Rörigt i LCHF-grytan

Tycker det är lite spretigt bland alla influensers vad det gäller LCHF-kosten, man letar nya vägar och tar bort alla grönsaker eller äter bara kött och smör. Vissa börjar helt plötsligt blanda in mängder med frukt och man börjar blanda in kroppens organ som orsaker till att man inte går ner i vikt; lever lymfsystem, ja gudarna vet allt man inte skriver om. Det är så spretigt och rörigt att jag känner att man lätt kan bli vilsen och förvirrad. Ska jag äta efter mina organ eller hur ska jag äta? ALLT JAG VILL ÄR JU BARA ATT GÅ NER I VIKT!!!!
 
 
 
Nu är ju inte jag någon läkare utan detta är ju bara mina tankar och åsikter. Jag har alltid stått för sunt förnuft och en bra balans i kosten för att få en hållbar hälsa och få i mig alla viktiga näringsämnen som kroppen behöver. När jag började min viktresa/livsstilsförändring så visste jag att ska det fungera så får det vara slut på att väga maten, räkna kalorier eller tro man ska gå ner i vikt med quick fix och dricka Nutrilett etc.
 
MEN HALLÅ, du har ju gått upp i vikt Lindha? Ja, och det har jag varit ärlig med. MEN, anledningen har jag också varit ärlig med och det är för att jag släppte allt, gick tillbaka till snabbmakaroner ketchup, bröd, smörgåsar, pasta, ris, mjöl och socker under två månader. DÄRFÖR gick jag upp i vikt, inte för att det var nåt fel på LCHF-kosten. Det gäller att vara ärlig mot sig själv. Det var inte mina organs fel eller något annat, det var jag som var duktig på att stoppa det i munnen och det var även jag som svalde skiten så att den hamnade i min kropp.
 
MEN jag gjorde mina val medvetet och visste vad jag gjorde och visste att detta var en tillfällig svacka, och jag drog sedan i handbromsen i tid!
 
Som jag har skrivit på bloggen så är jag åter tillbaka i mina rutiner nu och med en balanserad LCHF-kost utan att blanda in nya olika sätt; jag menar varför ändra ett vinnande koncept? Det enda som jag sträcker mig till att förändra är att dra ner på mejerier.
 
En annan trygg anledning till att jag känner att man inte ska börja leta nya vägar är att min man som också gjort en fantastisk viktresa med mig och har gått ner 54 kg, han har inte gått upp i vikt utan står stadigt på samma vikt . Och anledningen är att han inte fått återfall utan äter vår LCHF-kost som vi alltid gjort, utan det är ju jag som hamnade fel.
 
 
 
 
Andra inspirationer som också håller sin vikt år efter år är ju min vän Birgitta Höglund  och hennes man som bara mår bättre och bättre med vår balanserade LCHF kost.
 
 
Så med det sagt så fortsätter jag på min väg och slår dövörat till alla spretiga nya idéer och känner att det är spännande att dela med mig av min andra resa med mat på ett enkelt och naturligt sätt.  
#1 - - Birgitta Höglund:

Så bra skrivet, Lindha, jag håller helt med. Och tack för dina fina ord om mig <3
Hade den här förvirringen och spretiga kostråden som man läser om nu funnits när jag började med LCHF för precis 10 år sen, då hade jag nog inte klarat att hålla mig till den. Precis som du tycker jag att det bästa är att hålla sig till ett vinnande koncept, både jag och Lennart blir piggare, starkare och slankare för varje år. Jag är 57 och han 75, så det funkar med rejält med bra mat även när man blir äldre. Kram till dig och Magnus, ni är fantastiska <3

Svar: Tack själv, för att du sprider bra inspiration med din blogg och fantastiska kokböcker <3
halvalindha

#2 - - Anonym:

Jag har i flera år ätit strikt enligt lchf och är medlem på diet doctor. Trots att inget hänt med vikten har jag gnetat på. Nu, antal år senare börjar det kännas tråkigt att inte minska ett endaste gram och jo, jag har att ta av! Hittade då en 12 veckors kurs med fokus på viktnedgång samt leptin och lymfa. Sen jag började den, 5-6 veckor sedan, har jag gått ned 10 kg! Så visst bör man se till även organen. Jag har i detta förstått att vikten tidigare hållt sig fast pga kasein i mejerier samt antikroppar när man äter ägg. Skönt att äntligen få en lösning!

