Vad är ett sug ?

Ett sug för mig handlar inte om hunger, det är nämligen så här att ett sug det sitter inte i magen utan allt sitter i ditt huvud, åtminstone har det varit så för mig och det är fortfarande så emellanåt.
 
Det spelar ingen roll hur mätt jag är, ibland infinner sig suget ändå. Och vad jag har lärt mig under mina jojo-bantningar från 14 års ålder fram och tillbaka till att ha funnit en balans från starten med LCHF 2012 med minus 70 kg och att ha ätit LCHF i 6 år nu, så är det att ett sug handlar om så mycket annat. Ett sug handlar om tristess, belöningsätning och hur du mår i övrigt. Låter det konstigt?
 
Jag vet att när jag har tråkigt så lockar kylskåpet mig dit med sina förföriska tankar, mår jag dåligt så är jag värd att få belöna mig med något, har någon gjort mig besviken eller har jag själv gjort mig besviken för att jag inte gjort som jag hade bestämt så vill jag trösta mig med något snabbt som ger mig den snabba tillfälliga kicken/belöningen i hjärnan.
 
Är det någon av er som har vaknat på morgonen när man mår bra och känner sig stark och i balans och tänkt; nä om jag skulle förstöra den här dagen med att börja dricka läsk eller äta godis? Nä.
 
Jag har varit i detta träsket många gånger men lyckades äntligen ta mig ur det, men får så klart ändå sug emellanåt där min kolhydrathjärna lockar mig till återfall. Jag är tacksam och känner mig stolt att jag hållit mig på banan i 6 år med LCHF, det har aldrig under min livsstil sedan 14 års ålder varit så att jag bara pendlat mellan 10 kg fram och tillbaka, och jag är stolt över mig själv.
 
Mitt sätt att kontrollera suget är att vara medveten om detta som jag lärt mig nu och att alltid tänka tanken; vad tar mig framåt och inte bakåt, vad vill jag?
 

För mig är ett sätt att balansera suget att tugga sockerfria tuggummin i olika smaker just för att ha något att tugga på, ni vet den gamla ovanan att alltid ha godis i munnen eller chips och läsk som jag hade förut. Jag ser detta som ett bättre alternativ än att falla dit på frestelser som gör att jag helt tappar kontrollen, alla är vi olika.
 
Att dricka kaffe kan också ge mig ett lugn genom att sysselsätta mina händer, den gamla vanan ni vet att hela tiden som jag gjorde förut var att mata in chips i munnen eller godis för att hålla mina händer i sysselsättning. Men en kopp kaffe att föra till munnen ger mig ändå någonting; en slags mental belöning och sysselsättning för mina händer som är ok och håller mig på banan.
 
För mig handlar detta mycket om den mentala biten för det är där så mycket sitter, att byta en ful ovana till en något bättre vana, för att sedan kunna bryta mönstret helt och hållet sakteligen. Känner ni igen er i detta? Visst är det intressant. och ju mer medveten man blir om hur man tänker och fungerar desto lättare blir det att hantera sina sug. Så upplever jag det i varje fall.
 
Visa fler inlägg