Balans i livet

Att finna en bra balans i livet är inte enkelt i dag, tro mig jag vet. Sedan min pappa avled för lite mer än fem månader sedan har jag verkligen satts på prov inför mig själv, jag har kämpat som en tiger mot mina rädslor, jag har varit stressad och haft rejäl ångest av och till, och jag har sovit dåligt. Och allt detta är inte bra för kroppen, att stressa och att sova dåligt vet vi nog alla att det är en stor bromskloss om man vill gå ner i vikt.
 
Vi kan faktiskt stressa oss feta då stresshormoner i kroppen är blodsockerhöjande, tankar som att inte duga, älta saker 24 timmar om dygnet, att känna att ekorrhjulet man är mitt uppe i är jobbigt, allt detta är så stressande för kroppen och gör att man inte går ner i vikt. Så vad ska man göra åt detta då?
 
Nu är jag ingen expert men jag håller på och lär mig mer och mer om detta, och det är så intressant hur kroppen fungerar. Vi har så mycket att göra i dag och våra kalendrar är fulla av olika måsten, så precis som att vi bokar in en tid hos frisören eller tandläkaren så boka in i din kalender att djupandas några minuter. Ett litet sätt att återhämta sig som faktiskt gör nytta, och se det som en början på att renovera din kropp från stress. Jag brukar stjäla några sekunders djupandning när jag står i kön på ICA, och i stället för att stressa upp dig för att allt går så långsamt så passa på att djupandas i stället, för du kan ju ändå inte påverka att det går långsamt i kön.
 
Jag som har mina erfarenheter av min viktminskning på 70 kg och att jag nu få lära mig mer om kroppen på ett djupare plan med näringslära och näringsfysiologi mm, så känns det som en fantastisk kombination för mig att fortsättningsvis kunna hjälpa andra till bättre hälsa i ännu högre grad, och med en ny värdefull insikt om hur min kropp själv reagerat med allt yttre som hänt och som jag inte kunnat påverka. 
 
Det är många som skriver till mig och har fastnat i sin viktminskning eller mår dåligt av olika orsaker. Livet är jobbigt bitvis men kanske kan det vara en tröst i att veta hur kroppen kan reagera på stress och att man har tålamod. Min kropp som efter min pappas dödsfall lever sitt eget liv (så känns det i varje fall). Andras sorg kan vara skilsmässa eller att man mister sitt jobb, och sådana känslor är viktiga att prata om; att med tiden ordnar det sig, men låt inte maten vara din medicin med att döva känslor med fel sorts kolhydrater. Vi måste lära oss att leva med och hantera ångesten och ta reda på vad det är som gör att du mår dåligt. Vi kan inte ändra på livets problem med kosten, om ni förstår vad jag menar? Leta reda på vad din orsak är som gör att du gör som du gör just nu, och under tiden äter du hälsosam LCHF-kost så att kroppen kan läka inifrån i lugn och ro.
 
Alla äger sitt val att göra det man vill i livet, ingen annan kan göra dina val. Så vill man gå ner i vikt så måste man klippa med sina älsklingar; mina älsklingar är bröd, pasta och chips. Och när jag startade min resa så visste jag att det är bara att rensa och inte ha sådant som triggar en hemma, jag visste att trappa ner på sådant jag gillar kommer inte att fungera, för då blir jag bara mer sugen och vill ha mer, åtminstone fungerar min hjärna så. Man kan ju inte säga till en alkoholist att vi börjar med att ta bort likör, gin och öl den här veckan så kan du dricka andra spritsorter under tiden. Vi/jag måste tänka lite så, för mig som är matberoende är detta så viktigt! Jag kan inte ha substitut för bröd hemma även om det är bakat av mandelmjöl osv, för i min hjärna triggas suget igång och jag och vill äta ännu mera.
 
Att åka på charterresan och unna sig allt man vill och sedan komma hem med baksmällan att kläderna sitter trångt tycker i varje fall inte jag att det är värt. För visst är det väl skönare att leva utan ångest och att få må bra i stället?
 
  
Det är inte enkelt att komma i gång, men jag hoppas att jag sått ett frö hos dig; vad är rimligt för dig? Vad vill du göra för att må bra? All början är jobbig och det då som man också är mer sårbar och känslig för motgångar, men ha tålamod, för det är det som gör att resultaten kommer komma till dig. Jag lovar! 
 
Ps. Hoppas ni har förståelse för att jag inte har möjlighet att svara på alla era privata mejl hur gärna än jag vill, tiden räcker inte till. Vill man vara med i en studiecirkel som jag kommer att ha framöver så mejla gärna intresse till mig, tillsammans är vi starka. lindha.vikstrom@jamtland.st Mina cirklar är i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg