Farsdagsmiddag med LCHF

I morgon är det Fars dag tänkte därför ge er ett gott middagstips som vi åt till middag i går. Köttfärslimpa med champinjonstuvning. Receptet är från Birgitta Höglund och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Skulle hellre döpt boken till LCHF husmanskost :) Så mycket goda recept i boken som jag lagat till. Jag valde att även ha en omelett till som jag lade champinjonstuvningen på.
 
 
Jag började med att hacka löken och fläsket i små tärningar. Stek i smör fem minuter utan att löken får för mycket färg. Låt svalna en stund.
Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor. Vänd ner lökröran i färsen, blanda väl utan att att arbeta den för hårt. Låt svälla i 30 minuter, forma sedan färsen till en limpa.
 
 
Lägg i en smord ugnsform och pensla med smör.
Grädda på 175 grader i  ca 45 minuter. Du kan använda en stektermometer också och limpan är genomstekt vid 70 grader.
 
 
Jag vispade till omeletten och ställde in samtidigt tillsammans med köttfärslimpan. 
Under tiden som de var i ugnen så delade jag champinjonerna på mitten och skivade dem tunt. Skiva även purjolöken tunt. Bryn svamp och purjo i smöret, så de får lite färg.
Krydda med salt och rosépeppar. Smula över buljong och dragon.
Häll på vin eller vinäger och låt koka in i svampen.
Slå över grädden, koka upp och låt puttra i 20 minuter . Rör då och då. Späd med lite extra grädde om stuvningen blir för tjock.
Jag ville ha den tjock, då den skulle ligga på omeletten.
 
 
Så gott och här är resultatet.
 
 
 Man kan servera kokta tomater och sockerärtor till, men jag tog bara plommontomater till.
 
 
Ingredienser Köttfärslimpa;
5-6 portioner
250 g nötfärs
250 g fläskfärs
2 ägg
1 gul lök
50 g varmrökt sidfläsk
1 dl grädde 
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm muskotnöt
1/2 krm kryddpeppar
3 msk smör till stekning och pensling
 
Ingredienser Champinjonstuvning;
5-6 portioner
8-10 champinjoner
1/2 dl finskuren purjolök
3 msk smör
2 dl grädde
1/2 dl vitt vin eller 1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk krossad rosepeppar
1 tsk dragon
1/2 ekologisk buljongtärning
salt och peppar
 
Omelett;
5-6 portioner
3 ägg
3 dl grädde
Salt och peppar
Smör för att smörja ugnsformen
#1 - - Birgitta Höglunds mat:

Vad roligt att du tycker om recepten. Och du har helt rätt, boken skulle ju helt klart ha kallats LCHF husmanskost. Blev lite fel med titeln, många tror att det här är mat bara för äldre. Men den passar alla som gillar vår traditionella husmanskost :)

Svar: Recepten är så goda, ja titeln är lite missvisande, kan skrämma bort vissa. Men recepten passar alla åldrar i boken. Min favorit bok hittills bland dina. Kram <3
halvalindha

#2 - - Anna:

Jag startade med LCHF för dryga två veckor sedan, läser din blogg varje dag sen dess för inspiration och uppmuntran av att inte ge upp. Härligt att se alla före och efterbilder!
Jag har en fråga, tycker att jag har kommit in i det förhållandevis bra det enda som är "problemet" är att jag har halsbränna varje dag, har nästan aldrig haft det innan. Någon som har/haft samma problem? Är det vanligt och hur länge håller det i sig.
Ha det så gott!

Svar: Hej kul att du hittat min blogg. Både jag och min man kände av halsbränna i början och tog receptfria tbl. från apoteket. Men det går över. Men det höll i sig i några veckor. Stort lycka till och kram 💗
halvalindha

#3 - - Anonym:

Ser gott ut! Skall pröva i morgon! Tack för fina tips. Anita

Svar: Varsågod, ha en trevlig söndag :)
halvalindha

#4 - - Jeanette:

Oj vad gott, och fina matbilder:))
Kram och ha en trevlig Farsdags söndag<3

Svar: Tack själv, hade ditt fina armband på mig i dag :) Kram
halvalindha

#5 - - Inger:

Aha! fiberhusk! är det istället för ströbröd eller mjöl det?
Finns det att köpa på vanlig butik, eller är det hälsokostmat?
Är det dyrt? tre frågor på raken där. Spännande! med alla
recept, alltid lär man sig nått.

Svar: Ja fiberhusk , används kan man säga i stället för ströbröd, hjälper till att hålla samman pannkaka, köttfärslimpa. Finns att köpa på de flesta matvarubutiker, en påse 100 g ca 39kr. Man blir aldrig fullärd, fråga på och ha en fortsatt fin kväll :)
halvalindha