Startgropen

Jag fick en fråga av en av mina läsare hur jag hittar tid till promenader, hur man kan komma i gång om man själv är i startgropen till att börja göra en förändring och hur jag äter.
Fotot nedan är från min viktresa 2012 på minus 70 kg.
 
 
Mitt första och bästa tips är PLANERING. Att sätta sig ner och kolla i almanackan hur veckan ser ut med jobb, har man barn som ska skjutsas på aktiviteter etc. Jag själv som är i min andra resa nu planerar gärna min vecka och skriver listor. På så vis får jag en bra överblick över hur veckan ser ut.  Att planera ger mig en känsla av att jag har mer kontroll och är mer rustad för motgångar.
 
Att ha rutiner underlättar och när man följer sin planerade vecka så skapar det positiv tillfredsställelse. Självklart går inte livet alltid efter planen, oförutsedda händelser kommer, men på sikt är det bra att ändå ha en grundplan.
 
Själv så har jag bestämt att jag ska ta minst en promenad varje dag, jag har två olika promenadstråk, en som är kortare och en som är längre beroende på hur mycket tid jag har. Det är alltid bättre att promenera lite än inte alls, och att få in den där rutinen att ta sig ut så det till slut gärna blir en vana.
 
I början av min andra resa nu så tog jag det lite lugnt för att inte pressa mig själv så det fick bli promenader ca 3 ggr i veckan och det var i mitten på januari i år, sedan har jag utökat motionen för att jag orkar mer så nu blir det 1-2 ggr per dag.
 
Jag tar gärna en promenad på morgonen innan jobbet de gånger det går, och sedan en promenad på kvällen. Nu har jag fördelen att jag bestämmer mycket över min egen arbetstid, men när jag jobbade som undersköterska och gick på schema så fungerade dessa rutiner väldigt bra då också. 
 
Min korta promenad är ca 4 km lång och då har jag en pulshöjare i rutten med min långa branta trappa. Den längre promenaden är ca 7 km med varvad terräng upp och ner. Hur länge jag är ute är allt mellan 30-60 min, jag tar liksom inte tid utan ju bättre kondition jag får ju snabbare går promenaderna. Men då börjar jag utöka promenaderna med att jogga, gå, jogga etc för att det ska bli lite mer jobbigt.
 
Har man barn så brukar jag säga till min yngsta att följa med då de kan cykla bredvid.
Mitt mål är att hitta tillbaka till min styrka, som jag tränade mig till under min första viktresa.
I morgon kommer jag in på hur jag äter. 
 
 
 
 
 
#1 - - monica:

Till promenader har alltid funnits tid, fast inte så gärna i ösregn eller isgata. Helst i sol och kylig blåst, då är man från ättankar den stunden. Min dotter lyssnar alltid på talböcker på "nån app", många böcker finns utgivna av bra uppläsare. Bäst tror jag hon gillar Jonas Malmsjö. Själv gillar jag nog mest naturens ljud.Men tid tar sig den som verkligen prioterar frisk luft.😎😊😊

#2 - - monica:

Skrev ett inlägg som försvann. Till promenader måste man ta sig tid! Ut i friska luften och rensa hjärnan. Helst i sol och kylig blåst. Min dotter lyssnar alltid på talböcker under långa hundpromenader. Jag vill hellre lyssna på naturen ljud och koppla ifrån allt. Nyttigt med rörlse, få igång blodcirkulationen!

#3 - - Anonym:

Tack snälla för tips. Ska verkligen ta tag i det där med planering. Tror som du att det är det som är avgörande.