Tre laxar i en laxask - LCHF

I dag tänkte jag ge er ett smidigt tips på några laxrecept, tre olika middagar på en och samma lax, fullt med omega 3 och dessutom en fet mättande fisk - helt perfekt. Jag köpte varmrökt lax med fantastisk god sälta, en norrländsk råvara från Börtnan, men självklart finner ni era lokala varmrökta laxar. Fisken vägde ca 700g och på den får jag till tre goda middagar.
  • Laxpaj 4-5 p.
  • Laxfile 1 p.
  • Laxröra 4p.
(null)
 
Förutom laxen så behöver jag även dessa råvaror;
  • Avokado
  • En liten purjolök
  • En röd lök
  • Majonnäs 3 dl
  • 7 ägg
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 300 g valfri smakrik ost hårdost
  • Dill
  • Röd stenbitsrom ex Ica eller Abbas 50 g
  • En citron
  • Salt/vitpeppar 
(null)
 
Börja med att koka 4 ägg (hårdkokta), sedan finhackar du den röda löken och strimlar purjolöken som du sköljer ren i vatten.
 
Förväll purjolöken i lätt saltat vatten någon minut och låt den sedan droppa av i ett durkslag.
Skär sedan en bit laxfile från fisken (ca 100 g) och rensa den övriga fisken från ben och ev. skinn och finfördela den i en skål.
 
Blanda 2 dl cremefraiche, 1 msk majonnäs, lite finhackad rödlök, stenbitsrom och finhackad dill.
Tillsätt några droppar citron och smaka av med salt och vitpeppar. Här har du en god romsås som passar bra till både laxpajen och laxfilen.
 
(null)
 
Laxfile med romsås, avokado och en ägghalva. 
 
(null)
 
För att göra laxröran så finhackar du 4 hårdkokta ägg och blandar dem i en skål tillsammans med 300 g av den rensade laxen. Tillsätt den finhackade röda löken och 1 dl finhackad dill och rör ihop. Blanda sedan ner majonnäsen lite i taget till den konsistens du vill ha, tillsätt några droppar citron och smaka av med salt och vitpeppar. Vill man ha mer dill i så gör blandar man ned det efter eget tycke och smak. Väldigt gott att lägga laxröran på ett salladsblad med avokado och tomat och gärna några goda LCHF- frökex till om man vill.  
 
(null)
 
Sist men inte minst min populära laxpaj; lägg den rivna osten i botten på en smord pajform eller ugnsform. Lägg över 300 g lax och sedan den förvällda purjolöken. Vispa snabbt ihop 3 ägg, 3 dl grädde och salt/vitpeppar och häll över pajformen. Grädda mitt i ugnen ca 225 grader tills pajen stelnat och fått lite färg, ca 30 minuter. Gott att servera pajen tillsammans med romsåsen och en grönsallad.
 
(null)
 
#1 - - monica:

Jag bryr mig aldrig om recept, men skulle önska mejerifria förutom smör...

#2 - - Anna:

Hej!
Tack för en fin blogg :-)
Jag har en fråga som du kanske vet svaret på.
Är det så att det tar längre tid att gå ner andra gången med LCHF än första?
Vissa påstår ju detta och då undrar jag i så fall varför det är så?
Kram Anna