Prioritering

Första steget är tyngst, att ta beslutet och att orka ta sig igenom första dagen. Bara för att man vet att man bestämt sig så på något vis lurar hjärnan en, och helt plötsligt är man sugen på allt bara för att man vet att det får inte jag äta. Då ser man bara det förbjudna som man inte får äta, allt dras till sin spets för det känns ju så trist att inte få stoppa det man vill i munnen. Det gäller att försöka tänka lite annorlunda, tänka på varför jag vill ändra livsstil och vilka fördelar kommer det att ge mig?
 
När jag vägde 140 kg så hade jag högt blodtryck som jag medicinerade för, jag åt bla Omeprazol för magen och ett helt gäng tabletter till, min övervikt gjorde att jag kände mig väldigt begränsad i mitt liv både fysiskt och mentalt. Övervikten gjorde att jag var väldigt osmidig och hade väldigt dålig kondition och vikten gjorde att jag gärna drog mig undan i sociala sammanhang. Jag kände att jag inte passade in vilket var väldigt jobbiga känslor.
 
Att jag sedan hade väldigt svårt att hitta kläder som passade gjorde inte saken bättre. Att använda byxor med resår i midjan eller att köpa stora tunikor som jag ibland själv fick sy ut med passande tyg som kilar på sidorna av tunikan var inte roligt. Att aldrig kunna handla det jag tyckte om, det som var min klädstil, utan hela tiden leta efter det största plagget oavsett hur det såg ut i färg och form. Bara jag kunde få på mig den och hittade jag något plagg som jag kunde känna var rätt ok så var jag tvungen att handla två stycken på en gång, för det gällde att passa på liksom.
 
Så självklart var valet lätt varför jag ville göra en förändring i mitt liv på samma sätt som jag idag åter har tagit tag i min hälsa i min andra resa och tackar mig själv för att jag stoppade i tid.  
 
För att lyckas även i min andra resa så prioriterar jag och planerar min vecka noggrant så att jag hinner få tid till träning. Att prioritera sig själv och finna tiden är inte det lättaste. Att vara mitt i livet med barn, jobb, föräldramöten, skjutsar till träningar, ska laga middagar osv. Ni känner igen er; hur ska man hinna orka få tiden till sig själv i den maxade vardagen eller hela livspusslet som vi alla har runt oss?
  
Det är ju så lätt att ge upp och inte orka ta tag i sig själv för alla måsten som ska göras. Men någonstans måste man ju fundera på vad som är viktigast för att du ska må bra.
 
För mig är det även viktigt att ta hjälp av andra för att lyckas, jag behöver ha någon som pressar mig och utmanar mig i min träning, så för mig har och är det värdefullt att investera i en personlig tränare. Det är många som höjer på ögonbrynen och säger; -men det är ju så dyrt? Även här handlar det mycket om prioriteringar. Att gå ut och äta på restaurang och ta ett glas vin lägger man gärna ner några hundralappar på, eller att köpa sig en parfym. Nu säger jag inte att man ska sluta unna sig sådant, men man kanske kan se över sina utgifter och lägga pengar på det som tar dig framåt dit du vill i stället? Läste även en väldigt sann text på nätet att det är enkelt att sätta sig ner och lägga 30 minuter på sociala medier, men att hinna ta en promenad på 30 minuter hinner man inte, sant eller hur?
 
Det här var lite kvällsfunderingar från mig, och som det gamla talesättet säger; man kan inte både äta kakan och tro man får behålla den. Det är ju så, det kommer kosta i tid, svett och ledsamhet, men du vet att du kommer närmare målet för varje dag eller hur? 
 
 
#1 - - Hanna Karlsson:

Jag brukar säga att det inte finns något som heter att man inte har tid utan att det handlar om vad man prioriterar. Tror inte riktigt på det där med tidsfaktorn. Jag vill till exempel ägna mer tid åt min trädgård och kan känna att jag inte har tid till det. Men det har jag ju visst det. Frågan är vad ju vad jag väljer att lägga tiden på.
Bra inlägg!

#2 - - monica:

Varför äter en som de gör. Vad sker i kroppen. Hur kan människor, som jobbar med mat, hålla sig smala och glada(?). Beundrar kocke Tareq Taylor! Tror han skrivit nånstans: GDS. Gör det själv. Ät inget som du inte tillverkat själv. Även godis. Går alltså inte att ränna runt i affärerna och stoppa på sig och i sig. Först måste det lagas till, på den stunden hinner man tänka.. Man hinner det man vill, huvudsaken att man blir tillfreds med det man gör. 10-20 kg hit eller dit ingen katastrof, huvudsake att man orkar röra på sig utan att det tar emot.