Viktprojektet 3

Det blir tyvärr långt mellan gångerna som jag skriver om Sofie även om hon kämpar på med vikten under tiden, och det kommer att fortsätta bli uppdatering en gång i månaden hädanefter också.
 
Sist ni fick en rapport var för en månad sedan strax innan jul, och jag skrev om hur Sofie kände sig med julens frestelser och att hon hade bestämt vad hon skulle fuska med. Sofie kände att julen fungerade bra med maten och det hon skulle äta i kolhydrater, förutom att hon drack en massa Cola zero som hon skrev till mig.
 
Julen slutade med en viktuppgång för Sofie på 1,7 kg, troligtvis är vågens siffror till stor del vätska också som kroppen gärna samlar på sig om man äter kolhydrater. Själv blev Sofie besviken över siffrorna då hon själv kände att hon inte fuskat så mycket, utan bara under julafton.
 
 
I bland måste man väga sina val och fundera över vad som är bästa alternativen och inte döma sig själv. Hade Sofie inte druckit sina Cola zero hade det kanske blivit ett värre fusk med annat socker och kolhydrater, men med hjälp av drycken balanserade hon suget.
 
Sofie kände sig misslyckad över siffrorna men hon är stark och lät inte det påverka henne på så vis att hon fortsatte fuska, utan började äta rätt på en gång. Så Sofie har kämpat på under dessa veckor och har haft det jobbigt med motivationen att vilja röra på sig, men har fortsatt  kämpa på och ätit rätt.
 
I dag en månad senare väger Sofie åter 84,9 kg, vilket innebär att det tagit en månad för Sofie att få bort julens fusk, så då kan man fråga sig; är det värt det? Det valet kan bara du själv avgöra. Varje fusk i form av fel kolhydrater som mjöl, socker mm gör tyvärr att din viktminskning fördröjs något, och det kan det vara värt att tänka på innan, för nu kan hon lägga på minnet till nästa gång att fusket på julafton förstörde en hel månads möjlighet att komma närmare målet.
 
Det är ju jobbigt att göra en livsstilsförändring även om man får äta god mat och känna sig mätt, man vill ju så gärna att vikten ska gå ner snabbt. Så det är lätt att misströsta och ge upp, men på vilket vis gör det att du når ditt mål? Tålamod är viktigt och att se framåt, tänka på målet och vara stolt över varje steg och varje dag som tar dig närmare ditt mål, även om det inte går i den takt du vill.  
 
Sedan känner jag personligen att även om Sofie haft en månads "uppehåll" med viktminskning, så ska ju detta vara hållbart för resten av livet och man ska inte ha för bråttom. Jag tycker Sofie visar en enorm styrka och målmedvetenhet och visar att hon har bestämt sig för att lyckas, och jag är stolt över hennes sätt att hantera allt. Och som ni ser på bilden nedan, kan man ju bara applådera vilket fantastiskt prestation hon gjort hittills och vilken inspiration hon är, eller hur? Bra jobbat Sofie!
 Har ätit LCHF sedan oktober 2015.
Startvikt 115,8 kg (Sofie har på egen hand gått ner 11,5 kg)
Började min cirkel 7 mars 2016 med startvikt 103,5 kg
Idag 12/10-16 väger Sofie 92,8 kg 
 
Startvikt viktprojektet:
12/10 - 16: 92,8 kg
161 cm lång
Målvikt: 65 kg // kilon kvar att gå ner 19,9 kg
12/10; 92,8 kg
18/10; 91,9 kg
26/10; 91,4 kg
2/11: 91,0 kg
9/11; 90,7 kg
16/11; 89,1 kg
23/11; 88,6 kg
29/11; 88,0 kg
6/12; 87,4 kg
13/12; 86,7 kg
21/12; 84,9 kg
28/12; 86,6 kg
4/1-17; 85,7 kg
11/1; 85,2 kg
18/1; 84,9 kg
Summa minus sedan 12/10 = 7,9 kg!!!! 
Summa minus sedan oktober 2015 = 30,9 kg!!!!
 
