Min gäst i dag; Birgitta Höglund

Den här veckan har jag bjudit in två personer som står mig nära för att gästblogga här hos mig så att ni får ta del av deras intresse för LCHF/ Paleo. Känner mig ärad och glad att de vill skriva på min blogg.

Först ut är Birgitta Höglund; matbloggare, kokboksförfattare och som har en av de större hälsobloggarna i Sverige. Men hon ska få presentera sig själv.

Hej. Jag heter Birgitta Höglund och bor utanför Östersund i Jämtland. Jag bor nästan granne med Lindha, vi har bara ca 1 mil mellan oss. 

Vi träffades för första gången för ett år sen och fattade tycke för varann, vi har mycket gemensamt när det gäller vår mat- och träningsfilosofi.

Vi tycker båda att mat ska vara riktigt god och något att glädjas åt. LCHF för oss båda är därför inte bara en diet, utan en njutningsfylld livsstil. Här på min blogg kan du läsa mer om vårt första möte.

Lindha tränar ju betydligt mer och hårdare än vad jag kan göra, eftersom jag är sjukpensionerad efter en ryggskada och har dessutom fått fibromyalgi efter många år med värk.

För mig har det varit minst lika viktigt med träningen som för Lindha. Det är den tillsammans med kosten som fått mig att bli så pass bra som jag är idag.

Jag började med LCHF för drygt 6 år sen efter en föreläsning med Annika Dahlqvist. Jag la om kosten redan dagen efter.

Jag som förr ätit stora mängder mackor, pasta, bullar och kakor, åt mig nu istället mätt på kött, fisk, skaldjur, ägg, smör, grädde, ost och en betydligt större mängd grönsaker än nånsin förr, då jag på sin höjd hade lite lök och tomat i pastasåsen.

Det här fick mig att sakta men säkert bli piggare, starkare och få mindre problem med värk. När jag efter ett halvår på LCHF också uteslöt gluten helt, så började jag må ännu bättre. Migränen och magbesvären jag dragits med ända sen jag var barn försvann, det kändes nästan som ett mirakel.

Jag skadade ryggen i mitt jobb som kock för 15 år sen, blev stelopererad och därefter allt sämre och sämre. Vikten kröp också sakta men säkert uppåt, både på grund av att jag tröståt mycket pasta med ketchup och mackor.

Från att tidigare ha varit en arbetsnarkoman tog jag nu till maten som tröst när allt kändes jobbigt. Det här fick mig förstås att bli ännu mer orörlig. Som mest vägde jag nästan 100 kilo, jag slutade väga mig vid 95 men blev med tiden tyngre.

Jag experimenterade under flera år med VV, GI och Atkins, men först när jag hittade LCHF började det hända saker både med hälsan och vikten.

De senaste åren har jag gått över till en blandning av LCHF och Paleo, det har fått mig att må riktigt gott. Jag har dessutom gått ner lite till efter att jag stod på en platå under några år. Det var när jag förstod att jag överätit av grädde och inte fått i mig så mycket protein som min kropp behöver som det började hända saker.

Jag äter fortfarande mycket smör, blir ca 200 g per dag som tillbehör till maten. Min mage har också blivit bättre av att dra ner på mjölkprodukterna.

Frukt är det många som är rädda för i LCHF, jag äter litegrann tillsammans med maten. I en sallad blir det väldigt gott till exempel med lite tärnad mango eller äpple, men jag äter aldrig så mycket som en hel frukt om dagen.

Min kostomläggning gjorde mig inte bara friskare och slankare, den gav mig också en fantastiskt rolig hobby.

Jag startade strax efter att jag börjat med LCHF en matblogg. Birgitta Höglunds mat blev snabbt väldigt populär och den är idag en av de större hälsobloggarna i landet.

Tack vare den så höll jag mig också motiverad att fortsätta med LCHF, jag ville ju dela med mig av nya, goda recept till läsarna varje dag. Så jag kan ju säga att det är tack vare mina läsare som jag mår så bra som jag gör idag ;)

Här får ni ta del av tre goda hamburger dressingar som passar perfekt till grillkvällarna nu i sommar.

 

Bloggandet har inte bara gett mig hälsan tillbaka, det har också lett till att jag fått chansen att skriva 3 kokböcker. Den första, LCHF för seniorer, skrev jag tillsammans med Annika Dahlqvist. Jag vet att det är Lindhas favorit bland mina böcker, hon gillar liksom jag svensk husmanskost.

 
Den och Långkok för LCHF och Paleo är tyvärr slutsålda idag, men jag håller nu på att undersöka om de kan tryckas upp på nytt på ett annat förlag.

Grillmat LCHF finns fortfarande kvar i handeln. Tidningen Matkärlek har i samband med mitt förlag ett specialpris på den nu i sommar, den kostar bara 129 kr inkl frakt via den här länken. Glädjande nog fick jag kontakt med ett förlag i USA för 1½ år sen, så i sommar kommer alla böckerna ut på engelska, du kan läsa mer om dem här på Amazon.

Jag hoppas få skriva några nya kokböcker framöver, gärna någon tillsammans med Lindha :) Vi har verkligen funnit varann och har så mycket gemensamt när det gäller hur vi ser på det här med nyttig och njutbar mat för hälsan och vikten. Timmarna bara rusar iväg när vi träffas, det är så roligt att prata med någon som har samma brinnande intresse för mat, motion och livet och samtidigt vill dela med sig av sina kunskaper till andra.

Här kan du läsa om när vi båda deltog i LCHF-campingen i Säffle tidigare i sommar, där Lindha höll en mycket inspirerande föreläsning. Det var första gången jag fick tillfälle att lyssna på henne. Vi var många i publiken som blev väldigt gripna över hennes historia. En berättelse som jag är övertygad kommer att inspirera väldigt många till att lyckas ta tag i sin egen situation.

Kan jag och Lindha lyckas äta oss till en bättre vikt och hälsa, ja då kan du det också :) 

 
 
 
 
 
#1 - - Marie Persson Enström:

Underbart ni är båda fantastiskt inspirerande. Nu ska jag ut o pw.
kram
Marie

Svar: <3
halvalindha

#2 - - Hos Vispen:

Gillar du snygga smycken till grymma priser? Kolla in Hos Vispen! Vi har handgjorda smycken för de flesta smaker :) Namnarmband, ringar, örhängen & halsband!

#3 - - Jeanette:

Vad roligt att du gästbloggar hos Lindha:)
Hoppas dina böcker kommer i ny tryckning så man får chansen att köpa dom.
Ha en fortsatt härlig sommar och tack för inspiration!!
Kram Jeanette

#4 - - Birgitta Höglunds mat:

Tack, Jeanette och Marie, ha en fortsatt fin sommar :)

#5 - - Anonym:

Jag skulle gärna vilka prova LCHF, ännu mer nu när jag läser om era fantastiska resor :-)
Men...jag har problem med min galla, bör därför undvika fet mat...tror ni jag kan testa ändå?
Har någon av er gallproblem eller hört om någon annan som har, men ändå äter LCHF?
Vänligen, Jessica