En hårfin balans

Att äta hälsosamt, att få känna sig mätt varje måltid, att ha massor av energi och dessutom gå ner i vikt, kan det bli bättre?

Jag som har haft en mycket jobbig ätstörning när jag var i 20 års åldern och dessutom fick mitt första barn under denna tid vet vad viktigt det är att inte överföra den sjukdomen till mina barn utan att i stället kunna ge dem en sund inställning till mat, till sin kropp och hälsa.

Det är inte farligt att äta mat!!! För det var ju det jag var rädd för, för det var ju maten som gjorde att jag gick upp i vikt, men det jag inte förstod var att maten var mitt enda sätt att ha kontroll över min vikt och mina känslor. En hårfin balans.

Att variera mellan att svälta sig själv som övergick till att hetsäta för att sedan stoppa fingrarna i halsen för kräkas upp sin ångest var inte lätt att bli frisk från. Rädslan att överföra det beteendet till mina barn har varit stort. Jag är oerhört tacksam att jag fick möjlighet att under ett års tid få rehabilitering mot min ätstörning även om det innebar att jag var tvungen att vara borta flera månader under det året genom att växelvis bo hemma, men det hjälpte mig.

Även om jag gör mitt bästa som förälder inför mina barn så kan jag inte gömma dem från sociala medier, kompisars prat om vikt mm

Mina barn vet att jag bloggar och har kurser om vikt MEN de vet och har sett sin mamma äta tillsammans med dem vid vårat middagsbord, rejäla portioner mat, ingen rädsla för fett, inga light produkter och att jag har ork att röra på mig. Deras mamma sitter inte och petar i maten eller äter en mager sallad utan jag känner att jag har visat dem att man kan gå ner i vikt och fortsätta ha en bra hälsa, mat är inte farligt och det tycker jag är en enorm trygghet som jag har gett dem. 

Att äta LCHF kost ger mig ett lugn och balans i livet på många olika plan.

Även om jag inte kan påverka alla andra intryck de får så har de den grundtryggheten hemifrån.

Vad tycker ni?

(null)
#1 - - Birgitta Höglund:

Mycket klokt och bra skrivet, Lindha. Jag som följt dig på nära håll i rätt många år nu, vet att du lever som du lär <3

#2 - - shirleyGem:

How to Protect Yourself and Family from Wuhan Virus FAQ

There are more than 241,000 infected COVID-19 cases all around the world!

Please help sharing the guidelines!

https://bit.ly/39a4uvz

#3 - - Anonym:

Kloka ord! 💜

#4 - - monica:

Vad tycker barnen själva!? Jag var helt hysterisk om socker efter en barndom med sockerätande, allt jag åt skulle helst doppas i socker, jag hade hål i varenda tand både som 7 åring och 15 åring. Och fasansfulla magkramper som barn och de lade tobak i tandkratrarna. Skrek o gnällde ständigt. Mina barn fick lite frdagsgodis, mys m godis och chips förekom inte. Min dotter och jag så selektivt ätstörda och fadern och sonen åt allt, men omöjligt enas om nånting. Barnen har aldrig haft hål i tänderna, det är jag glad och stolt över. Kan undra om det är miljön eller arvet som styr. Att dina barn fått det bästa av era gener och inte haft den hormon omsättningen med insulin, cortisol och vet inte allt, som gör att en somliga har lätt för att lägga på sig mängder. Min dotter är väldigt smal men äter mer än hon gjorde som barn, då bara vitt bröd, plättar, fiskbullar o Gb vanilj dög. Själv avskyr jag grädde, majonäs, kokos, konstiga lukter. Hoppas att du går ner dit du vill och finner balansen i målvikt. Tänker på bulemi, så dyrt det ät- spy missbruket måste bli.