Reportage från Östersunds Posten

Fick ett mejl från ÖP att de uppmärksammat min blogg och viktminskning, och ville göra ett reportage om mig. Så smickrande, jag blev så glad att min lokaltidning tog kontakt med mig, Östersunds Posten (ÖP).

Fotograf; Frida Hansson
 
Lindha vägde 140 kilo. I dag är hon hälften av vad hon var för två och ett halvt år sedan – i dag väger hon 70 kilo.

– Jag är stenhård. Verkligen tjurskallig.

Läsk till frukost, godis som mellanmål, en pizza då och då och minimalt med träning. Det var Lindha Vikströms vardag för drygt två år sedan.

– Jag struntade i mig själv. De var kanske ett sätt att bedöva, att äta det jag tyckte det var gott. Jag orkade inte mer än att ta hand om familjen och allt runt omkring så jag valde bort mig själv och tröstade mig med läsk och pizza.

När Lindha skulle göra saker som är självklara för många andra blev vikten ett problem.

– När vi skulle flyga fick jag inte plats på ett säte. Jag fick inte ner rumpan mellan armstöden så jag var tvungen att byta plats där man kunde fälla upp armstöden. Då gick det bra att sätta sig men när jag skulle ta på mig bältet var det för kort så jag var tvungen att säga till flygvärdinnan igen. Hon ordnade en bältesförlängare.

– Det är jättejobbigt när det händer men man slår ifrån sig det. Man orkar inte tänka på det som något annat än att det är normalt.

Vikten hade blivit ett hinder i vardagen. Att göra aktiviteter med barnen blev ansträngande och jobbet som undersköterska var tungt.

– Bara att böja sig var jobbigt och det är mycket lyft och duschar i jobbet. Jag blev dyblöt av svett. Jag kunde ha ångest innan jag skulle på jobbet ibland för jag visste att det skulle bli så jobbigt för kroppen.

Tillslut fick Lindha nog.

– Socialt kände jag att jag undvek situationer för att jag var så stor, jag kände mig så otymplig och osmidig. Det påverkade min vardag så mycket att jag kom till en gräns då jag kände att nu är det dags att ta tag i det här.

I mars 2012 började hon sin viktresa. En timmes promenad varannan dag och pizzan och läsken byttes ut mot mat enligt kostcirkel. Senare blev det LCHF. Det fungerade och hon började tappa kilon.

– När jag gått ner 30 kilo var jag tvungen att göra något mer. Jag var rädd att den överflödiga huden bara skulle bli slapp och jag hade liksom hamnat på en platå och behövde hjälp för att ta mig vidare.

Gymmet i Brunflo var då nyöppnat och Lindha läste att de erbjöd personlig träning.

– Jag valde att ringa min PT, Jonas Brandt. Jag sa att jag var överviktigt och tanken var att jag skulle träffa honom en gång. Jag hade aldrig varit på ett gym men det skulle ju vara så bra att styrketräna tydligen.

Lindha skrattar och minns första gången hon och Jonas skulle träffas.

– Jag hade pösiga joggingbyxor, allt för att dölja kroppen, och en stor röd tröja. Och så kom Jonas, som var vältränad och såg bra ut förstås. Usch, det var jättehemskt. Jag kände mig så klumpig, som en flodhäst.

Men det slutade med att Lindha och Jonas träffades fler än en gång.

– Han behandlade mig med respekt, han har verkligen stöttat mig. Inte minst med den mentala biten som också är viktig vid en viktnedgång.

I dag tränar hon sex dagar i veckan; allt från promenader och löpning till motionscykel och styrketräning. Nu gör hon det inte för att gå ner i vikt, hon tycker det är skönt att träna och hon mår bra av det.

– Visst har jag haft dagar då jag inte velat träna men det är då jag har bitit ihop. Det har inte funnits något annat alternativ.

