Inför Midsommar

Snart är det midsommar och vi som bor i Norrland har inget lovande väder att fira midsommar med enligt SMHI, men som tur är så är vi ett stort sällskap som ska umgås så det kommer nog inte påverka vårat goda humör i varje fall.
 
Vi ska bland annat fira tillsammans med min bror som bor i München och det är nog minst 15 år sedan som han firade en svensk midsommar med sill, nubbe och små grodorna runt midsommarstången. Vi har ju sedan länge våra traditioner där vi tillsammans tar med oss olika maträtter till midsommarbuffén.
 
Jag känner inte att det är något krångel med maten vid en buffé då det är mycket som man kan äta av, det gäller bara att inte överäta av allt det goda.
 
På min lott föll att baka midsommartårtan, och då blir det den här goda LCHF-chokladtårtan som jag dekorerat med spritsad grädde och jordgubbar, hade den även på min dotters student och den blev en succé.
Receptet finner du här.
 

Jag kommer även att göra min skaldjursmousse-tårta som går åt som smör, hade även den till Studenten och till förrätt vid nyår 2016. Receptet finner du här, jag har bara dekorerat tårtorna lite varierat.
 
 
Självklart blir det även min goda laxpaj med romsås till, receptet finner du här. 
 
 
 
Sist men inte minst en västerbottenost paj, den fungerar till de flesta bufféer.  
 
Recept pajbotten:
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1-2 krm salt
Blanda de torra ingredienserna
 
Tillsätt 50 g tärnat smör och rör i hop, tillsätt sedan 1 ägg och 1/2 dl vatten och rör tills degen fått bra konsistens.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen och vila 30 - 40 minuter och förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen ca 8-9 minuter i 175 grader.
 
Ta ut formen och lägg 300 g riven västerbottenost över, häll sedan en äggstanning på 4 ägg och 4 dl grädde, salt och peppar över. In i ugnen 225 grader tills pajen stannat och fått fin färg ca 20 - 30 minuter. 
 
 
Jag har alltid älskat att laga mat och baka, och jag är glad att jag fortfarande tycker att det är kul och att jag inte faller dit för frestelser, och att det är hanterbart. Baka gör jag i och för sig inte lika mycket då jag väljer bort sådant i mitt liv till större delen nu, i stället för att ersätta sötsaker med sådant som är godkänt inom LCHF.
Men här måste man gå till sig själv och göra de valen som man själv kan hantera.
 
Önskar er alla en glad midsommar <3
Visa fler inlägg