#3 - - Cavewoman:

LCHF fungerar utmärkt för att behålla vikten så länge man håller sig till kosten och inte halkar av vägen. Gör man det och vill komma tillbaka till LCHF så är det svårt att gå ner i vikt igen. Man får oftast bara en chans, sedan får man ändra upplägget lite. Kanske prova mejerifri LCHF, med man får akta sig för att halka av vägen igen och gå upp i vikt för då fungerar inte detta heller en andra gång. Men har man gått ner i vikt och håller sig till kosten och inte går upp igen så fungerar det utmärkt och man är oftast viktstabil.

#4 - - Anonym:

Törs man fråga hur lång din man är och hur mycket han väger?

#5 - - monica:

När någon har gått ner massor i vikt och ser ut som en "vanlig" människa, ja, då ska man sen kunna äta som vanligt!! Men något vanligt finns inte för en överätare, som enkelt överäter av alla dieter, inkl LCHF. Felet ,som jag gör, är att börja lägga till för mycket kolhydrater och samtidigt ha kvar den stora mängden fett, som förespråkas i LCHF. Då kan man lika gärna leva på sockerkaka och feta söta bakelser. Läst att kroppen kan spara på kilona för att överleva. Folk i krig och svält, getton , koncentrationsläger, som borde svultit ihjäl på ett par år, de gjorde inte det! Om de sen , när de väl fick mat, blev som Michelingubbar, står inte att läsa! Jag tror att alla som viktväktat, biggest loser bantat och LCHF minskat, de flesta måste vakta på sig själva, erkänna sina missbruk och hela tiden hitta på intressantare saker än att stoppa mat och dryck i munnen. Vi får heja på oss själva, klappa oss på axeln .

#6 - - Tussilago:

Men hur är det om man skulle ha exempelvis en dag i veckan då man får äta exempelvis pizza. Går man upp då, även om man går tillbaks till lchf sen. Eller om man vill ha makaroner en dag i veckan.

#7 - - Anonym:

LCHF + OMAD = Bara äta god mat utan behöva räkna nått, vara mätt och belåten under lång tid och ändå är det så svårt. Hur kan man ens tänka tanken att det skall fuskas, fikas, bakas etc OCH samtidigt vill man nå superresultat, behålla snuttefiltar. Hur tänker ni?

#8 - - Tussilago:

Joho! man kan äta kebabsallad, det är lchf, och gott!

#9 - - Maria:

Helt otroligt! Ni ser bägge tio år yngre ut nu jämfört innan ni började med LCHF.
Heja dig Linda, du erkänner att det blev fel med kosten ett tag och är nu på banan igen. Kämpa på!!

#10 - - Anna:

HejLindha!

Jag håller verkligen med dig! Många som bloggar om kost och hälsa (bl a på Kostdoktorns forum) känns väldigt störda i sitt sätt att tänka på mat och hälsa. Sunt förnuft kommer man ganska långt med! Tack för en bra blogg som jag tycker är intressantare nu när du har haft ett bakslag. (Även om jag fattar att det är trist att ha gått upp i vikt.)

#11 - - Anonym:

@ Anna
Hur menar du med ”väldigt störda i sitt sätt att tänka på mat och hälsa”? Och vad innebär det sunda förnuftet som du hyllar? Ingår flera bakslag på senare tid i det ”sunda förnuftet”?

#12 - - Anna:

Hej Anonym!

Jag tycker mig se att flera bloggare har ett märkligt förhållande till kosten på det viset att de har behov av att ha järnkoll och avstå helt från vissa "farliga" matvaror so t ex grönsaker. (!) Hur nyttigt, handen på hjärtat, är det exempelvis att äta kött och smör enbart?? Lindha tycker jag står för sunt förnuft i och med att hon äter varierat och tränar och går ner i långsam takt och finner balans. Vad gäller bakslagen vet vi väl alla att vi människor inte är maskiner? Vi kommer att reagera på saker omkring oss, i Lindhas fall ett dödsfall i familjen om jag inte minns fel. Och reaktionen blir tyvärr ofta att man faller in i dåliga matmönster. Hur ser du själv på det här, Anonym?