– Om jag skulle ha gett upp, då hade jag ju varit tillbaks på ruta ett och då hade det bara blivit ännu jobbigare.

Det har varit ständiga klädinköp för att ha kläder som passar hennes nya, mindra storlek.

– Jag har byxor i alla storlekar, jag skulle kunna öppna en affär.

Men allt finns kvar och hon kan se tillbaks på sina gamla kläder för att minnas hur hon var förut. Och det är inte bara kläderna som är nya. Omgivningen behandlar henne på ett annat sätt också.

– Det var en kille som lät mig gå före i kön en gång, det hade aldrig hänt innan. Och en tjej frågade mig vad jag hade för parfym, det tror jag inte hade hänt heller. Vem vill lukta som en tjockis liksom? Fast det kanske bara är i mitt huvud ...

Lindha har lyckats hålla sin vikt och det trots att hon tillåter sig själv att äta en pizza då och då.

– Jag bestämmer att om en månad ska jag käka pizza. Det handlar om planerade belöningar, då blir det inte den där ångesten när man har unnat sig något.

– Fast det är klart, går jag in på pressbyrån och det luktar kanelbullar, nog fasen blir man sugen. Det svider till i magen men jag känner att det inte är värt det, jag är stenhård och tjurskallig

Några bekanta tyckte att Lindha skulle börja blogga om sin viktresa för att visa hur hon gjorde. Genom artiklar om henne på andra sajter hittade folk till hennes blogg i dag har hon runt 1500 till 2000 läsare varje dag. På bloggen, halvalindha.se, skriver hon om sin nya vardag med träning och rätt kost. Där lägger hon även upp mycket bilder från den tid när hon var sitt dubbla jag.

– Jag står för mina gamla bilder. Jag tycker det är kul för jag känner att det där inte kommer bli jag igen. Jag hoppas kunna inspirera andra med min viktresa genom att visa att det går gå ner i vikt, med bra kost och motion, utan att behöva göra en operation. 

Fotograf; Frida Hansson 
 
Egna bilder nedan; 
 
 

Se länk;  
 
 
 
Frida Hansson
070-2714963

 

 

 

#1 - - jeanette sandelin:

Wow! Vad roligt :) Jag är sååå tacksam för att jag hittade dig och din blogg Lindha. Igår noterade jag ytterligare ett knappt kilo ner och att mina shorts satt lösare. Befriande.
TACK för att du delar med dig och inspirerar. Efter återbesök hos sjukgymnasten (för min höft/slemsäcksinflammation) ska jag börja på gymmet! Happiness <3
GLAD HELG.

Svar: Åh, vad bra det går för dig med viktnedgången, blir så glad för din skull :) Kul att du ska börja på gymmet, ta det försiktigt i början. I dag har varit en rolig dag efter reportaget, många som hört av sig, kul :) Ha en fortsatt fin lördag kväll Jeanette, kram :)
halvalindha

#2 - - Anonym:

Du är ta mig fan fantastisk!

Svar: Tack :)
halvalindha

#3 - - Tess:

Vilken bra intervju!
Bilden på trappen blev jättefin. :)

Svar: Kul att du gillade den :) Ha en fin lördag kväll, kram :)
halvalindha

#4 - - Birgitta Höglunds mat:

Vad kul att de skrev om dig, riktigt bra artikel :)

Svar: Tack snälla du :)
halvalindha

#5 - - Anonym:

Otroligt bra gjort, att det är möjligt att gå ned så mycket i vikt utan operation är jätteviktigt för andra överviktiga att få se. lycka till med ditt fortsatta lättare liv 😊👍

Svar: Ja det känns bra, att visa att man behöver inte alltid operera sig. Men i vissa fall så kanske man måste. Tack snälla du och ha en trevlig lördag kväll :)
halvalindha

#6 - - Anonym:

Otroligt stark resa! ⛳️

Svar: Tack :)
halvalindha

#7 - - Anonym:

Otroligt stark resa! ⛳️

#8 - - Anonym:

