En bra början

När jag bestämde mig för att börja med LCHF som jag som aldrig tidigare hade hört talas om, utan jag halkade in på det via en arbetskompis som gått ner 10 kg som berättade att hon åt LCHF, så tyckte jag att det lät som en toppen diet. För där i början var LCHF en ny diet för mig som senare skulle bli en livsstil.
 
När jag googlade LCHF möttes jag av hur mycket olika fakta som helst, det finns så många varianter på LCHF och alla gör olika tycker jag. Man kan väga maten och räkna kalorier, det finns strikt, liberal, skaldemans och jag bara kände att jag inte orkade sätta mig in i något vägande och mätande. Det ska vara enkelt om jag ska orka. Det måste fungera i mitt liv som arbetande mamma med barn för att tiden ska räcka till.
 

Så jag började på mitt sätt och lärde mig mer och mer allt eftersom, och så länge vågen visade nedåt så visste jag att någonstans gör jag, rätt eller hur?
 
Jag bestämde mig för att väga mig en gång i veckan, samma dag och helst samma tid och alltid naken. Visst hände det att vågen visade uppåt i bland fast jag visste att jag gjort allt rätt, men då var det bara att bita i hop och inte låta sig nedslås av det, för jag visste ju att nästa vecka blir det minus igen. Av egen erfarenhet och av de som jag hjälper att coacha i dag så vet jag att vägen absolut inte är rak, men det gäller att fokusera och inte tänka negativa tankar för fortsätter man på rätt väg kommer resultaten till slut.
 
Jag använde en viktapp som är gratis att ladda ner i mobilen, viktkoll heter den, och som ni ser på bilderna nedan så ser ni lite hur min viktresa varit med berg- och dalbana med viktminskningen, men jag gav aldrig upp och det är det viktigaste.
 
Min resa började mars 2012 på 140 kg och som ni ser november 2012 åtta månader senare vägde jag 101,7 kg och hade gått ner 38,3 kg. Ni ser också hur min viktresa gått upp och ner över tid.
 
 
  
  
Tänkte skriva ner en veckas matlista för att komma i gång med LCHF till er, under min viktminskning bakade jag aldrig, jag använde aldrig sötningsmedel, jag använde aldrig mandelmjöl, kokosmjöl även om de är bättre alternativ. Men för att ha en effektiv viktminskning så undvek jag allt sådant, visst var det tufft emellanåt men jag visste vad jag ville och dessutom kan man bli triggad av att använda dessa livsmedel.
 
Jag åt inte heller LCHF-bröd, palsternacka, morötter eller vispad grädde med bär till efterätt, för sådant bromsar också en viktminskning.
 
Låter det som "vilket trist liv" så kan jag säga att det var det inte, så mycket god mat som vi lagade och åt och som vi blev mätta på så saknade jag inte allt detta runt omkring, men äter man av det jag skrivit om lite varje dag så får du ingen effektiv viktminskning enligt min erfarenhet. Sedan måste man ju skilja på viktminskningsperioden och att hålla vikten när man väl gått ned till målvikten, för under vikthållningen (som är din livsstil) kan du nog unna dig något av ovanstående då och då.
 
Så när jag nu vet att jag klarar att bibehålla min vikt blir det i dag inslag av livsmedel som mandelbröd och palsternacka osv, men i små mängder. Jag mår bäst av att hålla på min linje men jag säger inte att detta är rätt för alla, men jag vill delge er hur jag tänkte och hur jag gjorde för att lyckas gå ner 70 kg på 18 månader.
 
Många pratar också om att mejerier är en bromskloss och det fungerar också olika på alla, för mig under min pågående viktminskning åt jag mejerier, men drog ner på mejerier de sista kilona. Vill man inte äta mejerier som är i mina recept kan du byta ut till kokosgrädde eller ta hälften kokosgrädde och vanlig grädde.  
 
Min Veckomeny :
 
Till frukost åt jag alltid 2 kokta ägg med 2 msk. majonnäs och en kopp kaffe. Jag hade inget behov av olika frukostar varje dag utan det var/är en bra frukost som jag blev mätt på och som gick snabbt att få i sig med arbete och lämna på dagis på morgonen. På helgen då jag var ledig och hade mer tid gjorde jag äggröra med bacon till frukost.
 