Här kommer Sofies veckomeny med hennes text:
 
Onsdag 
L- zuccinilasange 
M- lax i gräddsås med morot och sparris 
Träning- Pt pass kondition + mage 
 
Torsdag
L- lax i gräddsås med morot 
M- kebabsallad 
Träning- promenad till jobb 3,5km
 
Fredag
L- zuccinilasange 
M- 1pkt bacon med 2 ägg 
Träning- promenad till och från jobbet 7km
 
Lördag
L- 3 stekta ägg med morot och oliver 
M- hemmagjord lchf pizza med tomat, köttfärs, ost och guacamole 
Träning- promenad till och från jobbet 7km
 
Söndag 
L- samma som igår 
M- samma som igår 
Träning- promenad till och från jobbet 7km 
 
Måndag 
L- 3 stekta ägg med morot 
M- ryggbiff med sallad och green garlic sås på Texas longhorn 
Träning- promenad från jobb 3,5km 
 
Tisdag 
L- 3 stekta ägg med morot 
M- kycklingcurrygryta med morot och oliver 
 
Sofie känner att hon har svårt äta tillräckligt med grönsaker som är viktigt att få i sig med alla näringsämnen som kroppen behöver, så här är ett tips som man kan ta till mellanmål; att göra en grön smoothie.
 
 Foto; Martin Cederblad
 
1 STORT DRICKSGLAS
 
1 påse färsk bladspenat eller grönkål
1/2 avokado
saften från 1/2 citron
1 bit färsk ingefära, cirka 2-3 cm
1 bit färsk gurka, cirka 5 cm
2 msk olivolja eller kokosolja
 
Mixa alltsammans i blender eller med stavmixer med så mycket vatten att det lätt blandas och blir lagom drickkonstinens.
 
#1 - - Petra:

Mycket bra jobbat!! För att få en skjuts i rätt riktning så skulle jag rekommendera henne att öka på fettet och minska ner lite på grönsakerna ett tag. Ev även utesluta mjölkprodukter under en period. Jag tror att det skulle göra att hon går ner mera i vikt.

#2 - - Nisse Hult:

Viktuppgång efter helger är inte kul så är det.
Men låter lite "illa" att man "häver" i sig Cola Zero om man har ambition att nå ett givet mål?
Är denna dryck månde ett "beroende" som inte går att frigöra sig ifrån?
Varför inte dricka vatten (med lite citron) ur karaff till maten?
Håller med Petra att fettintaget borde ökas på rejält i form av smör/kokosolja.
Även att minska rejält på mjölkprodukter förutom smör (och mindre mängd ost/grädde några ggr per vecka)
borde öka på speed gällande viktnedgång.
För att inte säga fast 24timmar 2 ggr i veckan.
Funkar klockrent om man äter LCHF

#3 - - Hanna Karlsson:

Mycket bra jobbat. Själv gick jag upp två kilo av fusket under jul och nyår.

#4 - - monica:

Jag gick också upp 2 liter av all salt julmat, med de rann ut på några dagar. Jag har svårt att låta bli frukt, gärna 1-2 svenska äpplen om dagen. När jag viktväktat, så hallucinerade
jag om ost. Att fasta dygnsvis, som Nisse Hult förespråkar, skulle knäcka mig helt. Minns på Viktväktarna, när jag beklagade mig över svårigheter med mattider, när jag jobbade natt och var vaken ett dygn i sträck. sen Sov dåligt och så en natt till. Då satt där en herre, som tyckte att det var bara att låta bli att äta. Jag snäste till slut av honom med " kan man låta bli att äta, så har man inget på VV att göra"! Jag håller alla tummar för Sofie. Jag har bestämt läst , att zero drycker påverkar insulinutsöndring och gör att man har svårare att gå ner. Grädde och tomat ger mig sug.

#5 - - Nisse Hult:

@ Monica

Att fasta 24T är inte så svårt som det låter, lättast är att fasta från middag en dan, låt säga 19:00 till nästa dag 19:00. Men klart lever man ev. kvar med beroende av socker i kroppen på ett eller annat sätt kan det säkert vara tuffare. Den som är van vid LCHF leverne klarar detta lätt som en plätt.
Och effekten är super skall du veta.
På flera sätt.

#6 - - Tussilago:

Förstår inte det där jag, ibland sägs det att man ska äta frukost lunch middag alltså fördelat under dan, för att hålla förbränningen igång. Men om man fastar stannar förbränningen då? Jag glömmer ibland äta, är ingen frukostätare,, sen på eftermiddan kommer jag på att jag inte ätit nått. Så då har jag ju fastat då. Från kvällen innan. Men inte sjutton går jag ner...