Otroligt stark resa! ⛳️

#9 - - Nisse:

Men äntligen har media inom länet vaknat upp, var på tiden att man uppmärksammade din prestation. Tänk om alla som i veckor pladdrat om att vården & välfärden behöver mera resurser fattade att det är sådana som dig som tar tag i sitt liv som länet behöver. Går alla politiker före med gott exempel? Inte det minsta. Tänk en midjemåttsmätning/vägning på alla politiker i länet. Vilka skräcksiffror vi skulle få se :) Då skulle många börja inse var problemen ligger och länet skulle spara pengar. Du borde vara en självklar talare & ambassadör inom vården/landstinget och ta bladet från munnen och vissa vad som är felet med alla pösiga Jämtar och varför dom e skröpligast i landet. Medalj till dig Med vänlig hälsning Nisse

Svar: Tack Nisse för dina ord.Det fungerar inte att ta den lättaste vägen, det har jag gjort alltför många gånger för att åter vara tillbaka på ruta ett, plus några kilon tyngre också. Man måste förändra tänket, det är ditt eget ansvar inte samhället. Operationer, piller, löser bara tillfälligt, man måste ifrågasätta sig själv, hur blev det så här, kan jag förändra något själv?LCHF kosten är min lösning till ett bättre välmående liv, men jag är ödmjuk och låter alla ta sina egna beslut, och känna efter vad som är bäst för dem.
halvalindha

#10 - - Chi Chi:

Så jättefin artikel om dig:-) du är så jäkla bra Lindha! Var stolt över dig själv för jag är stolt över dig och superglad över att hittat dig och din blogg för annars hade det inte känts så bra för mig som det gör nu. Du stöttar alltid oss här på din blogg, tack! Kram

Svar: Men tack snälla Chi Chi, vad rar du är :) Jag är så glad att du skriver och berättar hur det går för dig. Det är viktigt med stöd när man ska gå ner i vikt. Ha en fortsatt fin lördag kväll, kram :)
halvalindha

#11 - - Hanna:

Grattis till en fantastik prestation! Jag är väldigt imponerad!

Svar: Tusen tack :)
halvalindha

#12 - - Robert:

Imponerande! Mycket imponerande! När man ser fotot på dig i vattnet så är det som om det vore en helt annan person jämfört med hon som står bredvid. Din sida ger inspiration och skänker motivation. Stort grattis!

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir att jag kan ge motivation :) Tusen tack och ha en trevlig lördag kväll :)
halvalindha

#13 - - Christina Wahlsten:

Så DUKTIG du är Linda! Dina bilder fick mig att avstå den där chokladbiten, som lockat mig hela förmiddagen!

Svar: Bra där!! Och vet du, det är du som gjorde det!!! Kram.
halvalindha

#14 - - Linda:

Härligt Lindha!!! Du är bara såå bra! Tack för att du finns här och ger så mycket av dig själv. Verkligen roligt att du blivit uppmärksammad av ÖP. Ett fint reportage och du glänste!! Kram!! 💟

Svar: Tack snälla du. Ja det var kul att de ville göra ett reportage :)Ha en fin lördag kväll :)
halvalindha

#15 - - Biggie:

Jättebra skrivet och det speglar verkligen din kamp och din övertygelse att klara det. DU har verkligen varit duktig och du är en inspiration för oss andra. :-)

Svar: TACK!!! Ja det går med vilja och beslutsamhet och vänner runt omkring som stöttar :)Ha en fin lördag kväll :)
halvalindha

#16 - - Marie:

GRYMT JOBBAT! Jag har fått så otroligt mycket inspiration de sista veckorna och detta ger mig ännu mer sporre och inspo. Jag är själv precis där du började din resa. Jag har nu börjat med lchf kost, gått ner mer än 6kg första månaden och har nu BESTÄMT MIG, det här är det tillfälle som jag SKA lyckas gå ner i vikt.