Rutiner är viktigt, och som jag kände var viktiga för mig för då hade jag en jämn blodsockernivå hela dagen utan svackor.
 
Kl. 06:00
Frukost 1: 2 kokta ägg med 2 msk majonnäs
Frukost 2 till två personer:
1 paket bacon och äggröra på 2 ägg med 2 msk grädde och majonnäs. 
Kl. 9:00
Mellanmål 1-2 babybel ost
Perfekt mellanmål att ha med sig i handväskan, då varje bit ost är inplastad var för sig. 
 
Kl. 11:30
Lunch  recept nedan.
 
Kl. 16:00
Mellanmål
1-2 babybelost
Eller några bitar ölkorv
För att inte falla för frestelsen innan man hunnit laga middag och hämta på dagis.
 
Kl. 17:45
Middag recept nedan.
 
Kl. 21:00
Om jag mot all förmodan skulle vara hungrig, så kokade jag mig 1-2 ägg med majonnäs innan jag gick till sängs.
 
Så här såg mina rutiner ut från början, jag behövde mellanmål i början av min viktminskning för att sakta vänja av mig med mina gamla dåliga matvanor som jag hade förut, då jag åt konstant mellan alla måltider. Var det inte godis jag åt så drack jag läsk, Coca-cola var min ständige följeslagare förut, överallt.
 
Jag har ju alltid gillat att laga mat vilket var och är en fördel, jag lagade alltid middagen i så pass stora mängder att det även räckte till lunchlåda dagen efter. Men hände det i bland att det inte räckte så köpte jag grillad kyckling, en avokado och bearnaise till lunch; krångligare än så behöver det inte vara. 
 
Recept Middagar/Luncher; 
 
Carbonara med spiraliserad zucchini 4 p.
Ingredienser:
1 stor gul lök
1/4 purjolök
100 g färsk svamp
3 pkt. bacon
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 zucchini
 
Finhacka löken och skär svampen i skivor.
Skär baconet i bitar och stek vid sidan om.
Sjud svampen och den finhackade löken på svag värme i smör några minuter till det mjuknat, tillsätt baconet rör om och tillsätt grädden och crème fraiche.
Låt allt puttra i hop tills det blivit krämigt och smaksätt med salt/peppar om det behövs.
Under tiden strimla zucchinin till långa spagetti remsor som på bilden, själv använder jag en spiralizer som strimlar så här fint. Jag köpte min på Cervera.
 
Om man vill kan man koka den strimlade zucchinin i lätt saltat vatten någon minut, själv tycker jag att det är gott att äta den som den är, rå. 
 Laxpaj med aioli 4 p.
Ingredienser:
300 g varmrökt lax (kan bytas ut mot röktskinka)
4 dl riven valfri ost, jag använder Gouda som är mjuk och krämig.
1 liten purjolök
4 ägg
4 dl grädde
Salt/peppar
 
Finhacka purjolöken och skölj den. Låt purjolöken koka upp och sjuda i lätt saltat vatten några minuter.
Töm bort vattnet och låt purjon rinna av.
Rensa laxen och fördela i små bitar.
Smörj en ugnsform med smör och lägg osten i botten därefter laxen och överst purjolöken.
 
Vispa i hop äggstanningen, ägg, grädde och smaka av äggstanningen med salt och peppar, häll över allt på pajen.
 
Mitten i ugn 225 grader 20- 30 minuter.
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienset måste ha samma temperatur, så ställ fram allt i ca en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
Denna paj är verkligen god och lättsam att göra, ingen pajdeg behövs den håller i hop bitarna så bra ändå men låt den få svalna något innan servering. 
Hemmagjorda hamburgare med crispsallad 4 p.
Ingredienser; 
600g nötfärs
Ett ägg
Salt/peppar/grillkrydda
150g riven parmesan
Blanda i hop allt. 
 
Gör fyra hamburgare och platta ut dem till lagom tjocklek. 
Lägg på en skiva valfri ost som får smälta på hamburgaren.
Torskrygg med baconströssel och tomat 4 p. 
Ingredienser; 
4 portionsbitar Findus torskrygg
140 g finstrimlad bacon
3 msk strimlad soltorkad tomat i olja
2 msk smör
1/2 tsk salt och peppar efter smak
 
Tina torsken i kallt vatten ca 20 minuter. Knaperstek baconet.
Torka torskryggen och krydda med salt(ganska mycket) och peppar.
 
