LCHF-Köttfärslimpa med pytt
Hittade ett sådant inspirerande recept i en veckotidning denna vecka så jag var bara tvungen att testa det. Dessvärre innehöll det kolhydrater som jag inte äter, men jag gjorde om receptet till LCHF-vänligt i stället. Visst ser det gott ut? Baconlindad köttfärslimpa med pytt på grönsaker.

Recept köttfärslimpan;
800 g nötfärs
3 ägg
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 dl blandade örter som timjan, persilja och basilika
(jag använde frysta finhackade)
1/2 dl tomatpure
1-2 msk paprika krydda
Salt/peppar
1 pkt. bacon
Finhacka den gula löken och vitlöken, låt det sjuda mjukt i smör i en stekpanna. Blanda ägg, örter, tomatpure och kryddorna i en skål, tillsätt löken och rör om. Blanda ner köttfärsen så allt blandas och forma sedan färsen till en limpa.

Linda sedan bacon runt hela limpan och krydda med svartpeppar. Lägg den i en smord ugnsform.

In i mitten i ugnen 175 grader i ca 40 minuter eller tills den fått bra temperatur i köttet; ca. 70 grader.
Under tiden som köttfärslimpan är i ugnen så skär du grönsakerna till pytten.
Zucchini
Morötter
Palsternacka
Gul lök
Tomat
Skala grönsakerna och skär dem i lagoma stora bitar och inte alltför tjocka, variera gärna storlekarna så ser det trevligare ut.
Sjud dem i stekpannan i rapsolja eller smör, jag började med morötterna först då de tar längre tid på sig att bli mjuka, sedan palsternacka och löken. På slutet la jag i färsk tomat i bitar.
Salta och peppra, jag strösslade lite färsk purjolök över.
Du kan göra en god gräddsås av skyn från köttfärslimpan:
Ta skyn och häll över i en kastrull, jag silade den först. Tillsätt sedan ca 1,5 dl grädde och 1-2 msk kalvfond, låt den koka i hop en stund och smaka av med salt och peppar.