Jag känner igen så mycket av det du skriver om - vilka problem som kan uppstå i vardagliga situationer, få be om längre bälte på flyget osv. Samtidigt, för att inte skämmas så man nästan dör, så får man någonstans låtsas som att det är fullt normalt. Sen allt onyttigt man stoppat i sig i alla år, utan att begränsa sig... pizza 2 gånger i veckan ibland, choklad varje dag, Coca cola kunde det gå 1,5liter på en kväll osv. Jag hade inget sunt förhållande till mat eftersom jag kunde fira en framgång med godis, rädda upp en ensam fredagskväll med chips och dipp och fira helgen med både en chokladkaka och en påse plockgodis. Sen gotta till luncherna med stabbiga potatisgratänger, eftersom jag tyckte lite synd om mig själv att jag jobbade så hårt och mycket hela veckorna.

Men jag har nu fått nog. Jag vill ha barn, helst igår, då jag inte har åldern för mig. Jag har ÄNTLIGEN insett att "alla andra människor" inte lever så som jag gjort i alla år. Att en sund och normalviktig människa äter mat som bränsle för att klara av en normal vardag, och att man äter eventuellt godis eller bakverk vid festligare tillfällen nån gång ibland. Inte att mat bara är ett njutningsmedel, utan att man måste finna en balans i hur mycket näring osv som man bör få i sig för att fungera normalt som människa.

Tack åter igen för all inspiration!!!

Svar: Åh vad bra du skriver!!! Det låter som du och jag tänkte likadant vad gäller maten. Man finner alltid anledningar till varför man är värd att unna sig det där och lite till. Men du har, som jag vaknat upp och vill leva nu, och du är på så bra väg, och kommer att LYCKAS, med din inställning, så snälla hör av dig mer så jag får veta hur det går för dig m.m.... Stort tack till dig och kämpa på, för det är värt allt!!! Kram.
halvalindha

#17 - - Urban Carlsson :

Helt otroligt starkt!! Jag håller på att ta bort 20-25 kg själv så jag vet att man får jobba 😀.

Svar: Tack snälla du :) Ja kilona försvinner inte av sig själv, men det är värt allt!! Ha en fortsatt trevlig lördag kväll.
halvalindha

#18 - - Urban Carlsson :

Helt otroligt starkt!! Jag håller på att ta bort 20-25 kg själv så jag vet att man får jobba 😀.

#19 - - Johanna:

Kul!

Svar: :)
halvalindha

#20 - - geolina.blogg.se:

Wow! Jag vill också lyckas gå ned i vikt (dock max 5kg) men iallafall.. Vilken resa du gjort..

När jag bläddrade och såg före/efter-bilderna fattade jag inte att det var just före/efter-bilder utan trodde det var bilder på folk bara. Sen insåg jag och tja, du ser verkligen ut som en helt annan person! Otroligt!
Starkt kämpat och grattis :)

Svar: Haha, kul att du inte såg att före bilderna var jag :) Alla kilon är viktiga, för var och en, för att man ska trivas med sig själv. tusen tack och lycka till, kram :)
halvalindha

#21 - - Inger:

Vad snygg du är! Blir man sådär snygg då ska jag med banta.
Så otroligt duktig du varit.

Svar: Tack snälla du :)
halvalindha

#22 - - bengan:

Jisses..... :-)

Jag som tyckte att jag var duktig genom att gå ner från 105-110 kg i juli 2013 till 73 kg i maj 2014 (-33% och ligger nu 13 sep 2014 kvar på 71-73 kg)

Din resa är verkligen imponerande! Keep on the good work!

