Att byta fokus

Fortsätter att vara i fjällen på påsklovet och njuter av ledigheten. Att ha skidspåret rakt utanför husvagnsdörren gör att det finns inga ursäkter att inte åka varje dag, men så har det ju inte alltid varit som ni vet. Att åka längdskidor fanns inte i min värld för fyra år sedan.
 
I dag mår jag så bra av att känna hur pulsen stiger och att jag blir svettig av motionen och att veta att detta gör jag för min egen skull och för min hälsas skull, det ger mig sådan kick att känna på detta viset och att jag prioriterar det.
 
Mat har förut alltid varit det som gett mig mina kickar förut, självklart gillar jag mat nu också, men det jag menar är att för mig har det alltid varit viktigt att veta att jag har mycket mat i kylskåpet. Jag tänker på hur det var i husvagnen förut och även rent allmänt, hur jag alltid ville ha något gott att äta på kvällen. Hade jag inte det så var kvällen för mig misslyckad.
 
 
Jag, matnjuterskan, letade ständigt nya kickar i maten, i godiset som skulle ge mig den godaste smakupplevelsen, jag var riktigt bortskämd med smaker och endast det godaste var nog för mig. Jag menar att jag var så van att äta pizza eller en vanlig Marabou mjölkchoklad förut, så när jag letade på mataffärerna något gott så var det inget som dög åt mig, jag var så van att kunna äta allt så jag tyckte att allt var så tråkigt. I dag om jag smakar en bit mjölkchoklad så riktigt känner jag smakerna och njuter av det, en enkel köttbit med vitlökssmör är njutbart. Så var det inte för mig förut, det var inte tillräckligt gott, ungefär som om jag ätit bort mina smaklökar, för i dag smakar ju allt så mycket bättre. Känner någon igen sig i det jag försöker beskriva?
 
När vi var i husvagnen förut runt den här årstiden där det säljs semlor konstant från jul så var det en självklarhet för mig och min man att handla semlor som vi skulle ha till morgonkaffet, det var vår frukost samtidigt som jag ville inget hellre än att gå ner i vikt. Visst är det märkligt; man vet precis vad man gör för fel men klarar ändå inte på något vis att ta tag i det och fortsätter äta, "för något ska jag väl ändå få unna mig".
 
Vet ni, det gick så långt att min man vid ett tillfälle sa när vi skulle äta middag i husvagnen; ska vi såga bort en bit av matbordet så vi får mer plats? Grejen var den att vi var tvungen att sätta oss en i taget och skjuta bordet så långt bort vi kunde för att sätta oss och när vi väl satt oss så var det jobbigt och omständigt att behöva resa på sig.  Inte ens då vaknade någon sorts vishet upp om att vi kanske borde fundera på att det kanske inte är bordet som är problemet, utan vår övervikt.
 
Jag tycker att den här bilden nedan från vår husvagn verkligen visualiserar skillnaden på hur mycket bättre min hälsa blivit och hur mycket bättre jag mår, och att jag har mer energi i dag.
Sedan vill jag säga till er att jag kommer aldrig sluta tjata om att det verkligen går att göra en förändring, även om man som jag tog tag i det först i 40 års åldern, det går att nå sitt mål att komma i form och kunde jag gå ner 70 kg i vikt så vet jag att det kan du också.
 
 
 
För er som vill följa mig mer ofta så gå gärna in på min instagram där jag uppdaterar varje dag.
#1 - - Lina:

Smakerna ja, om du frågat för 3 veckor sen hade jag svarat nä det känner jag inte igen mig i. Men nu efter nollning o äggfasta, mmm vad gott maten smakar, köttet såsen och grönsakerna, helt fantastiskt och det bästa för mig, sötsuget är utraderat!!! Jag har nog aldrig mått så bra som jag gör nu och när jag nöter mina promenader med flås och svett är det du som sporrar mig, kan du kan jag!!;) tack!

#2 - - Rolf Löfgren:

Tack Lindha att du delar dina erfarenheter.

Jag var stor konsument på Schweizernöt förr i tiden. Efter ett år med LCHF, märkte jag att chokladen var söt så den var frän, inte god längre. Så jag slutade. Senare började jag med mörk 70% choklad, men jag tar bara 1 bit = 12 gr till kaffet på maten. Det är alldeles lagom.

Jag håller mig borta från gluten och bröd sedan i höstas och jag märker förbättringar när det gäller magen. Den är lugnare och fungerar överlag bättre. Också positivt steg.

#3 - - Trogen läsare:

Tack Lindha för allt du skriver!! Jag har också tagit tag i mitt liv, med din blogg som stöd, och nu har jag gått ner nästan 20kg :) !!!! TACK!!!!

#4 - - Paula:

Igenkännings tecken är stor !!! Jag har en bild av mig var jag läser någon bantningsbok med dubbelhakorna väl synliga, men jag läste dem som romaner, som inte påverkade mig mentalt och jag tänkte bara vad jag skulle äta "snart". Jag tog det inte till mig och trodde visst att ett mirakel skulle hända och jag skulle bli smal av att läsa boken haha ; ) .Man ljuger åt sig själv, och stänger ögon, att se sanningen, som hände till er när ni tänkte göra bordet mindre istället att se vad behöver ändras. Nu har jag lyckligtvis kommit till insikt, att det hjälper inte mig att tro någon mirakel angående min vikt, och att man måste göra något åt det och inte bara läsa vad, men inte sen göra något. Nu har jag ändrat mycket och motionerar varje dag på något sätt så jag har kommit upp från soffan, så hopp finns att bli som du någon gång. Det är otroligt vad du har gått igenom när man ser dina bilder och ser blicken som du hade i ögonen då! Nästan uppgiven , trött blick, så det var tur att du kunde höja dig över detta och hitta vägen. Tack från dina tänkvärda ord som hjälper mig framåt . : ) KRAMIZ/Paula

#5 - - FIT by Emma Hå:

Härligt att du kommit så långt! Och jag känner definitivt igen mig, framförallt när det gäller läsk. Innan var ingen mat god om jag inte fick pepsi max till, men nu känner jag matens smaker och uppskattar dem mycket mer! :D

#6 - - Everyday Joy:

Hej! Jag har precis startat en ny blogg. Jag delar tips och tricks, inspiration osv, medans jag håller mig annonym för att verkligen få läsarna på bloggen att fokusera på innehållet istället för mig bakom skärmen. Skulle vara jättekul om du ville kolla in den, och kanske hjälpa mig att sprida bloggen till andra :) Tack :)

#7 - - monica:

Jag kan både skratta och gråta och hålla med dig i allt du skriver! Fast jag ätit av tvång, utan att det smakat gott, bara ner genom halsen. Har därför , trots ständig bantning, aldrig behövt bli så överviktig. Och att jag ofta tuggat på morötter, pennor , naglar osv. Det gnaget måste jag alltid avleda, gärna med olika handarbeten. Bilden där du slumrar vid bordet är obetalbar!

#8 - - monica:

Ibland vet jag inte var du skriver. Följer dig på Instagram , men ser att du skriver på Fb också!