Bryn smör i en stekpanna och stek torskryggen gyllenbryn ca 5 minuter/sida.
Vi använde en termometer så när den visade på 52 grader visste vi att den var klar.
 
Lägg upp fisken på ett fat och strö över den strimlade tomaten och baconet.
Häll det brynta smöret över fisken.
Vi hade hollandaisesås till så gott.  
 
  
Grillkorv med hög kötthalt, ägg och räksallad 1 p.
2 grillkorvar med hög kötthalt eller heta korvar kabanoss och chorizo.
Ett stekt ägg till.
Rydbergs räksallad på burk (lågt kolhydratinnehåll)
 
Enkelt och gott. 
Lax i ugn med Chevré ost 4 p.
Ingredienser;
Färsk laxsida ca 700 g
En bit Chevré ( valfritt hur mycket man vill ha i laxen)
2 dl crème fraiche
Färsk dill
 
Skär små snitt på sidan av laxen och stoppa in skivor av Chevré som i små fickor.
Klicka crème fraiche, dill över laxen och salta och peppra.
Mitten i ugnen i  200 grader i ca 30 minuter, jag använder termometer för att den ska bli riktigt saftig ca 57 grader. 
Ryggbiff med bearnaisesås och vitlökssmör 1 p. ( ett glas vin i bland)
Enkelt men gott och någon närmare beskrivning på detta tror jag inte behövs. 
Självklart måste tacos få vara med perfekt plockmat för oss som äter LCHF.
Klicka här så kommer du till mitt inlägg med mina tips till taco buffé.
 
 
Hoppas några av recepten kan ge er lite inspiration till att må bra under vägen mot en bättre hälsa och kunna äta gott. 
 
 Fotograf; Robert Edfeldt
#1 - - Lotta:

Vilken inspiration du är, tack för att du delar med dig av din resa!

Svar: <3
halvalindha

#2 - - Kia:

Underbara Lindha, tack för all inspiration, peppning och jäklar anamma 💞.

Svar: <3
halvalindha

#3 - - Ingela:

Tack för jättebra mattips Linda!
Kram Ingela

Svar: Tack själv :)
halvalindha

#4 - - Paula:

Tack för inspirationen Lindha !!! Det hjälper mycket att få se din viktresa, så där konkret, med tabeller och allt. Kram/Paula ; )

Svar: Tänkte att det skulle vara lite inspirerande att se att även jag hade viktuppgångar då och då under viktminskningen, fast jag skötte mig.
halvalindha

#5 - - Lina:

På nåt sätt känns det som att du alltid lyckas pricka in precis det jag behöver höra/läsa i varje inlägg för att jag ska orka vidare! Tack för det! Du gör skillnad!

Svar: Tack, trevligt att höra <3
halvalindha

#6 - - Mathilda:

Otroligt bra tips och grymt jobbat av dig! Har själv gått ner 45kg med LCHF och hållt vikten sedan 2012. Sista inlägget på bloggen handlar om just det :)

http://daylife.se/hosmathilda

Svar: Grattis till dina 45 kg, mycket bra jobbat <3
halvalindha

#7 - - Carro:

Vilka recept! Blir till att handla och laga maten som du beskrivit här. Pajen verkar gudomlig så den börjar jag med, barnen har tjatat om paj :)

Svar: Pajen är gudomligt god, vi serverar den på Ecocafeet i Östersund också :)
halvalindha

#8 - - Hans:

I går förmiddag på TV 4:s Nyhetsmorgon pratade vad man ska äta beroende på vilken blodgrupp man tillhör. Vad tycker/tror du om det, Lindha?

Svar: Jag har absolut ingen aning om det stämmer, men när jag träffade och pratade med Ulrika så visade det sig att med min blodgrupp så var LCHF det bästa, och det har det ju verkligen visat sig vara också.
halvalindha

#9 - - Jeanette:

Jag har prövat flera av dina recept, och det är såå bra recept och gott.
Det är mat som mättar, så att vi håller oss på banan:)
Tack Lindha för ännu ett jättebra inlägg<3
Kram

Svar: Tack Jeanette kul att höra <3
halvalindha

#10 - - Lovisa:

Wow! Tack for inspirationen! Alskar att de ar "fa" ingredienser och samtidigt kompletta maltider. Tack!