Bollen är din

Visst är det lätt när man sitter i soffan och är fullproppad med fel sorts mat (läs kolhydrater) att tänka; i morgon då ska jag börja mitt nya liv, och hur många gånger har man inte tänkt så och börjat om och om igen!!!!
 
Av egen erfarenhet så vet jag att allt handlar oftast inte bara om viljan att gå ner i vikt, oftast finns det en anledning till varför vi har lyckats att dra på oss för många kilon. Och i mitt fall 70 kg för mycket så att jag nådde otroliga 140 kg på vågen till mina 170 cm i längd.
 
För att lyckas gå ner i vikt så är det viktigt att inte bara se till kilona, utan även se helheten runt dig: hur mår du, är du stressad? trivs du på jobbet? Har du problem med att sköta magen? mm. Alla dessa faktorer påverkar faktiskt för att du ska lyckas gå ner i vikt och för att få en hållbar förändring. Sedan kommer livet alltid att köra ner i diket emellanåt, oförutsedda händelser som man inte kan påverka men som gör att du lär dig mer om dig själv. Och bra verktyg att hålla sig kvar på banan gör att vi orkar ta oss igenom även de dagar som är dåliga.
 
För mig så spelade det ingen roll förut hur mycket jag än ville gå ner i vikt, det satt så djupt inne mig ett STOPP, det kändes övermäktigt och så jobbigt med all min övervikt. Och många gånger googlade jag olika bantningsgrupper på olika gym som skulle bli nyckeln till att lyckas; "någon annan skulle lösa mitt problem" tills jag kom till insikt att det är bara jag/du som har nyckeln till ditt eget välmående och vad du vill uppnå. En hård men ärlig insikt att komma underfund med.
 
Så vad ska man göra när man känner att man vill gå ner i vikt men har ingen kraft eller motivation att tag i det, och man mår dåligt över sin situation och det enda som tröstar mig är läsk, godis, glass, chips, smörgåsar mm.??
Om jag måste sluta med mina belöningar som ger mig den där kicken i hjärnan, vad har jag då för något att se fram emot? Jobbiga tankar men det var så jag kände, 140 kg tung.
(Ursäkta dålig bildkvalité på bilden nedan, men om du scrollar ner så är det samma nattlinne på den bilden som här)
 
 
Det är här man måste se helheten; vad är det som saknas? Varför väljer jag/du hellre maten än den dröm jag/du vill leva? Varför fortsätter man att utsätta sig för fel saker fast man vet att det inte är genom att dricka läsk som jag/du kommer närmare mitt mål. Detta är så vanligt och jag tror många känner igen sig i detta dilemma.
 
Mina tips är att göra en förändring med små steg i taget och sakta byta ut den vana som inte fungerar till en ny och bättre. I stället för att sitta framför tv:n i soffan med handen i godispåsen (jag hade alltid snacks hemma) framför tv:n så var det en av mina tuffaste vanor att bryta, ta en promenad varje kväll och en ny sysselsättning framför tv:n, att göra något annat med händerna än att äta var mina första steg.
 
Tålamod! Även om vissa dagar känns som man inte kommer att klara så ge aldrig upp. Ge aldrig upp utan sänk i stället pressen på dig själv den dagen i stället för att falla dit, hellre ett extra mellanmål eller hur?
 
Det är som när man ska ta körkortet, man behöver ju ta några lektioner för att lyckas men man har målet framför sig och längtar och vet känslan som kommer när man får sitt körkort i handen. Det är även så med en viktminskning; det tar tid att skaffa nya rutiner och göra en förändring men i slutändan så vet vi ju alla att det är klart värt det hur mycket tid och slit det än tar.
 
Det kostar mycket pengar att ta körkort, och att investera i sin hälsa som ändå är viktigast där tycker jag att en investering är värd ännu mer. Det är dags att börja ta hand om sig själv och investera i dig under din resa till bättre välmående. Jag satte upp små delmål under hela min viktminskning så att jag fick känna mig fin under hela resan och inte bara när jag nått målet, och det tror jag också varit en del av min framgång. Att ta hjälp av andra när jag behövde andra verktyg för att lyckas var klart värt de pengarna också.  
Hur känner ni, vad behöver du?
 
" Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid "
 
 
Visa fler inlägg