Min åsikt om gastric by pass

Det är många som mejlar mig och frågar om varför en "gastric by pass" aldrig varit aktuell för mig trots min kraftiga övervikt då jag vägde 140 kg. Jag har skrivit om detta i ett äldre inlägg förut och väljer därför att uppdatera det inlägget nu. Jag vill inte lägga någon värdering i detta och påstå att det jag skriver är det bästa, men tänker ändå här och nu förklara min syn på saken även om jag respekterar allas olika val i livet. 
 
Det jag vet i dag om att göra en magsäcksoperation visste jag inte förut när jag började med min nya livsstilsförändring 2012 och jag är tacksam mot mig själv i dag som aldrig övervägde att göra en operation.
Att lägga sig under kniven medför alltid en risk för komplikationer hur lätt eller svår en operation är. När jag jobbade som undersköterska i många år så har jag verkligen sett baksidorna av att göra en operation. Näringsbrister, viktuppgång, dödlig utgång är tyvärr bara en del av komplikationerna som tyvärr inte kommer förrän efter flera år efter operation.
 
Jag kommer säkert att få mycket kritik kanske för det jag skriver nu men jag tror personligen inte på att operera bort friska organ och sedan är lyckan gjord så blir man smal. Jag tror inte det sitter i magen om du vill gå ner i vikt, jag tror/vet att man måste lära sig hantera maten mentalt, någon annan lösning finns inte. Och jag tycker det är fel att man som överviktig inte får mer hjälp från vården/samhället.
Vad kostar det inte samhället med dessa operationer och efterföljande komplikationer. Om man jämför med en missbrukare med alkoholproblem så opererar man ingenting där, de får hjälp av samhället med möten och behandlingshem där de får lära sig hantera sitt beroende. Varför får inte vi överviktiga och matberoende sådan hjälp? Hade inte det varit det bästa för alla?
 
Allt som händer oss formar ju en till den du är i dag, visst är det intressant? Min övervikt har ju faktiskt gjort mig till den jag är i dag. Min kropp som jag misshandlat genom alla åren med svält, hetsätning och kräkningar och alla dessa dieter som jag påbörjat. Men de har bara gjort mig tjockare, men ändå är jag tacksam över den personen jag är i dag.

Med den erfarenheten jag har i dag vet jag att det enda sättet att lyckas är att byta ut dina gamla vanor till en ny och bättre vana; att byta ut missbruket till en nytt och bättre liv, jag har aldrig sagt att det är enkelt men det går.

Att vara målmedveten och att vilja något så mycket är värt allt. Att lyckas har inget med tur att göra. Hårt arbete, planering och noggrannhet och en vilja att verkligen lyckas ligger bakom, oavsett vilket mål man har. Att våga och orka kliva över sin bekvämlighetszon är en förutsättning för att lyckas, och vill man verkligen något så gör vi det fast det är tråkigt, motigt och ansträngande. Så länge vi vet och håller fast vid att du känner att du kommer att lyckas och kommer att må bättre.

 
 
  
#1 - - Anonym:

Respekterar din åsikt men håller inte riktigt med. Alls klarar inte livsstilfötändring hur målmedvetna de än är och jag vet att alla inte tänker att det är en lätt väg att bli smal, för sanningen är att det inte är en enkel väg. Sen valde jag själv att tacka nej då sjukvården erbjöd op och har på egen hand gått ner 50 kilo. Men jag ser inte ner på de som gör op, det är inte en quick fix.

Svar: Jag ser inte heller ner på de som opererar sig, min kritik var mot sjukvården.
halvalindha

#2 - - Anonym:

Jag har sett dödlig utgång efter op. Vet inte vilken sort, minst 30 år sedan. Även träffat en person som blev deprimerad över att inte kunna äta när och hur som helst. Träffat på dem som gått upp allt igen. Det är inte enkelt att bli av med sitt missbruksbeteende. Att man ju vill äta trots att man mätt!!! Andra tar till flaska för att döva sin ångest.

#3 - - Anonym:

