Middagstips
Just nu har jag väldigt mycket runt i kring mig och jag tror många känner igen sig i det den här tiden inför examen och skolavslutningar. Självklart är det roliga händelser men maj och juni månad har varit och är fyllt med jobb och planering inför min dotters student och andra roliga festliga händelser. Just nu måste jag verkligen planera min tid för att hinna allt.
Men jag älskar matlagning och att äta vällagad mat är en prioritet för mig. Jag lyckades få till så goda köttfärsbiffar till middag med en ny och god kryddning i går och gjorde blomkålsmos till som blev en höjdare, och som även räckte till dagens laxmiddag.
Recept köttfärsbiffar;
800 g nötfärs
2 ägg
1/2 dl crème fraiche
1,5 msk kalvfond
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk chilisås (kan uteslutas)
1 - 1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
80 g fetaost
Smula och rör i fetaosten, blanda alltsammans till en smet.
Mina barn ville inte ha fetaost i biffarna så jag delade på färsen och gjorde köttbullar utan fetaost i till dem.
Fetaostfyllda köttfärsbiffar som jag stekte i smör och sedan lade på uppläggningsfat. Av skyn från stekpannan gjorde jag en grädd- och crème fraichesås:
stekskyn som blivit över
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 msk kalvfond
en skvätt soja för utseendet
salt och peppar
Överblivet blomkålsmos från i går räddade dagens enkla middag med varmrökt lax och min goda romsås.
Recept romsås 4 pers.
1 brk. creme fraiche
1 brk. finkornig röd stenbitsrom (Abba)
salt/v.peppar
några droppar citron
2-3 msk. majonnäs
1/2 finhackad rödlök
Rör i hop allt