Påskfirande med LCHF
Påsken i all ära men min favorit på bordet är ändå alltid de goda ägghalvorna som man kan garnera i alla möjliga kombinationer. Jag gillar lite nytänk i traditioner vid olika högtider. Som i år har vi testat att göra en Tomat- och Auberginegratäng, jag har ingen aning än hur den kommer smaka men receptet vi hittade lät gott.
Recept Tomat och Auberginegratäng;
(recept från receptfavoriter.se)
- TOMAT OCH AUBERGINEGRATÄNG: 1 stor aubergine
- 1 msk salt
- 0,5 dl olivolja
- Salt och peppar
- 1 mozzarellaost i vatten eller riven mozzarella
- 1 dl riven parmesanost eller grana padano
- TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök (valfritt)
- 3 msk olivolja
- 2 msk god vinäger
- 3 krm torkad chili eller tabasco
- 0,5 tsk torkad basilika
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk rosmarin
- TOMAT OCH AUBERGINEGRATÄNG:
- Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
- Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
- Sätt ugnen på 200 grader först.
- TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
- Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
- Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
- Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).
- Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
- Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
- Riv parmesan fint på en tallrik.
- Skölj av aubergineskivorna i vatten.
- Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
- Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
- Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
- Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
- Skeda över hälften av tomatsåsen.
- Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
- Toppa gratängen med riven parmesan.
- Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
- Aubergine- och tomatgratängen är klar.
Måste säga att recept med så här många ingredienser inte hör till vanligheterna som vi orkar göra, men det lät så spännande och så ville vi testa något nytt. Hur den smakar får jag återkomma om!
Sedan gjorde jag min goda laxröra som alltid är en hit som ett tillbehör vid sidan om. Den är även en väldigt god garnering på ägghalvorna. Här har jag gjort min laxröra och ska sedan till att göra gubbröra.
Recept laxröra;
200 g varmrökt lax
2 dl majonnäs ( gärna hemmagjord)
3 kokta finhackade ägg
1 liten finhackad rödlök
2 tsk pressad citron
1/4 dl dill
salt/vitpeppar
Recept gubbröra;
4 hårdkokta ägg
1 burk, 200g matjessill
1 dl majonnäs
2 msk finhackad rödlök
3 msk finhackad dill
Smaka av med salt/peppar
Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.
Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessill spadet.
Som bas i mina röror har jag hemmagjord majonnäs;
Ett ägg
1/2 msk. vitvinsvinäger
1-2 krm. salt
2-3 tsk. senap
1/2 krm. vitpeppar
3-4 dl matolja
Gör så här ;
Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur, så ställ fram allt som behövs i ca. en timme.
Slå i ägget i en rundbottnad skål, tillsätt vinäger, salt, senap och peppar.
Rör i hop med elvispen.
Tillsätt oljan först droppvis tills blandningen tjocknar, sedan i en fin stråle.
Vispa kraftigt med elvispen hela tiden. När majonnäsen är tjock och blank kan du tillsätta mer salt om det behövs, eller 4-6 st. pressade vitlökar så får du en fantastisk god aioli.
Vill man göra det väldigt gott och enkelt för sig så kan man köpa kallrökt lax där man lägger skivorna omlott och breder ut färskost över, gärna pepparotsvarianten och lite rucola. Sedan rullar man i hop den som en rulltårta som får vila i kylen några timmar, sedan så blir det goda enkla bitar att skära upp.