LCHF Kolbulle på nytt sätt

I dag har jag träffat min vän Birgitta Höglund  då hon är i Östersund och hälsar på, det är så trevligt att träffas och utbyta erfarenheter med varandra. Jag kommer i håg när jag började med LCHF år 2012 och upptäckte att kokboksförfattaren Birgitta Höglund bodde i Östersund. Men det dröjde till år 2014 innan jag via Facebook gjorde en vänförfrågan till henne och vågade kasta i väg ett mejl där jag frågande om vi inte skulle träffas över en kaffe. Men Birgitta var inte lika övertygad och jag fick svar tillbaka att hon hade inte möjlighet, men skam den som ger sig och till slut fick jag napp och sedan dess har vi blivit väldigt goda vänner.
 
 
Att utbyta tankar och funderingar och speciellt recept är spännande med Birgitta, jag som lagar många recept ur hennes kokböcker har en favorit så här i vintertider när vi är mycket i fjällen och grillar ute, jag tänker på min älskade kolbulle som jag tack vare Birgittas recept kunde äta även fast jag åt LCHF.
 
Nu när vi var uppe i fjällen i helgen så var vädret dessvärre inte direkt grillväder, det blåste rejält och var stormvarning klass 2, och jag hade ju tänkt att vi skulle ta en skotertur och steka kolbulle ute på fjället. Men det blev grillkorv inomhus i husvagnen istället.
 
Men jag kunde inte släppa tanken på kolbulle så till middag idag fick det bli kolbulle stekt i stekpannan, och det fungerade fin-fint det med. Men till saken hör att jag äter ju gärna mejerifritt nu och receptet för LCHF-kolbulle innehåller ju grädde. Så jag frågade Birgitta om man kunde använda vatten i stället för grädde? Och det ska fungera sa hon, men använd kolsyrat vatten(den blir inte så kompakt med det) istället. Sagt och gjort så testade jag det receptet när jag gjorde kolbulle med kolsyrat vatten och jag gjorde även en smet på kolbulle med grädde.
 
Kan ni se skillnaden på vilken som innehåller grädde eller bubbelvatten?
 
 
Svaret är att kolbullen till höger är gjord på kolsyrat vatten, och hur var smaken då? Jag måste ärligt säga att det smakade jättegott med den mejerifria! Jag kände nästan ingen skillnad alls och jag använde mycket smör när jag stekte för att få i mig tillräckligt med fett. Så nu har ni en mejerifri kolbulle och den är dessutom billigare att köpa ingredienser till. Recept på båda kolbullarna kommer här. Båda recepten är Birgitta Höglunds.
 
LCHF kolbulle 4p.
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
 
LCHF kolbulle 4p.
(mejerifri)
4 ägg
2 dl bubbelvatten
2 msk. fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
 
#1 - - Margareta:

Kolbulle har jag ätit en gång och då ingen lchf-vänlig. Men det var i ett vindskydd vid en tjärn med trevligt sällskap så det var ok. Den här varianten skulle jag gärna prova och njuta mer av😊

#2 - - Hanna Karlsson:

Jag har aldrig testat kolbulle men det låter väldigt gott. :-)

#3 - - Anonym:

Brukar göra traditionell smet ejlchf på vanligt vatten Och de blir bättre än med grödde/mjölk så väldigt vatten funkar lika bra som kolsyrat 😊

#4 - - Berit Johansson:

Hej Lindha. Jag äter också mejerifritt så när som smör. Tack för det nya receptet. Ska testa nya receptet men ska även testa med kokosmjölk. :)

#5 - - Birgitta Höglund:

Så trevligt det var att träffas igen, Lindha. Roligt att du tyckte om den mejerifria varianten. Visst går det lika bra med vanligt vatten, men bubbel/vichyvatten gör smeten lite fluffigare.
Kokosmjölk funkar säkert också bra om man vill.

Grädde har jag i smeten, för det här är en pannkakssmet i original, från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev med Annika Dahlqvist.