Middagstips

Det är många som tycker att det är svårt med att hitta på tillbehör till maten och att det är svårt att få i sig grönsaker. Jag tycker ju att det är roligt att laga mat och att det även ser trevligt ut på tallriken.
 
Här kommer två enkla vardagsrätter som min familj ätit nu i veckan. Först ut är den klassiska köttfärssåsen och i stället för pasta så har jag spiraliserat morot, zucchini och strimlat röd paprika till. 
 
 
Jag tycker att det är gott att äta grönsakerna råa till den varma köttfärssåsen, men man kan även sjuda grönsakerna i en stekpanna om man vill. Jag hade ca 1 msk smörklick till min portion, för att få i mig lite mer fett/mättnad.
 
 
Det andra receptet är denna goda kotlettgratäng eller vad man ska kalla den. Jag köper kotlett med ben och fräser på dem snabbt i stekpannan för lite färg, och strör salt/peppar över. Lägger dem sedan omlott i en ugnssäker form.
Sedan skär jag några morötter, gul lök, finhackad vitlök som jag lägger över kotletterna.
Efter det rör jag i hop 3 dl crème fraiche, 1 dl grädde, 1-2 msk. soja, 2 krm. sambaloelek, 1 msk. kalvfond och häller sedan såsen över kotletterna. In i mitten ugnen 200 grader i ca 120 minuter.
Men jag brukar låta dem få puttra längre så blir de bara ännu mera mörare.
 
Ett litet extra tips är att inte skära bort benet på kotletten det smakar så mycket bättre av maten om de får koka med. 
Här behövs inga fler tillbehör då du har både kött och grönsaker klara i gratängen.
 
 
 
#1 - - Hanna Karlsson:

Åh vilka bra tips. Låter verkligen jättegott alltihop.

#2 - - Anonym:

Hej! Ser jättegott ut! Vilket redskap använder du, när du gör grönsakerna? Tack för en inspirerande o bra blogg!😊

#3 - - Olsson:

Det spiraliserade ser jättegott ut! :-) Jag har alltid skålar stående framme i köket med avokado, cocktailtomater, citroner och annat färgglatt som inte behöver vara i kylen. Det ser så aptitligt ut och det blir lätt att man plockar saker därifrån bara för att det finns där. Rödlök har också en underbar färg och är särskilt god stekt tycker jag. Sparris är också goda stekta, precis som brysselkål och sockerärter, finns att köpa fina frysta som bara kan slängas i pannan med lite olivolja eller smör. Jag gillar sånt som går att laga/äta som det är utan för mycket hackande och pillande, är väl lite bekväm av mig. Men överväger helt klart ett spiraliseringsverktyg efter att ha sett zucchinin ovan! ;-)

#4 - - Eva:

Kotlett gratängen ser verkligen smarrig ut :-D Jag bara undrar : 120 minuter låter länge i 200 grader? Den bränns inte vid eller lägger du folie över kanske mot slutet ??? Fredagshälsningar Eva