Det tråkiga är att du presenterar operation som en Quickfix som man bestämmer sig för över en fika typ. Att man tar en sväng förbi sjukan och tror att livet nu ordnar till sig. Det är inget av det överhuvudtaget. Det är många ångestfyllda stunder som ligger bakom ett beslut att operera sig. Kanske har tankarna gått mellan att göra slut på livet och en operation...Att det skulle vara plättlätt efter operationen vet jag inte var du får i från...
Vad gäller ev komplikationer så är det som det alltid är, sköter du dig så funkar det, sköter du dig inte så funkar det inte. Allt handlar till slut om vad du stoppar i dig, och då pratar jag mängden mat. När du accepterat dig själv med ätstörningar så gäller det bara att hitta din väg till ett bättre liv. Om du menar att man genom att äta LCHF-kost är räddad från övervikt tycker jag du lurar många. För det är tyvärr så att om vi överäter, vilket vi med ätstörningar gör, spelar det ingen roll vad det är du överäter. Det är och kommer alltid vara mängden som avgör.
När vi som slutligen tagit beslutet att operera oss vaknar upp med en begränsning i matintaget så inleds en livslång lärotid för att hitta till den där mängden ”lagom” för att hålla vikten.
Du lyfter fram alla risker och komplikationer som ingen enligt dig pratar om. Kan bara prata för mig själv, men fick enormt mycket info inför min op, och har sett massor på tv kring detta. Men är man desperat och inte ser någon annan utväg så spelar det ingen roll. Handen på hjärtat, när vi (även du själv) åt och åt, gick upp massor i vikt trots att vi visste vilka risker som fanns med värk, sjukdomar som diabetes, infarkter och även döden så fortsatte vi ändå ganska länge....och det bara fortsätter.
Det finns alltid en risk med en operation oavsett vad det handlar om, inte värre med magoperation än något annat. Riskerna efter operation med järnbrist osv finns det såklart som det gör med all begränsning av vad man äter.
Själv har jag kommit så långt nu i min ätstörning att jag är emot alla dieter som innebär förbud mot vissa livsmedel. Jag är helt övertygad om att det inte är där det sitter. Men LCHF verkar även det likt operationer fungera när man sköter sig och äter ”lagom”, gör man inte det går man upp igen. Precis som vid op... Har tyvärr träffat alltför många som äter enl LCHF som ser ned på andra som äter ”gift” och ger bilden av att allt löser sig med LCHF.
Nej jag är som kanske framgår av min långa kommentar att jag är trött på den negativa synen på operation från er som inte gjort den. Ni har som sagt inte gjort den, har alltså inte upplevt det, har alltså ingen aning om vad det handlar om! Jag har gjort mitt val som funkar bra. Du har gjort ditt val och du tycker det funkar. Sen går det upp och ned i livet och vi har då samma problem, vikten pendlar lite för vi slarvar igen och glömmer bort riskerna....
Hälsningar från en stolt och glad magsäcksopererad som äter det mesta i lagom mängd!


Svar: Hej, jag tror att du får läsa om mitt inlägg en gång till. Det skulle aldrig falla mig in att kritisera de som väljer att operera sig, min kritik var mot sjukvården, inget annat.
halvalindha

#4 - - Carina:

Jag har samma inställning. Ingen Quick fix hjälper i längden. Det behövs en förändring.

#5 - - Gunilla:

Så bra HALVLINDHA!
Varken det ena eller det andra är en Quickfix, såklart!
Men, sjukvårdens flagranta tro på knivande kan aldrig vara bra i längden.
Såklart att ni som har gjort det och det "funkar" känner er nöjda och glada.
Men alldeles för många gör inte det och springer heller inte till media och talar om sitt, om igen, misslyckande.
Det måste bli ett slut på detta och riktig hjälp med riktig kostrådgivning och mentalt stöd. Troligen även missbrukshantering.
Ledsen om jag upprör många men kniv - är aldrig bäst!

#6 - - monica:

Spelmissbruk. Alkoholmissbruk. Matmissbruk.

#7 - - Pernilla Andersson:

Håller med dig
Jag tror på förändring själv..
Men sen har jag en vän som jag vet har testat allt och inget funkar..
Så Hen gjorde en operation och mår bra idag och peppar peppar inte haft komplikationer..

#8 - - Pernilla Andersson:

Håller med dig
Jag tror på förändring själv..
Men sen har jag en vän som jag vet har testat allt och inget funkar..
Så Hen gjorde en operation och mår bra idag och peppar peppar inte haft komplikationer..

Svar: Vad skönt att din vän mår bra av operation.
halvalindha

#9 - - Suss:

Har en nära vän som drabbats hårt av div komplikationer efter en magsäcksoperation så jag skulle aldrig våga själv. Hon sörjer också över att inte kunna äta middag ute o på fest som de flesta. Alkohol tål hon inte alls o det kan ju också bli tråkigt om man tycker om ett glas vin då och då.
Om man som jag har lipödem (kronisk störning i fettvävnaden som ofta diagnosiseras som fetma) fungerar nästan ingen diet förutom möjligtvis keto som många av oss ändå lyckas gå ned lite med, men de viktigaste med keto är att inflammationen i kroppen kan minska och därmed värken lätta. Enligt lipödemexperterna lider 11% av alla kvinnor av denna dolda kvinnosjukdom.
Många som lider av denna sjukdom blir erbjudna gastric bypass av sjukvården och det blir kanske inte önskad effekt.

Svar: Tack för att du delade med dig <3
halvalindha