/B

Svar: Men du är ju duktig!!! Dessutom håller du vikten, det är det svåraste, men med LCHF kost fungerar det. Tack snälla du och bra gjort av dig med, ha en härlig söndag :)
halvalindha

#23 - - monica:

Du är verkligen värd att beundras! Du skriver så vettigt och inspirerande! Du kanske kunde tjäna pengar på bloggande, som många andra!? Igår o iförrgår var jag i Sthlm. De höll på att ställa i ordning till halvmara. Kanske kör du det nästa år;-). Hoppas din rygg är bättre! Nån tid att leta upp bästa pizzerian eller LCHF butiken fanns inte på gruppresan. Men hälsa på släkt, ABBA museet och visning av slottet.

Svar: Men va fina ord du skriver till mig, tack snälla. Hade tänkt prova halvmaran i år, men ryggen ställde till det. Låter som du hade en fantastisk Stockholmsvistelse :) Kram till dig :)
halvalindha

#24 - - Amalia:

Helt fantastisk resa du gjort! Bra jobbat!

Svar: Tusen tack :)
halvalindha

#25 - - Shayma Ismail:

Hej Linda!
Wwwwwwwwwwwwwwwwww Linda!
Du är starka kvinna och jag hoppas att hjälpa mig .
Jag är nu 130 och jag har många problem.
Men första problem min son vill inte hämta honom från skolan.
Jag tror att du förstår mycket bra mig om hur känner jag med min övervikt nu.

Svar: Hej!Ja det låter jobbigt, att inte orka hämta din son från skolan. Vilken ålder är din son i?
Du får gärna berätta lite mer så kan jag kanske ge nåt tips till dig för att underlätta din tillvaro.
halvalindha

#26 - - Robex Lundgren:

fin bild

Svar: Tack :)
halvalindha

#27 - - Lilla Lii - Träning och mat - Bloggen som blandar kultur med träning:

Din viktminskning är så fantastisk, vilket jobb du har gjort! Beundrar dig verkligen :)
Vad roligt att de ville göra ett repotage om dig, sånt är alltid uppskattat ;)

Svar: Tack till dig :) Ja det är kul att få lite uppmärksamhet.
halvalindha

#28 - - Sara - Fitspo, fashion & food:

Vilken grym blogg! Om någon vill köra bloglovin' byte kika in hos mig och säg till!

Svar: Tack :)
halvalindha

#29 - - Anna:

Wow, vilken resa du har gjort! Helt fantastiskt att läsa!

Svar: Tusen tack, snälla du :)
halvalindha

#30 - - Irene:

Wow vilken resa!

Svar: Tack till dig :)
halvalindha

#31 - - JUNITJEJ:

Så himla bra gjort av dig!

Svar: Tack, härligt att höra :)
halvalindha

#32 - - AngelicasVärld:

BRA jobbat!! Riktigt imponerande!

Svar: Tack snälla :)
halvalindha

#33 - - Hedda Rönnlund:

Så jäkla bra gjort av dig! En riktigt kämpe är du!

Svar: Tusen tack till dig :)
halvalindha

#34 - - Shayma Ismail:

Hej Linda!
Tack så mycket att du svarade mig och du vill hjälpa mig.
Min son är 7 år och han gillar hans pappa mera från mig på grund av han är smal
Jag var 29 år och 88 kg när jag gifte med min man.
Jag blev gravid direkt och efter många månader min man ville inte kärlek med mig, På grund av att jag är gravid .
Efter har jag fått min son , han sa till mig du är tjock nu.
Jag ville gå ner i vikt men jag kunde inte mycket men jag blev bara 81 kg.
Eftersom kännde jag han ville mera att bli jag mera smal men jag inte kunde .
Jag blev sjuk med depression och jag blev mera tjock .
Jag bestämde mig att jag skilt med honom.
Nu är jag ungefar 130 kg, 167 och 37 år.
Jag är mycket trött och jag kan inte hjälpa min själv.
Har du hjälp eller tips till mig.
Mvh

Svar: Hej! Vilken jobbig situation du är i. Skulle tro att det är din man, som påverkat din son att du inte duger, för att du är överviktig. Mitt råd och tips är att äta mindre kolhydrater och försiktigt börja promenera i din takt. Ta dag för dag, och du ska se om du äter mindre kolhydrater kommer du känna dig piggare. Det viktiga är att du gör detta för din skull, för att kunna må bra igen. Jag rekommenderar att du går in på Kostdoktorns hemsida för att lära dig hur du ska äta. Du är stark och kommer klara detta, se det som en morot, att du ska lyckas och visa din man att han har fel!!! Kram till dig.
halvalindha

#35 - - Shayma Ismail:

Tusen tack till dig om tips och hjälp. Jag hoppas det.

