Den här veckan tänkte jag ge er tips på enkel god vardagsmat till hela familjen. Det är så lätt att fantasin tryter och orken, så min tanke med min matkasse hoppas jag kunna förenkla planeringen kring veckans mat med god LCHF kost och slippa stressen att inte veta vad man ska ha till middag.
Veckans meny;
- Broccoligratäng
- Ost/skinkpaj
- Lax i ugn
- Gräddstuvad pytt i panna
- Tacogratäng
För att förenkla ytterligare så skriver jag även ner de ingredienser ni behöver handla, så är det bara att stryka de ingredienser ni redan har hemma. Sedan väljer man ju själv om man vill ha de olika tillbehören till eller om man vill lägga till andra extra grönsaker.
Vill man minska ner på mejerierna i recepten så kan man byta ut grädden till kokosgrädde eller ta hälften av varje.
Recept;
Broccoligratäng med bacon eller kassler 4 p.
Ett pkt. bacon el. 150 g kassler
500g (fryst) broccoli
200g riven valfri ost
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 ägg
1 msk, Dijon senap
1-2 pressade vitlökar
Salt / vitpeppar
Förkoka broccolin lite lätt och lägg i botten på smord ugnssäker form.
Klipp baconet/kasslern i små bitar och stek i stekpannan, lägg dem sedan över broccolin.
Blanda crème fraichen, grädden och äggen. Blanda sedan ner osten, senapen och salt / vitpeppar och pressa i vitlöken, häll allt över formen.
Mitten i ugnen 200 grader ca 30 minuter.
Servera gärna en grönsallad till.
Skinka/ostpaj med vitlöksdressing 5 p.
300g rökt skinka el. kassler
1 liten purjolök
300g valfri riven ost
4 ägg
4 dl grädde
salt/peppar
Börja med att skära och skölja purjolöken i små fina bitar och förväll den sedan i lätt saltat vatten några minuter.
Häll sedan bort allt vatten från purjolöken.
Skär den rökta skinkan i fina strimlor. Lägg valfri smakrik riven ost i botten, du behöver inte smörja pajformen. Lägg sedan den finfördelade varmrökta laxen över osten och avsluta med att toppa med purjolöken.
Vispa i hop en äggstanning på 4 ägg, 4 dl grädde och salt/peppar, smaka av äggstanningen till lagom sälta.
In i mitten av ugnen 225 grader ca 30 -40 minuter tills pajen fått lite färg och äggstanningen stannat.

Vitlöksdressing 4-5 personer:
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad eller fryst persilja
2 pressade vitlöksklyftor
Smaka av med salt
Servera gärna med en grönsallad till.
Lax i ugn med sparris 4p.
600-700g lax ex. ICAs frysta portionsbitar
1/2 dl crème fraiche
3dl grädde
Ett knippe färsk dill
Lite citron
Salt/vitpeppar
Lägg laxen i smord ugnsform och salta och peppra. Klipp över dill, och pressa ur några citrondroppar.
Klicka ut crème fraichen över laxen, och häll över grädden.
In i ugnen i 20-30min. beroende på om laxen är tinad, eller fryst.
225 grader mitt i ugnen.
Servera gärna med sparris och stenbitsrom till.
Gräddstuvad pytt i panna med ägg 4-5p.
Man tager vad man haver (rester) i kylskåpet eller;
1 zucchini
1 pkt. bacon
300g kassler
300g korv med hög kötthalt
1 röd paprika
1 gullök
1 msk. soya
1 - 2 dl grädde
1/2 dl dill
Vitpeppar (inget salt behövs)
Börja med att tärna zucchini och den gula löken. Sjud i stekpannan med smör så de blir mjuka. Häll över i en karott.
Skär baconet, kasslern och korven i mindre bitar och stek allt tillsammans i stekpannan.
Blanda allt och slå över grädden och låt sjuda i hop sig till en krämig konsistens, tillsätt soya och smaka av med vitpeppar.
Slå sist i dillen.
Tillbehör stekta ägg.
Tacogratäng 4 p.
500 g köttfärs
1 hackad gul lök
Tacokrydda 1 påse Santa maria använde jag
2 dl vatten
200 g Philadelphia ost
200 g crème fraiche
1 hackad paprika
Ca 3 dl riven ost
1 tomat
Bryn köttfärs och löken. Tillsätt kryddblandningen och vatten. Låt puttra.
Bred ut Philadelphia i en ugnsform och bred crème fraichen över. Häll i köttfärsen och toppa med hackad paprika/tomater och riven ost.
Mitten i ugnen 225 grader i ca 20-25 minuter.
Servera en enkel grönsallad till.
Här kommer inköpslistan, och flera av de ingredienser som behövs köpa in nu kommer att räcka till flera veckor vad gäller dijonsenap och frusna grönsaker mm.
Inköpslista;
2 pkt. bacon
Falukorv med hög kötthalt (gärna Icas fina)
Kassler/skinka 600g (ev. 150 g mer beroende på vad du väljer att ha i broccoligratängen.)
Lax frysta portionsbitar 600-700g
Köttfärs 500 g
200g original philadelphia ost
10 ägg
Grädde 11 dl
Creme fraiche 7 dl
Dijonsenap
Soya
Tacokrydda (eller egen hemmagjord)
Sparris färsk eller på burk
Röd stenbitsrom brk.
Grönsallad
Tomater
Gurka
En zucchini
2 röda paprikor
2 gula lök
Ett knippe färsk dill
En citron
Vitlök
En liten purjolök
Ett pkt.fryst dill och persilja
500 g fryst broccoli
Tack snälla Lindha för inspiration och att du delar med dig👍