Skillnaden som gör skillnad

Jag var på föreläsning i Östersund i dag och lyssnade på självaste Kjell Enhager. En dröm gick i uppfyllelse då jag år 2010 lyssnade på hans föreläsning (tror det var 2010 på video). Jag blev verkligen då tagen av hur han tänkte mentalt och motiverade hur man ska tänka för att ta tag i det man vill uppnå.
 
Jag som då var överviktig, 140 kg tung, sög åt mig allt jag kunde och fick sådan energi. Men det blev inte förrän år 2012 som min resa började. Idag fick jag träffa honom och det var stort och känslosamt för mig. Jag hann byta några ord med Kjell om min resa och fick tips på hur jag ska tänka framåt. Jag känner igen mig i så mycket som han berättar om den mentala biten precis som jag gjort för att lyckas, är helt tagen av föreläsningen. 
 
Han lyckades verkligen fånga publiken från första stund, och som vi skrattade igenkännande åt vissa saker. 
Som jag berättat och beskrivit förut har jag alltid under hela min viktresa visualiserat mig själv i bilder och sett mig själv i de olika delmålen, och på så sätt fått en styrka att gå vidare till nästa delmål. När Kjell Enhager föreläser blir allt ännu mera klart för mig över att mitt tänk verkligen gjorde att jag har lyckats så framgångsrikt. Kjell pratade om att man måste ha långsiktiga mål, man kan inte bara ha korta mål utan det måste finnas en kombination.
 
Det är så viktigt med delmål och långsiktiga mål! Jag som jojo-bantat fram och tillbaka i 29 års tid med allehanda olika dieter, bestämde mig för att göra annorlunda denna gång.
 
Förut när jag jojo-bantade och gick ner i vikt och kände att nu har jag nått målet, så gick jag upp all vikt ganska kort efter. Varför blev det så? Jag har aldrig riktigt tänkt i dom banorna som Kjell Enhager pratade om, men förstod nu varför mitt eviga jojo-bantande aldrig tog slut för mig. När jag nått mitt mål att gå ner i vikt till X kilo så hade jag inte längre någon motivation, något att jobba för. Man måste se till att skaffa nya mål, annars går man upp i vikt igen, och då kan jag börja banta igen ner till X kilo för då har jag fått ett mål igen.
 
När jag startade mina otaliga dieter förut och hade satt ett mål att gå ner i vikt och till slut lyckades nå målet framgångsrikt så tog all energi slut där. Jag var färdigbantad, målet var uppnått, all energi försvann och vikten kom tillbaka.
 
Det är så viktigt att ha fortsatta mål hela tiden, nya utmaningar man vill göra. Och den här gången när jag bestämde mig för att detta är sista gången jag "bantar", så la jag upp allt på att ha delmål fram till det stora målet. Och när jag väl nådde det stora målet fortsatte jag att sätta upp nya mål och utmaningar, vilket gjort att jag i dag fortfarande känner mig motiverad och mår bra. Och framförallt kan jag idag bibehålla min vikt, vilket jag aldrig lyckats med under hela mitt liv sedan 14 års ålder.
 
Känner mig glad över att jag fick träffa Kjell Enhager och hans fru Lotta och lyckades stjäla en liten pratstund <3 
 
 
Har ni lust att komma på min föreläsning i Stockholm den 24/11 där jag berättar om min livsstilsförändring med LCHF kost och motion så finns det ett fåtal platser kvar, så först till kvarn.
 
Föreläsningen är tisdagen den 24/11 kl. 18.30 - 20:15
Pris; 300 kr/person 
Föreläsningen 25/11 är slutsåld.
 
Varmt välkomna!
 
Adress; Freys Hotel, Bryggargatan 12
Freys Hotel i Stockholm ligger i hjärtat av Stockholms City. Precis utanför dörren hittar du shopping, restauranger, nattliv och många sevärdheter. Endast en 10 minuters promenad bort ligger charmiga Gamla Stan och det Kungliga Slottet.
För anmälan mejla till; lindha.vikstrom@jamtland.st
 
#1 - - Tinadin:

Jag tror också oerhört mycket på långsiktighet...men suck, vad man är beroende av ständig bekräftelse att man är påväg på rätt håll. Så fort minskningen hamnar på en plattå eller rent av upp ngr hg, så är det en utmaning.

Jag undrar lite över det här med delmål. Det heter ju att de är så viktigt med delmål...men vad är ett bra delmål? Jag känner mig fortfarande som jag är nybörjare på delmålsättning och att verkligen kunna värdesätta vikten av ett uppnått delmål.

Ett av mina mer lyckade delmål var ganska simpelt - en ny knallröd handväska. Jag har under en lång tid försökt hitta tillbaka till LCHF med många +kg i bagaget. Därför tänkte jag att jag skulle vara snäll mot mig och satte delmålet att när jag hållit mig till LCHF i en månad, så skulle jag köpa väskan. Sagt och gjort. Min viktminskning går ganska sakta, men långsiktigt är det ändå minus...och varje dag använder jag min röda väska som lyser upp min tillvaro i alla svarta höst/vinterkläder...OCH jag blir ständigt påmind om att jag är på rätt väg och att nya rutinerna har blivit en vana. Jag har satt mitt mål -40kg totalt, men har inte satt upp fler delmål. 2-siffrigt är så klart en härlig gräns, men inte har jag någonsin accepterat att jag väger 3-siffrigt...

Har du några tankar kring delmål och målsättning samt motivation är jag nyfiken på det. Just nu är jag motiverad - men motivationen behöver ständigt nytt bränsle...men det är ibland en utmaning att komma på vad som "håller en på mattan", och vad det är som håller en motiverad.

Just nu räcker det för mig att jag ser min väska - en symbol för att nu råder nya rutiner och bra vanor, samt att jag tänker långsiktigt att "även om inte vågen visar det jag önskar, så kommer jag långsiktigt mot målet med dessa nya rutiner/vanor. Mina LCHF-vanor kommer att ge mig hälsa och förenkla mitt liv även efter målgången...eftersom jag mår bättre på denna kost.

Kram Tinadin

#2 - - monica:

Om man strikt tänker på sitt mål/delmål, så (kanske) man inte faller för att köpa skräpmat och lägga i skåpen. Själv önskar jag mig en färggladare vinterjacka efter decennier med olika svarta. Provade en röd jacka av märket Hettenark. Största storlek som var kvar var 42. Den var lite trång. Hade jag fokuserat på de tjatiga 6 kg att gå ner, hade jag kunnat ge de 3600 kr för den. Men är mer rädd för att lägga på mig 6 kg.

#3 - - Hanna Karlsson:

Det där med mål och delmål är så viktigt. Bra inlägg!