Svar: Stort lycka till och kämpa på, hör gärna av dig igen så jag får veta hur det går för dig. Kram.
halvalindha

#36 - - Shayma Ismail:

Tack jag ska göra . Vi hörs.

Svar: Kram :)
halvalindha

#37 - - Solros:

Hej, Linda vilket fint resultat du har klarat att göra.jag känner att jag måste också börja. Kan du ge mig ett startråd.har svårt att börja .

Svar: Hej! Jag tänkte svara på din fråga i ett inlägg på bloggen, då jag fått fler som frågar samma sak. Ha en fortsatt fin torsdag, här skiner solen :)
halvalindha

#38 - - Solros:

Hej, Linda vilket fint resultat du har klarat att göra.jag känner att jag måste också börja. Kan du ge mig ett startråd.har svårt att börja .

#39 - - Lennart Myrhammar:

Hej.

Till skillnad från de flesta vill jag inte gratulera Dig i 1:sta hand till DIn iof fantastiska viktminskning utan för att Du verkar vara ödmjuk
och inte fallit i hybrisfällan !
Du skall ha all kredit för Dina fina svar till människor som "fastnat" i sitt eget träsk.

Med de vänligaste hälsningar från en som inte lyckas gå ner men som försöker. // LM

Svar: Men tack snälla för så vänliga ord. Jag blir alldeles varm i hjärtat. Jag är så glad och tacksam att jag äntligen lyckats gå ner i vikt och att jag klarar av att hålla vikten (snart ett år) Det är en sån enormt skön trygg känsla. Även om det är jag som gjort jobbet, har jag haft så mycket fina människor runt mig som betytt mycket i min viktresa. Sen att jag började blogga, hade ju aldrig varit på tapeten förut, men nu känner jag att jag vill dela med mig. Och alla fina kommentarer, alla frågor, som jag får från er självklart vill jag besvara dem, om ni tar er tid att läsa min blogg och ber om hjälp, så vill jag självklart ge tillbaka, det är ni som gör min blogg levande. Tack för ditt inlägg och stort lycka till med din viktminskning, det går jag lovar. Kram och tack :)
halvalindha

#40 - - LennartMyrhammar:

De nada.
Gläder mig att det värmer.
det förtjänar Du.
Hav det gott ! // LM

Svar: Ha det gott du med :)
halvalindha

#41 - - Iréne Börjesson:

Men Guuuud!!!! Du är sååå grym, Lindha! Och, herregud så söt du är!!!
Jag råkade hitta in här hos dig och är helt tagen av din "resa". Önskar jag också hade karaktären. Väger lite över 80 och vill ner till 65-70 så där. Ska se om jag kan inspireras tillräckligt att jag tar tag i saken och kastar mina godispåsar...
Grattis till dig!

Bamsekramar till Dig, du superkvinna!
Iréne

Svar: Men tack snälla för dina fina ord :) Kasta godispåsarna, du ska se att du fixar detta. En dag i taget... Ha en fin helg, och jättekram till dig :)
halvalindha

#42 - - Sara:

Vad grym du är , helt otroligt :)

Svar: Tack snälla, ha en fin helg :)
halvalindha

#43 - - Longevity - en blogg om hälsa:

Grymt bra jobbat!!!
Inspirerande för många!

Svar: Tusen tack :)
halvalindha