jag tänkte att jag skulle göra mig för...gick inte att äta, tyvärr. Fortsätter därför med Lohmanders, tills jag hittar mod att prova egentillverkad igen :-)

Svar: Har själv aldrig heller provat göra egen bearniesås håller mig också till färdigköpta :)
halvalindha

#4 - - Anki:

Vad är det för soja du använder?

Svar: Mr cheng soja :)
halvalindha

#5 - - Mona:

Tack! Skall pröva i sommar.

Svar: Gör det :)
halvalindha

#6 - - Mia:

Tack för alla recept, låter ju supergott 😉

Svar: :)
halvalindha

#7 - - Mia:

Tack för alla recept, låter ju supergott 😉

#8 - - Sherman:

Dillmajonnässåsen lät mmm..
Men vilken vanlig senap använder du? Är det inte hejdlösa mängder socker i alla vanliga senaper?
min favvisbea är vadhannuheter, kocken som har ett såsmärke? Men herregud, jag har totalt hjärnsläpp! Haha, det stämmer kanske att man blir korkad på LCHF.. :)

Svar: Jag har ju valt att göra det lätt för mig och kört Lchf på mitt sätt. Men oftast är jag strikt, men vid de få tillfällena jag gör den såsen, så struntar jag i om senapen innehåller socker, för det blir ändå så liten mängd jag får i mig ändå. Plus att jag äter senap inte ens 1 ggr i månaden. Vissa kanske tycker det är fel, men det är så jag gjort under min viktresa och tagit bort 70kg :) Är det Lallerstedt du tänker på eller Per Moberg :) Ha det gott :)
halvalindha

#9 - - Camilla Persson:

Hej

När du gör tex ädelostsåsen vispar du grädden då och vänder ner eller häller du i den som den är?

Tusen tack för en fin och imponerande blogg.

Camilla

Svar: Hej! Häll den direkt i kastrullen, vispa inte. Tack :)
halvalindha

#10 - - Biggie:

Min favoritbea är Delikatessfabrikens. God och dessutom stöttar man ett litet företag på lilla orten Vidsel :-)

http://www.delikatessfabriken.se/
http://www.delikatessfabriken.se/produkter/bearnaise/

Svar: Det är också en av mina favoriter :) Kul kunna stötta de mindre företagen :)
halvalindha

#11 - - Caroline:

Åh tack. Hade inte sett detta.

Svar: Hittade du de sås recept du undrade om? Ha en fin måndag :)
halvalindha