Vad är ett sug ?

Ett sug för mig handlar inte om hunger, det är nämligen så här att ett sug det sitter inte i magen utan allt sitter i ditt huvud, åtminstone har det varit så för mig och det är fortfarande så emellanåt.
 
Det spelar ingen roll hur mätt jag är, ibland infinner sig suget ändå. Och vad jag har lärt mig under mina jojo-bantningar från 14 års ålder fram och tillbaka till att ha funnit en balans från starten med LCHF 2012 med minus 70 kg och att ha ätit LCHF i 6 år nu, så är det att ett sug handlar om så mycket annat. Ett sug handlar om tristess, belöningsätning och hur du mår i övrigt. Låter det konstigt?
 
Jag vet att när jag har tråkigt så lockar kylskåpet mig dit med sina förföriska tankar, mår jag dåligt så är jag värd att få belöna mig med något, har någon gjort mig besviken eller har jag själv gjort mig besviken för att jag inte gjort som jag hade bestämt så vill jag trösta mig med något snabbt som ger mig den snabba tillfälliga kicken/belöningen i hjärnan.
 
Är det någon av er som har vaknat på morgonen när man mår bra och känner sig stark och i balans och tänkt; nä om jag skulle förstöra den här dagen med att börja dricka läsk eller äta godis? Nä.
 
Jag har varit i detta träsket många gånger men lyckades äntligen ta mig ur det, men får så klart ändå sug emellanåt där min kolhydrathjärna lockar mig till återfall. Jag är tacksam och känner mig stolt att jag hållit mig på banan i 6 år med LCHF, det har aldrig under min livsstil sedan 14 års ålder varit så att jag bara pendlat mellan 10 kg fram och tillbaka, och jag är stolt över mig själv.
 
Mitt sätt att kontrollera suget är att vara medveten om detta som jag lärt mig nu och att alltid tänka tanken; vad tar mig framåt och inte bakåt, vad vill jag?
 

För mig är ett sätt att balansera suget att tugga sockerfria tuggummin i olika smaker just för att ha något att tugga på, ni vet den gamla ovanan att alltid ha godis i munnen eller chips och läsk som jag hade förut. Jag ser detta som ett bättre alternativ än att falla dit på frestelser som gör att jag helt tappar kontrollen, alla är vi olika.
 
Att dricka kaffe kan också ge mig ett lugn genom att sysselsätta mina händer, den gamla vanan ni vet att hela tiden som jag gjorde förut var att mata in chips i munnen eller godis för att hålla mina händer i sysselsättning. Men en kopp kaffe att föra till munnen ger mig ändå någonting; en slags mental belöning och sysselsättning för mina händer som är ok och håller mig på banan.
 
För mig handlar detta mycket om den mentala biten för det är där så mycket sitter, att byta en ful ovana till en något bättre vana, för att sedan kunna bryta mönstret helt och hållet sakteligen. Känner ni igen er i detta? Visst är det intressant. och ju mer medveten man blir om hur man tänker och fungerar desto lättare blir det att hantera sina sug. Så upplever jag det i varje fall.
 
#1 - - Anonym:

Har gjort ungefär samma.resa som du med vikt och lchf och har nu nått min målvikt och jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Hade intw innan min viktresa reflekterat kring hur starkt förknippat och djupt rotat mitt ätande var i olika rutiner, för mig har det tex varit riktigt jobbigt att hantera suget på jobbet vid mellanmålet eftersom jag tidigare ätit mackor mm i mängder då. Så här fått jobba hårt på den mentala biten. Har lärt mig att då suget kommer och hjärnan börjar förhandla med mig att jag väntar fem minuter och känner efter, är det hunger eller sug? Startade tyvärr.inte min resa innan jag insjuknat i diabetes 2 så socker läsk kakor och mackor som var min stora bov är rätt lätt att låta bli just pga jag vill försöka hålla.fina värden och slippa följdsjukdomar har på ett år minskat 50 kilo fått friska värden och fått sluta med medicin 😊

Svar: Fantastiskt bra jobbat med minus 50 kg och att du inte behöver medicinera längre, vilka hälso fördelar du vunnit, grattis <3
halvalindha

#2 - - Effie:

Suget, nej inte kommer det när man mår jättebra. I mitt fall vet jag om två situationer när jag äter fel: 1) när jag är stressad; då går det inte att motstå suget. 2) I sällskap, där jag blir bjuden på fel saker. Motstår det mesta, men allt fixar jag inte. Som tur är är jag inte beroende, så jag kan, när jag bestämmer mig, äta rätt igen.

Svar: Härligt att du har styrkan i dig att hantera detta.
halvalindha

#3 - - Hans:

Om inte TV:soffan och kylskåpet vore så långt från varandra skulle många inte få någon motion alls.

#4 - - Fru Olsson:

När suget är som allra värst liksom kryper det i armarna. Märklig känsla, som är svår att hantera.

Tuggade också tuggummi förr, men magen rasade. Nu blir det stora baljor med te. Den varma drycken fyller magen med volym och värme.

Har nyligen börjat öka på mitt proteinintag. Det fungerar bättre än fett för mättnad i mitt fall.

Svar: Vad bra att du hittat det som fungerar för dig.
halvalindha

#5 - - monica:

Vad finns att äta i ett kylskåp!? Där har jag ägg, ost och smör. Samt mjölk, filmjölk o majonäs, gillar inte. För mig är det råa äpplen och morötter som lockar. Mandel o nötter äter jag upp på stört. Förra året tänkte jag gå ner 5 kg men gick upp 5 istället. Om lycka och hälsa satt i att förlora dem, så skulle jag genast sätta igång. Biter naglar också. Men äter inte längre blyertspennor.

#6 - - Hanna Karlsson:

Jag blir alltid sugen när jag är trött och rastlös. På jobbet är det som att suget sitter i väggarna. Jag äter inte ost (jag älskar ost....) och har det inte hemma men på jobbet vill jag äta det såklart. Direkt när jag kom till jobbet efter semestern ville jag börja äta ost igen. Suget är verkligen förrädiskt.

#7 - - Hans:

Tänk på att sockerfria prylar som tuggummi innehåller sötningsmedel som av en del forskare klassas som nervgift.
Själv har jag sådant inlåst i kemikalieskåp och använder till insektsbekämpning.